UDMR țintește autonomia specială: proiect de lege pentru înființarea regiunilor de dezvoltare

Redactia | 04.12.2018

UDMR vrea înființarea de regiuni de dezvoltare cu autonomie specială și a depus un proiect de lege pentru ”transpunerea prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluția de la Alba Iulia”,

Pe aceeași temă

Un proiect de lege depus, luni, la Parlament, de către UDMR prevede ”transpunerea în legislație a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluția de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”, informează News.ro.

”UDMR consideră că, în Anul Centenar, a sosit momentul ca principiile care vizează convieţuirea interetnică să fie transpuse în lege, astfel cum au fost formulate în Rezoluţia adoptată la Adunarea Naţională de la Alba Iulia. Democraţia se bazează pe statul de drept, iar democraţia românească poate fi împlinită numai dacă prevederile Rezoluţiei de la Alba Iulia se implementează în legislaţia română”, susține UDMR.

Parlamentarii UDMR invocă drept fundament al inițiativei legislative alineatul 1 al punctului III al Rezoluției care stipulează: ”Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”.

UDMR cere adoptarea proiectului în regim de urgență astfel încât minoritățile naționale să beneficieze de reprezentare proporţională în instituţiile administrative la nivel local, judeţean, naţional şi european și reprezentare proporţională a minorităţilor naţionale în instanţe şi tribunale.

Totodată, proiectul dă posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obţine, prin lege, un statut de autonomie specială pentru judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă.

Este stipulată și adoptarea Legii privind statutul minorităților naționale care să reglementeze modul de administrare autonomă a vieţii culturale, învăţământului şi culturii minorităţilor naţionale istorice.

Prin urmare, UDMR solicita adoptarea in procedura de urgenta a prevederii legislative care sa asigure minoritatilor nationale:

- Reprezentare proportionala in institutiile administrative la nivel local, judetean, national si european;

- Reprezentare proportionala a minoritatilor nationale in instante si tribunale;

- La nivelul ministerelor, precum si la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora, sa se asigure angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proportional cu numarul persoanelor care apartin minoritatilor nationale istorice, atat la nivel national, cat si la nivel local;

- Modul de administrare autonoma a vietii culturale, invatamantului si culturii minoritatilor nationale istorice se reglementeaza prin Legea privind statutul minoritatilor nationale din Romania;

- Posibilitatea infiintarii, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obtine, prin lege, un statut de autonomie speciala pentru judetele care apartin unor regiuni istorice sau in care o minoritate nationala istorica are o proportie semnificativa si care, impreuna, corespund cerintelor NUTS 2 prevazute in Regulamentul (CE) 1059/2003.

***

UDMR a mai susținut în acest an un proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc, proiect care a picat la vot.

Luni, coaliția PSD-ALDE a rămas fără majoritate în Camera Deputaților după ce fostul președinte al PSD și premier al României, Victor Ponta, care și-a înființat partidul Pro România, a luat patru dintre parlamentarii PSD. Situația e de natură a vulnerabiliza PSD care va fi mai predispus la negocieri cu UDMR pentru a obține susținere în promovarea propriilor proiecte.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22