Udrea și Bica rămân în arest, în urma deciziei Curții Constituționale din Costa Rica

Redactia | 17.11.2018

Instanța Constituțională din Costa Rica a respins moțiunile habeas corpus depuse de avocații Elenei Udrea și ai Alinei Bica, aflate în detenție din 3 octombrie, scrie publicația locală ameliarueda.com.

Pe aceeași temă

Ambele fugare au înaintat o cerere de eliberare din închisoarea Vilma Curling la Curtea Constituțională pe 6 noiembrie. Cele două sunt în detenție până la soluționarea cererii de extrădare făcută de statul român, scrie Hotnews.ro.

În recursul adresat instanţei constituţionale, Elena Udrea a invocat imposibilitatea de a-şi primi copilul în penitenciar, din cauza condiţiilor inadecvate. Reprezentanții închisorii au respins, în fața judecătorilor constituționali, afirmațiile lui Udrea. La rândul său, Alina Bica a contestat o serie de condiţii legale referitoare la procedura de extrădare în România.

Aceasta este a doua încercare soldată cu eșec a celor două de a ieși din penitenciar după ce, pe 2 noiembrie, au cerut eliberarea de la curtea penală din Pavas, solicitare respinsă de judecători.

Joi după-amiază, avocații lui Udrea și Bica au prezentat o a treia cerere habeas corpus la Curtea Constituțională, în care susțin că sentința care a servit ca bază pentru cererea de extrădare a fost anulată în România, motiv pentru care cer ca cele două să iasă din închisoare. Această solicitare este încă în faza de studiere a admisibilității ei, mai scrie ameliarueda.com.

Udrea şi Bica sunt arestate preventiv pentru 60 de zile, în Costa Rica, perioadă în care va fi efectuată procedura de extrădare în România. Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute pe 3 octombrie de autoritățile din Costa Rica, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României.

Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a anunţat pe 17 februarie că se află în Costa Rica. În aprilie, Elena Udrea transmitea, prin intermediul avocaților săi, la procesul "Gala Bute", că ar avea statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie şi că una dintre obligaţiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica. Ea a spus tot atunci și că este însărcinată cu gemeni. La finalul lunii martie, Elena Udrea transmitea însă, prin intermediul înscrisurilor depuse de avocaţii săi, că a pierdut unul din gemeni. Două luni mai târziu, pe 5 iunie 2018, fostul ministru a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute".

Imediat, Poliţia Română cerea instanţei mandat european de arestare şi urmărirea internaţională a Elenei Udrea, iar tot atunci ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunța că extrădarea este posibilă și fără un tratat bilateral cu Costa Rica și că Ministerul se va ocupa de transmiterea cererii de extrădare. În 25 iunie, ministrul Justiţiei declara că şi-a îndeplinit la timp şi complet obligaţiile care îi revin cu privire la procedurile de extrădare în cazul Elenei Udrea. Ulterior, pe 20 septembrie, iubitul Elenei Udrea, Adrian Alexandrov, anunța pe Facebook că aceasta a născut o fetiță.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis și instituirea sechestrului pe toate bunurile deţinute de Elena Udrea, până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale în dosarul Hidrolectrica.

Alina Bica, fost procuror-şef DIICOT, a fost dată în urmărire generală în 27 iunie, după ce a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru "favorizarea făptuitorului", în dosarul în care a fost cercetat şi Adriean Videanu. Și fostul procuror-șef DIICOT a cerut din luna ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica, după cum au anunțat avocații la proces. Soţia omului de afaceri Ovidiu Tender declara însă, la jumătatea lunii iunie, că aceasta nu s-ar mai afla în Costa Rica, ci în Panama.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22