Tudorel Toader vrea redefinirea abuzului în serviciu, pedepsele din România fiind prea mari

Laurentiu Gheorghe | 29.01.2019

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, susține că definiția abuzului în serviciu din codul penal trebuie modificată, însă spune că acest lucru trebuie să-l facă Parlamentul.

Pe aceeași temă

Tudorel Toader consideră că abuzul în serviciu trebuie redefinit, in contextul in care actuala definitie dateaza din 1968, si se declara increzator ca "legiuitorul va gasi formula cea mai buna" in acest sens.

„Abuzul in serviciu trebuie redefinit. Trebuie redefinit pentru că în codurile penale din Europa, cu standardele ei moderne europene, spre care noi trebuie să le atingem nu prevede o astfel de formulare a abuzului în care, vorba unui procuror, o formulare laxă în care să putem încadra orice (...) Avem în Parlament un proiect de lege pentru modificarea Codului penal, unele soluții au fost declarate neconstituționale, unele constituționale. Eu exprim încrederea că legiuitorul va găsi o formulă bună”, a spus Tudorel Toader, la Antena 3.

El a amintit că există două decizii ale Curții Constituționale care au vizat prevederea din Codul Penal privind abuzul în serviciu, una dintre ele referindu-se la faptul că nu există un prag valoric ceea ce ar putea stabili dacă fapta reprezintă contravenție sau infracțiune.

Toader a precizat ca in tari europene precum Germania, Franta sau Polonia abuzul in serviciu este foarte clar definit, „stii precis în ce consta fapta".

"Daca facem o comparatie intre reglementarile din Codul Penal roman si reglementarile din alte coduri penale din state unde democratia e consolidata observam deosebiri fundamentale si in continutul normei de incriminare, dar si in pedeapsa.

Noi am trecut in 2014, cand a intrat in vigoare noul Cod penal, am trecut de la regimul represiv la un regim preventiv, cu pedepse mai mici, cu preventie mai eficienta, dar sa stiti ca pedepsele pe care astazi le avem in Codul Penal sunt cu mult mai mari decat pedepsele din alte tari europene sau nu, cu democratie consolidata.

Noi trebuie sa continuam procesul acesta prin care preventia sa fie pe primul plan, prin care coercitia, pedeapsa sa fie ultima solutie, in care sa punem accentul pe confiscarea bunurilor dobandite care au servit la savarsirea infractiunii, prin care sa punem accent pe reintegrarea sociala a celui care a comis fapte penale, cu serviciu de probatiune, cu supravegherea cu bratara electronica, cu munca in folosul comunitatii, cu zilele amenda, adica societatea nu trebuie sa fie canalizata pe ideea construim penitenciare si-i bagam la inchisoare", a afirmat Toader.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22