UDMR ameninta din nou cu parasirea Coalitiei. Marko Bela: Recomand iesirea din Guvern, daca nu se respecta legea Educatiei

Fara Autor | 25.02.2012

Pe aceeași temă

Vicepremierul Marko Bela a declarat, sambata, ca nu poate accepta ca Legea Educatiei sa nu fie respectata in cazul UMF Targu Mures, sustinand ca in acest caz ar recomanda inclusiv iesirea UDMR din Guvern. UDMR doreste introducerea inavatamnatului in limba maghiara si la Targu Mures, dupa modelul de la Cluj.

"Ori respectam legea ca atare, inclusiv problemele interetnice delicate, ori nu putem continua impreuna. (...) As recomanda iesirea mea, in primul rand, in ce priveste prezenta UDMR in coalitie si la guvernare vom decide impreuna. Bineinteles ca si eu voi avea un cuvant de spus, dar impreuna decidem un astfel de lucru", a subliniat Marko Bela,  la finalul reuniunii Consiliului Reprezentantilor Unionali. 
 
Acesta a spus ca nu isi poate asuma o responsabilitate intr-o coalitie guvernamentala care nu poate impune respectarea legii.
 
"Eu nu pot sa imi asum o raspundere intr-un guvern si o coalitie care nu reusesc sa impuna legea. Si odata si odata trebuie sa ajungem si in Romania la un moment la care legile sunt aplicate si respectate. Si cui nu-i place, sa incerce sa schimbe legea. In acest moment celelalte alternative (in legatura cu UMF Targu Mures - n.r.) s-au epuizat. (...) Nu avem alternativa decat interventia prompta a Guvernului, nu in cateva luni, ci in saptamanile viitoare. Nu e vorba de un ultimatum, nu e vorba de un santaj. Am spus ca eu nu imi pot asuma raspunderea pentru o abordare prin care unele dispozitii legale sunt respectate, altele nu", a afirmat Marko Bela.
 
Acesta a sustinut ca opozitia manifestata la UMF Targu Mures fata de infiintarea liniei maghiare ascunde "o lupta intre diferite interese, pentru ca organizarea unei entitati separate ar reduce unele drepturi de care beneficiaza unele cadre universitare".
 
Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş a fost, în ultimele luni, subiectul unor controverse, în care formaţiunile politice maghiare au reclamat nerespectarea dreptului la învăţământ în limba maternă aşa cum prevede noua lege a educaţiei, iar cele româneşti, că se vrea "scindarea".
 
Kelemen: Aşteptăm de la Parlament să asigure învăţământul în limba maghiară la UMF Tg Mures
 
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a avut sambata o pozitie asemanatoare cu a lui Marko Bela afirmand că la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş "trebuie făcut loc şi învăţământului în limba maghiară", si că nu aşteaptă de la Rectoratul sau Senatul UMF să asigure acest obiectiv, ci de la Parlamentul României.
 
Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, în faţa delegaţilor la Consiliul Reprezentanţilor Unionali, întrunit la Târgu Mureş, că reprezentanţii UDMR au considerat că alegerile anticipate "ar fi fost o soluţie potrivită", iar după demisia premierului Emil Boc au trebuit să se gândească dacă să continue parteneriatul la guvernare sau să creeaze o instablitate politică severă, care ar fi dus la adâncirea crizei economice, transmite corespondentul MEDIAFAX.
 
"Am discutat cu fracţiunile, a fost o dezbatere destul de grea, am decis continuarea guvernării, dar nu fără condiţii", a spus Kelemen Hunor.
 
El a spus că, pe lângă condiţia legată de creşterea salariilor şi a pensiilor, care poate fi realizată după primul trimestru, în funcţie de rata inflaţiei, de continuarea investiţiilor în infrastructură, UDMR a avut condiţii legate de drepturile minorităţilor, precum "implementarea Legii Educaţiei la UMF Târgu Mureş".
 
"Noi, maghiarii din Transilvania, nu aşteptăm de la Rectoratul sau Senatul Universităţii să asigure învăţământul în limba maghiară, ci de la Parlament şi Senatul României. Iar la UMF Târgu Mureş, conform legii, trebuie să facem loc şi învăţământului în limba maghiară. Aceasta a fost una din condiţiile rămânerii noastre în coaliţia guvernamentală", a subliniat Kelemen Hunor, adăugând că şi în ceea ce priveşte "lărgirea drepturilor lingvistice" vor fi semnate "nişte acorduri referitoare la anul 2012".
 
Totodată, el a spus că în ceea ce priveşte miniştrii UDMR s-au acceptat argumentele colegilor din Uniune, "că pentru un an rămas nu merită să schimbăm echipa care a demonstrat că se pricepe la munca de guvernare".
 
"Astfel am ajuns la discuţii referitoare la creşteri de salarii şi priorităţi pentru continuarea investiţiilor din anii trecuţi. Am intrat la discuţii despre cum putem ajuta consiliile locale să iasă din impasul în care au ajuns cu sumele pe care ar fi trebuit să le returneze. Sper ca în câteva săptămâni să ajungem la o decizie în acest sens", a spus Kelemen.
 
Recent, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara că Uniunea are condiţii pentru susţinerea noului Guvern, precizând că formaţiunea sa doreşte încheierea unui protocol al coaliţiei pe 2012, care să se refere inclusiv la Facultatea de Medicină de la Mureş şi Autostrada Transilvania.
 
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22