Pe aceeași temă
"O să discut şi cu domnul Kelemen Hunor. Este normal să discut cu toţi liderii politici. Aşa este undeva unde într-adevăr vrei să obţii consens şi vrei să discuţi cu toţi cei care acceptă un dialog. Cu cei care nu îl acceptă e foarte greu să intri într-o discuţie în care auzi numai ţipete şi urlete, nu asta caracterizează poporul român", a răspuns Viorica Dăncilă, întrebată dacă intenţionează să aibă discuții cu liderul UDMR pentru a obține sprijin pentru guvernul pe care-l conduce.
Viorica Dăncilă a participat vineri la ședința Comitetului Executiv județean al organizației ieșene, unde a fost însoţită de preşedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, ministru al Finanţelor, şi de secretarul general al partidului, Mihai Fifor, vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, scrie Agerpres.
Premierul a avut programată o întâlnire cu membrii PSD Iaşi, precum şi vizite la Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Nicolae Oblu" şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Cuza Vodă".
Eforturile premierului Dăncilă de a-și găsi aliați în parlament survin unui schimb de replici foarte dure pe care le-a purtat cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, partener al PSD la guvernare.
Călin Popescu Tăriceanu a spus marți că refuză remanierea anunțată de premierul Viorica Dăncilă și că vrea doar restructurare.
Partener al PSD în coaliția de guvernare, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a spus că nu vrea să facă parte ”dintr-o guvernare impotentă”.
"Nu sunt mulțumit cu acest răspuns (n..r.: al premierului Viorica Dăncilă, privind remanierea) (...) Am avut însă o discuție cu doamna premier în care, bazat pe experiența mea de premier, i-am recomandat să încerce să gândească o restartare a guvernării, în sensul de a-i da posibilitatea să treacă din această defensivă în care se află Guvernul, și practic și coaliția, de o bună bucată de vreme, într-o situație de ofensivă. Pentru asta ar fi fost nevoie și ar fi nevoie de câteva lucruri esențiale: un program de guvernare regândit pe baza programului de guvernare care a fost votat în Parlament, o asumare a obiectivelor care se pot realiza până la termen, o propunere de noi obiective, o reformă a unor instituții ale statului și nu în ultimul rând o restructurare a echipei guvernamentale care să șteargă această impresie de lipsă de competență, care trebuie să recunoaștem planează asupra guvernului existent", a declarat Călin Popescu Tăriceanu într-un interviu acordat agenției Mediafax.
În ciuda remanierii pe care Dăncilă a anunțat că o va face, renunțând la restructurarea guvernului, Tăriceanu a spus că singura variantă viabilă este cea a trecerii restructurării prin votul parlamentului.
Dacă PSD vrea să facă față onorabil alegerilor care urmeană, este nevoie de „un gest puternic, de forță”, a motivat Tăriceanu. Gestul ar dovedi capacitatea premierului Dăncilă de a fi șef al partidului și al executivului, deopotrivă, a mai spus liderul ALDE.
„Senzația mea este că în momentul de față Guvernul funcționează, poate nu numai guvernul, instituțiile care țin de administrația centrală, funcționează din inerție. Nu există o direcție clară care să se fi dat și pe care să o urmeze", a mai spus liderul ALDE.
El a lansat și un avertisment partenerilor de guvernare, ”să se gândească foarte serios la acest subiect care ne dă posibilitatea să mergem mai departe”.
"Am auzit că sunt critici care consideră că ALDE nu dorește să iasă de la guvernare că eu am să îmi pierd funcția de președinte al Senatului. Complet greșit. Nu vreau să fac parte dintr-o guvernare impotentă. Am auzit și alte expresii de genul “câinele nu pleacă de la măcelărie”, vedeți proverbe savante din popor, eu vreau să îi anunț pe foarte mulți că colegii mei sunt vegetarieni", a mai spus Tăriceanu.
Replica premierului Viorica Dăncilă, președinte al PSD, nu a întârziat. Ea s-a arătat surprinsă de declarațiile președintelui ALDE care a spus că nu vrea să facă parte dintr-o guvernare impotentă și i-a transmis lui Tăriceanu că se referă, cel mai probabil, la miniștrii ALDE.