Turcan: 5 milioane de pensii vor fi recalculate. Sporurile bugetarilor, fixe, nu procent din salariu

Redactia | 28.01.2021

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, joi, că cinci milioane de pensii vor fi recalculate în următoarele 18 luni, după prima evaluare din 2010 încoace.

Pe aceeași temă

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat astăzi că lansează o reformă a sistemului public de pensii, care va include și pensiile speciale. Cinci milioane de pensii vor fi recalculate în următoarele 18 luni, această evaluare fiind prima după cea realizată în perioada 2005 - 2010. „Am văzut ce înseamnă ca unii români să fie mai egali decât alții”, a spus Turcan.

Reforma cuprinde mai multe etape, iar fondurile necesare digitalizării sistemului va fi decontată din fonduri europene, a spus Turcan într-o conferință de presă. Ea a spus că tot procesul ar trebui să dureze circa un an și jumătate.

Astfel, reforma începe prin evaluarea și digitalizarea tuturor dosarelor de pensii, care vor sta la baza recalculării pensiilor.

Recalcularea se va face în baza unei noi legi care va conține o formulă ce va conține indicatorii din dosarele reevaluate, a spus Turcan.

În paralel, Ministerul Muncii lucrează la o nouă lege a pensiilor ”cu o formulă de calcul sustenabil”, care să înlocuiască legea 127 din 2019, promovată de PSD.

”Cheltuielile necesare în efortul de digitalizare și recalculare a pensiilor vor fi decontate din PNRR (programul de relanzare finanțat de UE – n.red.), pentru că fac parte din reforma sistemului național de pensii”, a spus Turcan.

”Discuțiile le vom începe peste maximum o lună pe noul proiect de lege a pensiilor. Trebuie să aducă sustenabilitate în sistemul de pensii. Până acum bu s-a vorbit că legea 127 presupunea un efort bugetar pe care nici o economie în stadiul economiei românești nu și-ar fi putut-o permite. Reforma trebuie să se fundamenteze pe contributivitate și echitate”, a spus ministrul Muncii.

Raluca Turcan a anunțat, în conferință de presă, la Ministerul Muncii, că începe evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România, așa cum prevede art. 157, alin. 2, din Legea 127 publicată în Monitorul Oficial în 9 iulie 2019, procedură care trebuia demarată din octombrie 2019.

„În baza Legii 127, acest ordin de evaluare a dosarelor este etapa premergătoare a recalculării pensiilor din sistemul public de pensii. Ultima mare recalculare a pensiilor din sistemul public a fost făcută în perioada 2005 – 2010 și a cuprins atunci aproximativ un milion de dosare. Am stabilit acum o perioadă de maxim 18 luni pentru evaluarea celor aproximativ 5 milioane de dosare de pensii”, a spus Raluca Turcan.

Potrivit ministrului Muncii, recalcularea pensiilor va însemna înlăturarea situațiilor când la muncă și pregătire egală, contribuție egală, pensiile sunt considerabil diferite.

„Recalcularea pensiilor este o măsură profundă în sistemul public, care aduce echitate pentru milioane de oameni într-un format sustenabil din punct de vedere economic”, a mai spus Turcan.

Turcan a precizat că demersul are la bază două concepte cheie: contributivitate și echitate în sistemul public de pensii. Pentru asta, se pregătește o nouă lege a pensiilor care va înlocui legea în vigoare.

„Direcțiile de acțiune sunt următoarele: în momentul de față începem evaluarea acestor dosare. Dosarele vor sta la baza procesului de recalculare a pensiilor. Recalcularea se va face în baza unei noi legi care va înlocui legea 127/2019 și va conține o formulă care va folosi indicatorii incluși în aceste dosare reevaluate și incluse în sistemul electronic al Casei Naționale de Pensii. Așadar, există o componentă tehnică, de evaluare și recalculare și există o componentă legislativă, prin care noi pregătim o nouă lege care să înlocuiască legea 127, o lege care să conțină o formulă de calcul a pensiilor sustenabilă și care să aducă contributivitate și echitate. (...)Am văzut ce înseamnă ca în baza unei legi pervertite unii pensionari să fie mai egali decât alții”, a spus ministrul Muncii.

Sporurile bugetarilor vor fi fixe

De asemenea, Raluca Turcan a anunțat astăzi că pregătește un proiect de lege care va modifica legea salarizării unitare a bugetarilor. Ea a dat două detalii despre modificările pe care le va propune, legate de plafonul sporurilor adăugate la salariul de bază al bugetarilor.

E vorba despre ”reajustarea” numărului de sporuri pe care le poate primi un angajat în sectorul public, precum și stabilirea unora dintre aceste sporuri ca sumă fixă, și nu procent din salariul de bază.

”Avem un grup de lucru pe legea salarizării care va finaliza o variantă de proiect de lege, ce va fi trimis la Parlament, care să se refere la plafonul sporurilor adăugate la salariul de bază. Proiectul va reajusta numărul de sporuri existent și cuatumul unor sporuri. Este evident că unele dintre ele pot fi acordate în sumă fixă, nu procentual din salariul de bază”, a spus Turcan.

În plus, ministrul Muncii a mai spus că proiectul de lege vizează refacerea ierarhiei salariilor în mediul bugetar: ”în grila de bază vom reașeza salariul de bază într-o ierarhie, așa cum prevedea legea inițială, care a fost distorsionată ulterior fie prin modificări legislative, fie prin decizii ale instanțelor”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22