Ucraina. Proiectul de reforma privind autonomie crescuta pentru regiunile separatiste a primit aviz pozitiv la Curtea Constitutionala

T.d. | 31.07.2015

Pe aceeași temă

Proiectul privind o reforma constitutionala pentru o mai mare autonomie in regiunile separatiste din estul Ucrainei a primit acceptul Curtii Constitutionale de la Kiev. Initiativa, sustinuta de Occident, se asteapta sa contribuie la temperarea conflictului militar din regiunile Donetk si Lugansk.

Proiectul – o initiativa legislativa a presedintelui Petro Porosenko – a intrat in Rada Suprema (Parlamentul ucrainean) in 16 iulie, ulterior fiind trimis la Curtea Constitutionala pentru aviz, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Decizia Curții Constituționale în privința descentralizării este un pas important către mari schimbări pentru stat", a transmis Porosenko pe Twitter.

Proiectul de reforma urmeaza a acorda puteri sporite administratiilor locale si regionale, insa fara o confirmare categorica a statutului de semiautonomie pentru teritoriile controlate de rebelii pro-rusi.

Totusi, statutul special pentru Donetk si Lugansk ar urma sa fie aplicat doar pentru o perioada de trei ani, printr-o lege separata.
 

Rusia, imprevizibila si iresponsabila

Federatia Rusa continua sa intretina conflictul separatist din estul Ucrainei, a acuzat marti ambasadorul american la Kiev. Geoffrey Pyatt a catalogat actiunile Moscovei in regiune drept “imprevizibile si iresponsabile”.

Pyatt sustine ca, in timp ce Ucraina pune in aplicare acordurile semnate in februarie la Minsk, "Rusia si cei care o reprezinta nu o fac". Si aceasta, in conditiile in care solutia pe care el o vede pentru conflictul din Ucraina este tocmai aplicarea acordurilor de la Minsk.

In privinta conflictului, el a insistat ca Rusia si separatistii din estul Ucrainei sa puna in aplicare acordurile de la Minsk, inclusiv retragerea trupelor si echipamentelor rusesti. Din punctul sau de vedere, Ucraina isi respecta angajamentele asumate prin acordurile de pace de la Minsk

Ambasadorul SUA la Kiev a subliniat si ca, in ciuda faptului ca Moscova dezminte implicarea in conflictul din estul tarii vecine, drone rusesti survoleaza zilnic teritoriul ucrainean, iar sisteme de rachete sol-aer sunt operationale in zona.

Pyatt a respins categoric posibilitatea unui compromis cu Rusia in ce priveste situatia din Ucraina, ca urmare a acordului semnat in dosarul nuclear iranian.

Potrivit oficialului american, diferentele SUA-Rusia in cazul Ucrainei sunt "profunde" si "in niciun caz nu vom dilua ingrijorarile noastre ca urmare a unor chestiuni fara legatura cu acest subiect".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22