Pe aceeași temă
Președintele UDMR Kelemen Hunor spune că de această dată sunt șanse foarte mari ca moțiunea să treacă.
„În momentul în care se va produce demisia miniștrilor ALDE și vor ieși de la guvernare, Guvernul rămâne fără majoritate în Parlament. Or fără majoritate nu poți să guvernezi, asta este consecința. PSD nu a reușit, nu a putut să mențină ALDE în coaliție, să prețuiască ceea ce a obținut în 2016 și ceea ce a funcționat până azi, dar asta problema lor, și noi doar constatăm că nu există majoritate și un guvern minoritar nu are cum să reziste în Parlament un an de zile. Nu știu ce calcule fac cei de la PSD, cu cine vor să facă majoritate, decizia noastră a fost luată mai demult, am spus că nu mai putem susține acest guvern și am și votat o moțiune de cenzură. Nu se schimbă nimic, rămânem în opoziție și ne vom comporta ca atare în momentul în care se va pune problema unui vot indiferent din ce direcție vine”, spune președintele UDMR, Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a enunțat trei posibilități pe care le vede ca variante de lucru pentru guvern și situația în care acesta se află după retragerea ALDE de la guvernare. Una din ele ar fi chiar demisia premierului, pentru a evita umilința căderii guvernului prin moțiune de cenzură, o alta ar fi chiar moțiunea de cenzură iar a trei interimatul de 45 de zile, după care guvernul ar trebui să meargă în parlament pentru a verifica dacă mai are majoritate.
În opinia sa, premierul nu ar trebui să aștepte ca guvernul său să fie debarcat prin moțiune de cenzură și ar trebui să-și dea demisia din fruntea guvernului.
În ceea ce privește moțiunea de cenzură, liderul UDMR spune că aceasta este ”o chestiune absolut normală, corectă, nu aștepți să fii dat jos prin moțiune, dacă nu se poate construi o majoritate, premierul renunță la mandat și Guvernul pică. Cred că dacă Viorica Dăncilă se gândește foarte rațional că dacă pierde majoritatea și nu poate forma altă majoritate, nu văd de ce ar aștepta votul la moțiunea de cenzură și nu ar demisiona înainte. De ce să se umilească, de ce să meargă în Parlament și să aștepte un vot previzibil?”, a spus liderul Uniunii.
El mai spune că o altă variantă de lucru ar fi ca după 45 de zile de interimat premierul să vină în fața parlamentului pentru a proba dacă are majoritate.
„A treia posibilitate este să existe o moțiune de cenzură și aceasta să treacă. A anunțat PNL, am văzut că ALDE susține, că Pro România susține, noi data trecută am susținut, deci sunt șanse să treacă moțiunea. Noi așteptăm să fie depusă moțiunea și ne vom comporta cum ne-am comportat și data trecută. Atunci încep, însă, complicațiile pentru cei din opoziție. În acest moment, când există șansa schimbării Guvernului, ori prin demisia premierului, ori prin moțiune de cenzură, trebuie să dai răspuns la întrebări la care nu s-a dat răspuns până acum, cum sunt cine va fi prim – ministru, ce faci până la alegerile generale, cu cine guvernezi, cu cine faci majoritate, cine vor fi miniștri, cine vor fi șefii Senatului și Camerei Deputaților. Într-o nouă majoritate totul trebuie transparent foarte rapid discutat, nu mai este suficient textul moțiunii de cenzură, trebuie să vii cu soluții când vii cu textul moțiunii și să spui că ai o majoritate, tot – tot, pentru că nu poți închide țara până negociezi, până ai programul de guvernare”, a explicat Kelemen Hunor.
Președintele UDMR avertizează, însă, că nu se pot declanșa alegeri anticipate, pentru că, deja, s-a intrat în perioada ultimelor șase luni din mandatul președintelui, așa că, spune el, ”nu rămâne decât asumarea guvernării de către un partid, de către o coaliție, de către toți cei din opoziție”.