Un Boeing 737 în varianta VIP a fost folosit de Iohannis pentru vizita de două zile la Tokio

L. G. | 08.03.2023

Boardingpass.ro a publicat imagini cu avionul privat închiriat de Administrația Prezidențială pentru a-l transporta pe președintele Iohannis în Japonia, acolo unde a desfășurat o vizită oficială.

Pe aceeași temă

„Acesta este interiorul Boeingului 737-900ER(BBJ) Global Jet cu care președintele României călătorește în Japonia și Singapore.

Capacitatea sa de transport este de numai 19 pasageri.

Cu acest avion, președintele țării a călătorit pe ruta București – Sibiu – Tokyo Haneda în 4-5 martie 2023.

Deoarece autonomia avionului este insuficientă pentru un zbor fără escală din Sibiu până în capitala Japoniei, piloții ai efectuat o oprire pentru realimentare în Baku (Azerbaidjan).

Durata zborului dintre București și Sibiu a fost de 31 de minute, cea a zborului dintre Sibiu și Baku a fost de două ore și 48 de minute, iar zborul dintre Baku si Tokyo a avut o durată de nouă ore”, scrie Boardingpass.ro pe pagina de Facebook.

Compania Global Jet de la care Administrația Prezidențială a închiriat aeronava cu care președintele Iohannis s-a deplasat în Japonia este o companie privată de charter aerian din Luxemburg care operează avioane VIP.

Ar putea fi o imagine cu mobilă şi interior

Boeing BBJ3, avionul folosit de președintele Iohannis este una dintre cele mai recente și mai mari variante ale modelului Boeing 737, conform site-ului oficial al companiei.

„Cabina acestui avion privat VIP uimitor pentru 19 pasageri oferă un spațiu amplu și posibilități de intimitate pentru a se bucura de fiecare moment, de la relaxarea în salonul VIP la vizionarea de filme în sala de cinema, la împărtășirea unei cine de 5 stele și reîncărcarea bateriilor cu un somn relaxant în cabina principală”, este descrisă aeronava.

Compania s-a ocupat în trecut și de managementul avioanelor deținute de Roman Ambramovich, preinte ele afându-se și un Boeing 787 Dreamliner configurat după preferințele sale.

Ar putea fi o imagine cu dormitor

Purtătorul de cuvânt al companiei TAROM, Marius Popescu, a semnalat de marți seară că Administrația Prezidențială a închiriat un avion de la Global Jet pentru a se deplasa în Japonia.

”Sunteți curioși cu ce avion călătorește președintele Iohannis? Ei bine, aceasta este aeronava Boeing 737-900ER, înmatriculată LX-DIO, aparținând companiei luxemburgheze Global Jet (nu, nu e TAROM). Avionul a transportat președintele, soția acestuia și staff-ul Administrației Prezidențiale, din România în Japonia. Ruta: București -> Sibiu (prima doamnă) -> Baku (alimentare) -> Tokyo. Info de pe BoardingPass”, a scris Popescu pe pagina sa de Facebook.

Președintele Klaus Iohannis a efectuat în 2022 deplasări externe care însumează cheltuieli de peste 16,6 milioane de lei.

Conform unui răspuns al Administraţiei Prezidenţiale, transmis Agerpres, președintele a efectuat anul trecut 21 de deplasări externe, în cadrul unor delegații oficiale.

Ar putea fi o imagine cu chiuvetă şi interior

Sorin Grindeanu: Ar trebui ca România să aibă o aeronavă prezidențială

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri că este necesar ca şi statul român să aibă o aeronavă oficială în viitor, care să deservească Administraţia Prezidenţială, Guvernul şi celelalte instituţii, relatează Agerpres.

„O chestiune pe care statul român, din punctul meu de vedere, trebuie să o rezolve şi îmi asum acest lucru, chiar dacă voi atrage critici. La fel cum alte state din lumea aceasta au o aeronavă oficială, eu cred că şi statul român e necesar să aibă aşa ceva, care să deservească Administraţia Prezidenţială, Guvernul şi celelalte instituţii, pentru că de foarte multe ori, poate e cazul şi acum, la această vizită (a preşedintelui Klaus Iohannis în Japonia – n.r.), inclusiv dumneavoastră, presa, când mergeţi în anumite deplasări, cred că ar fi mult mai facil să se întâmple în mod organizat şi împreună cu toată delegaţia oficială. Eu cred că e un standard pe care trebuie să îl atingem şi noi şi e nevoie de aşa ceva”, a spus Grindeanu la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că subiectul cumpărării de către stat a unui avion prezidenţial este mai vechi şi „toată lumea a fugit de aşa ceva”, pentru că nu au vrut să li se reproşeze astfel de cheltuieli.

„Eu cred că e necesară această cheltuială. (…) În momentul în care ai o aeronavă de acest tip, cum vorbeam mai devreme, cred că lucrurile sunt transparente la maxim, pentru că sunt cât se poate de clare. De aceea, eu consider că – sigur, nu se poate pe bugetul anului 2023 sau în viitorul imediat apropiat – în viitor trebuie să ne asumăm lucrurile astea, chiar dacă ar putea părea, dacă o judeci într-o cheie populistă, că e un minus. Nu e aşa”, a afirmat acesta.

Ar putea fi o imagine cu avion şi în aer liber

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22