UDMR propune redefinirea infracțiunii de abuz în serviciu cu aplicare și pentru magistrați

Dora Vulcan | 13.02.2017

Parlamentării UDMR au depus la Senat un proiect de lege de modificare a Codului de Procedură Penală care prevede, printre altele, că infracțiunea de abuz în serviciu să se aplice magistraților care "cu rea-credința sau gravă neglijență a comis una din acțiunile care au condus la situația generatoare de daune".

Pe aceeași temă

UDMR vrea să modifice articolului 542 din Codul de Procedura Penală precum și adăugarea unui nou alineat, care prevede că "Fapta persoanei care cu rea-credința sau gravă neglijență a comis una din acțiunile care au condus la situația generatoare de daune constituie abuz în serviciu și se pedepsește conform art. 297 alin. (1)." 

 

 "Normal este, conform articolului actual din Codul Penal pentru abuzul în serviciu, ca acest articol să se refere inclusiv la magistrați, dar, în cel mai rău caz, persoana este îndepărtată din magistratură. Nu răspunde penal", a declarat deputatul Marton Arpad pentru pressone.ro.

 

Potrivit acestuia, un medic răspunde penal, un profesor răspunde penal, însă "dacă a stat cineva degeaba 10 ani în închisoare, procurorul și judecătorul care sunt vinovați nu plătesc deloc".

 

vezi proiectul de lege, AICI

 

În replică, judecătorul Cristi Danileț spune că există deja un cadru legal pentru răspunderea magistraților. El cataloghează drept "inutile" cele două articole privitoare la sancțiunile financiare și penale care pot fi aplicate judecătorilor și procurorilor.

 

Parlamentarii UDMR au cerut că proiectul să fie dezbătut în procedura de urgență. Cu doar câteva zile în urmă, în discursul de la moțiunea de cenzură depusă de PNL pe tema "ordonanțelor penale", Kelemen Hunor, președintele UDMR a declarat că statul de drept este inexistent în România, între altele și din cauza interferențelor în justiție:

 

"Există presupunerea rezonabilă, că deciziile justiției în unele cazuri au fost influențate... Statul de drept  a primit o lovitură uriașă pentru că sub umbrela siguranței naționale în CSAT au fost luate hotărâri prin care serviciile secrete au fost cuplate cu instituțiile de urmărirea penală prin protocoale de colaborare cu condiții si mecanisme netransparente și nici astăzi nu sunt publice", a spus Hunor, citat de Realitatea.net.

 

vezi expunerea motive la proiectul de lege, AICI

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22