Pe aceeași temă
In 17 iulie 2014, un avion de linie al Malaysia Airlines cu 298 de pasageri ce zbura intre Amsterdam si Kuala Lumpur a fost doborat de o racheta in zona separatista din estul Ucrainei. 298 de oameni au murit atunci, intr-un dramatic eveniment ce a marcat comunitatea internationala.
Recuperarea cadavrelor a durat cateva zile, misiunea fiind ingreunata de faptul ca avionul a cazut in zona controlata de rebelii prorusi. La un an distanta, inca nu e clar cine poarta responsabilitatea pentru caderea cursei MH17 din cer, in conditiile in care partile implicate – Moscova si Kievul – se acuza reciproc, scrie cotidianul britanic The Guardian.
Toate datele indica o raspundere purtata de rebelii sustinut de Kremlin, desi ei resping orice implicare. Totusi, o implicare a fost din partea acestora, cel putin in cadrul misiunii de recuperare a victimelor, tinand cont de faptul ca zona de impact nu a fost izolata cum trebuie niciodata, ba chiar au existat informatii privind prezenta separatistilor la fata locului.
Confruntati cu acuzele Occidentului, rusii au respins cu fermitate vreo raspundere din partea separatistilor sustinuti de ei. La acel moment, media rusesti sugerau ca avionul ar fi fost doborat de un avion de vanatoare ucrainian, ba chiar au venit cu asa-zisi martori care ar fi vazut avionul in cauza, mai arata sursa citata.
De cealalta parte, Vestul si Ucraina acuza implicarea unui sistem de racheta sol-aer Buk de provenienta ruseasca in doborarea avionului de linie. Controversa persista si aici.
Cum era de asteptat, fortele proruse neaga prezenta unui asemenea sistem. De alta parere este unul dintre liderii din zona separatista. Potrivit lui Alexander Khodakovsky, rebelii ar fi detinut controlul asupra unui asemenea sistem din Rusia.
“Stiu de acel Buk. Am auzit de el. Cred ca l-au trimis inapoi (in Rusia – n.r.). Am aflat despre el exact in momentul in care am aflat ca aceasta tragedie s-a produs”, spunea Khodakovsky, vara trecuta.
Olandezii acuza Moscova
Din vestul continentului, lucrurile sunt percepute diferit. Un raport al Parchetului olandez, care coordoneaza grupul international de criminalisti insarcinati cu investigarea tragediei din Donetk, sustine ca avionul de linie Boeing 777 a fost doborat chiar de o racheta lansata dintr-un sistem sol-aer Buk.
Astfel, sistemul a fost adus pe teritoriul ucrainean din Federatia Rusa cu putin timp inainte de explozia si prabusirea avionului. Concluzia anchetatorilor vine dupa colectarea si analizarea a peste un milion de documente, fotografii si inregistrari video.