Ultimii doi copii din Argeș internați la Marie Curie nu au sidnrom hemolitic - uremic

Iulian Popescu | 06.03.2016

Cei doi copii din Argeș care au fost transferaţi sâmbătă la Spitalul "Marie Curie" din Capitală nu au sindromul hemolitic - uremic (SHU), aceştia suferind de boală diareică acută, a transmis duminică Ministerul Sănătăţii.

Pe aceeași temă

 

Cei doi copii transferaţi de la Spitalul de Pediatrie Piteşti, Argeş, la Marie Curie, București, nu au SHU: "La niciunul dintre cei doi copii nu s-a confirmat diagnosticul de sindrom hemolitic- uremic (SHU)", transmite Ministerul Sănătăţii.

 

"Mai mult, în cazul copilului caruia i s-a depistat în spitalul argeşan verotoxină în coprocultură, diagnosticul s-a infirmat după rezultatele de laborator efectuate în Spitalul Marie Curie", se mai arată în acelaşi comunicat.

 

Potrivit ministerului, cei doi copii au stare de sănătate bună, prezentând boală diareică acută.

 

Duminică, în Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Marie Curie” mai sunt internaţi trei copii diagnosticaţi cu sindrom hemolitic- uremic (SHU).

 

Reaminitm că Raportul preliminar al Corpului de Control al ministrului Sănătății arată că îngrijitorii de animale de la una dintre fermele care livra lapte pentru firma de lactate din Argeș nu aveau efectuate controale periodice.

 

Raportul nu menționează identificarea sursei bacteriei E.coli care a ucis trei copii din județul Argeș și a îmbolnăvit alți cel puțin 15.

 

În privința acţiunilor derulate la nivelul structurilor locale, potrivit informării transmise de către DSP Dolj,  prin Sistemul Rapid de Alertă pentru alimente și furaje, DSP Dolj a informat ANSVSA în privința neregulilor constatate în urma verificărilor efectuate la o exploatație comercială de bovine din județul Dolj, care furnizează lapte crud pe raza județului Argeș.

 

Astfel, la data de 26 februarie a.c., o echipă de inspectori ai DSP Dolj, împreună cu medici veterinari de la DSVSA Dolj au constatat că nu se efectuează triajul epidemiologic al mulgătorilor - cinci persoane- la ieșirea din tură, motiv pentru care societatea a fost sancționată cu amendă, în valoare de 3.000 de lei, conform HG 857/2011, se spune într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

 

La data de 2 martie a.c., o echipă a DSP Dolj a constatat neconformități în privința structurii controlului medical periodic conform fișei corespunzătoare personalului încadrat ca îngrijitor de animale.

 

Pe de altă parte, datele rezultate din verificările Autorității Naționale Sanitar Veterinare arată că nu există o legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs în data de 22.02.2016 şi îmbolnăvirile copiilor diagnosticaţi cu sindrom hemolitic-uremic (SHU), potrivit ANSVA.

 

Comunicatul ANSVA

 

"Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) a recepţionat, până pe data de 29 februarie 2016, un număr de 337 de eşantioane din probe prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sănătăţii şi notificate prin Sistemul Rapid de alertă pentru Alimente şi Furaje

 

La acestea se adaugă un număr de 59 de eşantioane, recepţionate până pe data de 3 martie 2016, din probe prelevate de echipele mixte DSV - DSP din apă, produse lactate şi lapte materie primă şi 15 eşantioane din probe de produse lactate, solicitate pentru a fi analizate, de către proprietarul unităţii de procesare a laptelui din judeţul Argeş, în cadrul programului de autocontrol.

 

Până la această dată, din totalul de 411 eşantioane recepţionate, 312 au fost finalizate (două cu rezultate pozitive) şi 99 de eşantioane sunt în lucru.

 

Datele rezultate din verificările ANSVSA indică faptul că nu există o legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs în data de 22.02.2016 şi îmbolnăvirile copiilor diagnosticaţi cu SHU.

 

Precizăm că, procesul de pasteurizare al laptelui materie primă asigură distrugerea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26), iar produsele rezultate sunt sigure pentru consum.

 

În ceea ce priveşte proba pozitivă depistată la carnea de pasăre (cazul Bacău), precizăm că, prin tratarea termică corespunzătoare şi respectarea normelor de igienă se împiedică transmiterea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26).

 

Ca urmare a recomandărilor Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, ANSVSA, în cadrul verificărilor pe care le desfaşoară, va extinde investigaţiile la nivelul exploataţiilor de animale, care au produs sau furnizat alimente consumate, al procesării alimentelor şi al ingredientelor din compoziţia produselor alimentare, conform datelor transmise de Ministerul Sănătăţii."

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22