Udrea vrea să iniţieze o lege care sa limiteze cazurile în care poate fi dispus arestul

Paul Cristescu | 30.09.2015

Elena Udrea intentioneaza sa organizeze, săptămâna viitoare, o dezbatere legata de condiţiile din arest, urmand să iniţieze un proiect de lege care sa puna in acord legislaţia romaneasca în domeniu cu recomandările internaţionale, o prevedere urmând să limiteze cazurile în care se dispune arestul.

Pe aceeași temă

 

Udrea mentioneaza două rapoarte ale unor organisme internaţionale, inclusiv unul al ONU, cu privire la condiţiile din arest, iar recomandările cuprinse în cadrul acestora trebuie să reprezinte punctul de plecare al unei iniţiative legislative care să rezolve problemele cu care se confruntă deţinuţii din România, relateaza Adevarul.

 

Udrea va organiza săptămâna viitoare o dezbatere, printre invitaţi aflându-se Avocatul Poporului, parlamentari şi reprezentanţi ai instituţiilor interesate.

 

Udrea a atras atenţia că în România nu sunt respectate drepturile omului în privinţa condiţiilor de detenţie şi nici recomandările în domeniu, care vorbesc despre necesitatea unui spaţiu de 4 metri pătraţi pentru fiecare deţinut. În România există 32.000 de deţinuţi, însă numărul de locuri, potrivit acestui criteriu de spaţiu, este de numai 19.400, potrivit Elenei Udrea.

 

Printre propunerile Elenei Udrea se numără şi una privind dispunerea arestului doar "în ultimă instanţă", urmând ca în Parlament să se precizeze clar în ce condiţii sunt cei învinuiţi sau condamnaţi sunt trimişi în arest, astfel încât "pedeapsa privativă de libertate să fie ultima variantă pe care va trebui s-o reţină statul împotriva cuiva care a încălcat legea". " Recomandările sunt pentru pedepse de muncă în folosul comunităţii, recuperarea prejudiciului în primul rând, stabilirea executării pedepsei la domiciliu", a precizat Udrea.
 

"Este o punere în acord cu recomandările care s-au făcut României de către organisme şi instituţii internaţionale", a mai spus deputatul.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22