Ucraina. In timp ce presedintele Cehiei sustine ca Euromaidanul nu a fost o revolutie democratica, Rusia trimite al 11-lea convoi in estul separatist al Ucrainei

T.d. | 04.01.2015

Pe aceeași temă

“Maidanul nu a fost o revolutie democratica”, a declarat sambata presedintele Cehiei. Milos Zeman, criticat pentru orientarea prorusa in dosarul ucrainean, a mai spus ca Ucraina este idealizata de “multi oameni prost informati”, potrivit Mediafax.

"Mulţi oameni prost informaţi idealizează Ucraina. Ei cred că se întâmplă ceva precum Revoluţia de Catifea (care a dus în 1989 în mod paşnic la prăbuşirea regimului comunist de la Praga)", a declarat Zeman pentru publicaţia Pravo, recunoscând totodată că opiniile sale privind Ucraina şi Rusia i-au erodat cota de popularitate.

Cota sa de popularitate a scăzut de la 58% în octombrie la 37% în noiembrie.

"Maidanul nu a fost o revoluţie democratică", a continuat Milos Zeman, referindu-se la protestele proeuropene care au dus, în februarie, la înlăturarea de la putere a fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici.

"Consider că în Ucraina are loc un război civil", a subliniat liderul ceh, în contextul în care Rusia, care a anexat în martie Peninsula ucraineană Crimeea, este acuzată că a organizat şi înarmat rebeliunea prorusă din estul ţării.

Zeman, ale cărui afirmaţii sunt în contradicţie cu opinia majorităţii liderilor occidentali, a profitat de ocazie pentru a-l califica pe omologul său ucrainean Petro Poroşenko drept "preşedintele păcii", Arseni Iaţeniuk rămânând în opinia sa "premierul războiului".

În trecut, preşedintele ceh s-a declarat susţinătorul neutralităţii Ucrainei, fără a-şi ascunde scepticismul faţă de sancţiunile occidentale împotriva Rusiei.
 

Un nou convoi rusesc intra in Ucraina

Rusia a trimis duminica cel de-al 11-lea convoi despre care Moscova sustine ca transporta ajutor umanitar catre regiunile Donetk si Lugansk, in estul separatist al Ucrainei, potrivit Ria Novosti, citata de Agerpres.

O coloana compusă din 60 de camioane cu produse alimentare a părăsit duminică, în jurul orei locale 06:00, centrul Ministerului rus pentru Situații de Urgență din Noghinsk ( o suburbie a Moscovei). Pe drum, acestora urmează să li se alăture alte 60 de camioane, tot cu ajutor umanitar, anunta oficiali ai ministerului rus.

Convoiul este așteptat să sosească la 8 ianuarie în regiunile Donețk și Lugansk.

Un înalt responsabil al Ministerului rus pentru Situații de Urgență, Viktor Iatsutsenko, declarase inițial că plecarea convoiului umanitar este programată pentru 8 ianuarie.

Al 11-lea convoi umanitar trimis de Rusia în estul Ucrainei, acesta transportă peste 1.400 de tone de produse alimentare locuitorilor din zonele controlate de insurgenții proruși.

De la 11 august, Rusia a trimis — în pofida protestelor Ucrainei — peste 13.400 de tone de ajutor umanitar populației din estul Ucrainei, teatrul unui conflict sângeros între forțele guvernamentale și milițiile separatiste, noteaza sursa citata.

Totusi, Kievul continua sa protesteze față de trimiterea presupusului ajutor umanitar pentru locuitorii celor două regiuni controlate de insurgenți.

Partea ucraineană susține că, în loc de produse alimentare, camioanele transportă arme și muniție pentru rebeli. In plus, militarii ucraineni au remarcat o intensificare a atacurilor din partea insurgenților de fiecare dată când Moscova a trimis câte un convoi umanitar în Donețk și Lugansk, mai noteaza sursa citata.

Așa-zisul convoi umanitar rusesc transportă nu doar muniție, ci și salarii pentru rebeli, a declarat emisarul președintelui Petro Poroșenko pentru soluționarea pașnică a conflictului din sud-estul Ucrainei, Irina Gherașcenko.

Ucraina, care speră să depună o cerere oficială de aderare la Uniunea Europeană în 2020, se confruntă cu un conflict sângeros soldat cu peste 4.700 de morţi din aprilie 2014, precum şi cu o gravă criză economică.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22