Pe aceeași temă
21 Decembrie 1989 - Revoluția începută la Timișoara și care a dus la căderea regimului comunist a cuprins Capitala, devenită apoi epicentrul manifestațiilor. Nicolae Ceaușescu, „mult iubitul și stimatul conducător de partid și de țară", a ținut ultimul său discurs, în balconul sediului Comitetului Central al PCR, în fața mulțimii de „tovarăși și pretini”: „Alo, tovarăşi, alo! Aşezaţi-vă liniştiţi, tovarăşi!”.
În 21 decembrie Nicolae Ceaușescu conducătorul Partidului Comunist Român își organizează un mare miting popular de susținere pentru a avea pretextul pentru ca împreună cu organele de represiune – securitate, miliție, armată – să înăbușe revoluția anticomunistă începută pe 16 decembrie în Timișoara, soldată până la aceea oră cu zeci de victime. „Marea manifestare populară din București” i-a marcat sfârșitul atât al lui personal cât și a regimului comunist instalat în țară de armata sovietică a lui Stalin conform înțelegerii din 4-11 februarie 1945 de la Yalta dintre dictatorul sovietic, Stalin, președintele SUA, Roosevelt, și premierul britanic, Winston Churchill.
Revenind la ultimele zile ale lui Nicolae Ceaușescu, reîntors dintr-o vizită în Iran, pe 20 decembrie decretează instituirea stării de necesitate pentru a păstra controlul puterii zguduite de revoluția începută în Timișoara.
„Elemente huliganice (...) au provocat distrugeri de tip fascist în scopul destabilizării ţării, dezmembrării teritoriale, lichidării revoluţiei socialiste şi întoarcerii sub dominaţie străină”, a clamat Ceaușescu, într-un discurs televizat, acuzând „agenturile străine de spionaj şi pe românii din interior care îşi vând ţara pentru un pumn de dolari sau pentru alte valute”.
În noaptea de 20 spre 21 decembrie 1989, Comitetul Municipal PCR hotărăşte organizarea la Bucureşti, în Piaţa Republicii (Piaţa Palatului) din faţa sediului Comitetului Central al Partidului Comunist Român, a unui mare „miting popular” care să condamne „acţiunile huliganice” de la Timişoara.
Mitingul uriaş din Piaţa Palatului trebuia să demonstreze românilor sprijinul larg de care continua să se bucure regimul şi, în consecinţă, să legitimeze reprimarea demonstraţiilor de la Timişoara.
„Dată fiind tensiunea în creştere, aceasta era o strategie foarte riscantă (...) Dar Ceauşescu nu a văzut-o astfel deoarece continua să creadă cu tărie că beneficia de sprijinul maselor de muncitori”, arată Peter Siani-Davies, specialist în istorie modernă sud-est europeană, conferenţiar la University College din Londra, conform Agerpres.
<iframe width="874" height="492" src="https://www.youtube.com/embed/xntDto5TX10" title="Discursul lui Ceauşescu din 21 decembrie 1989" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
În jurul orei 12.00 începe marele miting al „oamenilor muncii”. Participanţilor le fuseseră distribuite pancarte cu mesaje de susținere a „mult iubitului conducător”.
Desfăşurarea mitingului este transmisă în direct la radio şi televiziune, în timp ce de la balconul Comitetului Central al PCR Ceauşescu începe un discurs despre realizările "societăţii socialiste multilateral dezvoltate":
„Dragi tovarăși și preteni, cetăţeni ai capitalei României Socialiste,
Doresc în primul rând să vă adresez dumneavoastră, participanţilor la această mare adunare naţională, tuturor locuitorilor muncipiului Bucureşti, un salut călduros, revoluţionar, împreună cu cele mai bune urări de succes în toate domeniile de activitate.
Doresc, de asemenea, să adresez mulţumiri iniţiatorilor şi organizatorilor acestei mari manifestări populare din Bucureşti, considerând aceasta ca o…”
Discursul este întrerupt de huiduieli şi fluierături din mulțime. În acelaşi timp, Elena Ceauşescu face încercări disperate pentru a-i linişti pe participanţi:
„Elena Ceaușescu: Linişte! Linişte!
Nicolae Ceauşescu: A-lo! A-looo!
Elena Ceauşescu: Linişte! Linişte!
Nicolae Ceauşescu: Stai puţin. Alo!
Elena Ceauşescu: Alo!
Nicolae Ceauşescu: Alo! Tovarăşi! Alo! Aşezaţi-vă liniştiţi, tovarăşi!
Elena Ceauşescu: Staţi liniştiţi!
Nicolae Ceauşescu: Tovarăşi!
Elena Ceauşescu: Alo!
Nicolae Ceauşescu: Tovarăşi, aşezaţi-vă liniştiţi! Alo!
Elena Ceauşescu: Staţi liniştiţi, oameni buni!
Nicolae Ceauşescu: Tovarăşi, aşezaţi-vă liniştiţi!
Elena Ceauşescu: Alo! (Bate în microfon)”.
Se generalizează panica. Nicolae Ceauşescu părăseşte balconul de la care vorbea, iar transmisiunea de la radio şi televiziune este întreruptă.
După câteva momente, Nicolae Ceauşescu reapare în balconul Comitetului Central şi îşi reia cuvântarea. Se reiau şi transmisiile la radio și televiziune.
Într-un act de disperare, Ceauşescu promite „măsuri de creştere a nivelului de trai” - majorarea retribuţiei minime cu 200 lei pe lună şi a alocaţiei pentru copii cu 30 şi 50 lei, în raport cu numărul de copii şi venituri:
”Doresc să vă informez pe dumneavoastră de o importantă hotărâre adoptată, în această zi, de Comitetul Politic Executiv, privind nivelul de trai al oamenilor muncii.
Am hotărât, în această dimineaţă, ca începând de la 1 ianuarie să majorăm, în cursul anului viitor, retribuţia minimă de la 2.000 de lei la 2.200 de lei.
Am hotărât să majorăm pensiile minime de la 800, la 900 de lei. Am hotărât, totodată, ca pensia de urmaş să fie majorată cu 100 de lei.
Vom creşte, de asemenea, ajutorul social de la circa 500, la 800 de lei, ceea ce vom asigura în acest fel condiţiuni bune, corespunzătoare, de muncă şi de viaţă pentru toţi cetăţenii patriei noastre.
Aceste măsuri demonstrează cu putere că, pe măsura dezvoltării economiei, facem totul pentru a asigura ridicarea continuă a nivelului de trai, material şi spiritual al poporului, potrivit hotărârilor Congresului Partidului”.
Partea a doua discursului ultimului secretar general al CC al PCR este ținută într-o piață golită de oameni fiind destinată în special românilor din fața televizoarelor.
Momentul este descris şi în cartea ''Revoluţia română din decembrie 1989'', de Peter Siani-Davies, conform Agerpres:
„(...) Ceauşescu s-a apropiat de microfon şi a început să vorbească. Era ora 12.31. Abia apucase să spună câteva fraze când a fost întrerupt de o mişcare a mulţimii şi de ţipete ascuţite.
Imediat a fost oprită difuzarea în direct prin radio şi tv, nu înainte însă ca grimasa de uluire de pe faţa lui Ceauşescu să fie surprinsă de camera de luat vederi, rămânând întipărită în memoria telespectatorilor din întreaga ţară. Saluta mulţimea, agitând mâna abia perceptibil, şi mulţi români îşi amintesc acel moment ca fiind punctul de cotitură în care au realizat fragilitatea puterii lui Ceauşescu şi posibilitatea răsturnării lui”.
După spargerea mitingului, pe străzile din jur mii de oameni manifestează pentru democraţie şi împotriva dictaturii. Scandează: ''Democraţie!'', ''Libertate!'', ''Ieri în Timişoara, azi în toată ţara!'', ''Jos Ceauşescu!''. La ora 14.00 în centrul Capitalei apar primele blindate.
În cursul serii, demonstranţii, majoritatea tineri, se adună în apropierea Hotelului Intercontinental din Piaţa Universităţii, unde ridică o baricadă în faţa dispozitivului de intervenţie. Forţele de ordine primesc ordinul să „cureţe zona”.
Se trage asupra demonstranţilor de la Intercontinental şi din Piaţa Universităţii - numeroşi morţi şi răniţi. Mulţi tineri au fost ucişi în faţa Sălii Dalles. Numeroşi manifestanţi, majoritatea tineri, sunt arestaţi şi încarceraţi la închisoarea Jilava din apropierea Bucureştilor, unde sunt torturaţi cu cruzime.
După ce manifestanţii sunt alungaţi, unităţi de salubrizare spală asfaltul de sânge. Bilanţul nopţii de 21/22 decembrie 1989 de la Bucureşti ar fi fost de 49 de demonstranţi morţi, 463 răniţi şi 698 de arestaţi.
Tot în 21 decembrie, la Timişoara au avut loc manifestaţii pentru a şasea zi consecutiv. Muncitorii au părăsit lucrul şi s-au îndreptat spre Piaţa Operei, unde s-au adunat zeci de mii de oameni. S-a constituit Frontul Democratic Român din Timişoara, care a difuzat o „Declaraţie-Program”.
La Braşov, câteva zeci de mii de oameni s-au adunat în faţa Comitetului judeţean PCR, iar la Sibiu, unde prim-secretar al Comitetului Judeţean PCR era Nicu Ceauşescu, fiul lui Nicolae Ceauşescu, au ieşit în stradă câteva mii de manifestanţi.
A doua zi - 22 decembrie 1989 - la ora 12.06, Nicolae şi Elena Ceauşescu, alături de Manea Mănescu, Emil Bobu, generalul Marin Neagoe şi două gărzi de corp aveau să fugă cu un elicopter de pe acoperișul CC al PCR.