Tudorel Toader, replică în Financial Times: Codruța Kovesi nu ar trebui numită procuror-șef european

Laurentiu Gheorghe | 07.03.2019

Toader își intitulează scrisoarea trimisă Financial Times „Coerciția în campania anticorupție românească” în care vrea să demonstreze de ce Kovesi nu merită să fie procuror-șef european.

Pe aceeași temă

UPDATE: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că scrisoarea semnată de el și publicată în Financial Times contra candidaturii Laurei Codruța Kovesi pentru poziția de procuror-șef al Parchetului European reprezintă un document oficial, asumat de Guvern, scrie HotNews.

„Este o scrisoare oficială, redactată și trimisă în numele Guvernului României", a răspuns Tudorel Toader, întrebat de HotNews.ro despre scrisoarea trimisă cunoscutei publicații financiare Financial Times.

În scrisoare, Tudorel Toader spune că fosta șefă a DNA a fost revocată ca urmare a unei decizii CCR pentru că ar fi încălcat Constituția.

De asemenea, sub conducerea lui Kovesi, DNA ar fi întocmit 3.420 de dosare judecătorilor și procurorilor, ceea ce judecătorul Dana Gârbovan, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor (UNJR), consideră „șocant”, scrie Toader.

Ministrul Justiției omite însă să spună că este vorba doar de plângeri depuse pe numele magistraților și nu dosare de urmărire penală. În plus, reprezentativitatea UNJR este contestată de majoritatea judecătorilor, pozițiile publice ale Danei Gârbovan fiind similare cu cele ale coaliției PSD-ALDE. Restul asociațiilor de procurori și judecători s-au declarat în repetate rânduri contra modificărilor realizate în domeniul justiției de actuala guvernare.

„Nu am nimic personal împotriva Laurei Codruta Kovesi, unul dintre cei trei candidați la funcția de procuror-șef al Parchetului European. Dar din toate dovezile pe care le-am văzut - de la judecători, procurori și alte surse credibile - ea nu ar trebui să fie numită în această poziție extrem de importantă. Laura Codruta Kovesi nu a fost revocată anul trecut din fruntea DNA pentru că a țintit politicieni corupți. A fost revocată pentru că a încălcat legea. CCR a spus asta. Strategia de investigații a doamnei Kovesi a fost bazata pe constrângere. După ce doamna Kovesi a plecat de la DNA am descoperit că, timp de patru ani, perioada în care a fost la conducere, au fost deschise 3.420 de investigații ale DNA împotriva judecătorilor și procurorilor, peste jumătate din magistrații din țară. Aceste investigații au rămas deschise și nu au fost trimise in judecata niciodată. Erau folosite pentru a constrânge sistemul judiciar", se arată în scrisoarea lui Tudorel Toader.

Mesajul ministrului Jusției vine în condițiile în care astăzi, la Bruxelles, are loc Conferința președinților, formată din președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice, care vor stabili echipa de negociere cu Consiliul UE pentru desemnarea viitorului procuror-șef european, post pentru care candidează Laura Codruța Kovesi. Tot astăzi, Kovesi este chemată la audieri la secția de anchetare a magistraților în dosarul în care este urmărită penal după un denunț al lui Sebastian Ghiță.

„Judecătorii care au analizat dosarele demarate de DNA au găsit stenograme modificate, probe falsificate, denunțuri false făcute de martori și probe ascunse intenționat față de acuzați. Asta nu este justiție. Instituția Procurorului European trebui să-i caute cu insistență pe cei vinovați, dar nu prin sacrificarea drepturilor omului și a procedurilor normale”, încheie oficialul român materialul publicat în FT.

Fosta șefă DNA declara sâmbătă că au fost prea multe coincidențe în dosarul penal pe care i l-a făcut Secția de anchetare a magistraților - s-a început urmărirea sa penală chiar înainte de a merge la audierea din Parlamentul European, iar acum este chemată din nou la Parchet chiar joi, în ziua în care trebuia să meargă din nou la Bruxelles.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22