Un deputat USR PLUS vrea să reducă din superimunitatea judecătorilor CCR

Laurentiu Gheorghe | 27.02.2021

Deputatul USRPLUS Silviu Dehelean a declarat, vineri, 26 februarie, că intenţionează să corecteze Legea CCR, în care a fost introdusă o „superimunitate" pentru judecătorii instituţiei.

Pe aceeași temă

„Ceea ce ne preocupă acum este să intervenim în actele normative asupra cărora s-a intervenit distructiv în ultimii patru ani şi care necesită o corectare cât mai rapidă. Mă gândesc la Legea Curţii Constituţionale, de exemplu, în care a fost introdusă o superimunitate în urmă cu un an sau doi în aşa fel încât judecătorii Curţii pot fi traşi la răspundere doar în condiţiile în care o majoritate de două treimi dintre colegii lor sunt de acord cu acest lucru. Am vorbit despre asta la momentul respectiv, am verificat problema, ne-am opus, am şi explicat de ce, dar acum a venit timpul să încercăm să corectăm acest aspect. Să revenim la o formă de realizare a imunităţii care să fie funcţională. E un subiect care îmi aparţine şi care încă nu a fost discutat. Deci trebuie să văd în ce măsură colegii mei consideră că e un moment potrivit să ne apucăm de chestia asta în momentul de faţă sau o să fie o iniţiativă solitară”, a precizat, într-o conferinţă de presă, Silviu Dehelean.

Dehelean a mai precizat că pe rolul Comisiei Juridice din Camera Deputaților, structură în care activează, sunt în jur de 380 de proiecte legislative, unele din 2004-2005, „proiecte lăsate acolo pentru a fi scoase în caz de nevoie în aşa fel încât să se treacă foarte rapid o modificare dorită şi să fie promovată fără dezbatere".

„Ele s-au tot adunat. Acum încercăm să facem ce nu s-a făcut în ultimii patru ani şi anume să scoatem de pe rolul comisiei cât mai multe proiecte care au fost nocive sau care sunt incompatibile cu drepturile omului sau care nu mai au obiect. De exemplu, iniţiative care vin să propună detenţiunea pe viaţă, ca singură pedeapsă pentru diverse infracţiuni, ceea ce nu poate fi acceptat ca singură modalitate de sancţionare", a mai precizat Dehelean.

Deputatul USRPLUS a mai menţionat că a lucrat, printre altele, la respingerea celor două proiecte care au rămas pe rolul Parlamentului în urma Comisiei Iordache, proiectul pentru modificarea codului de procedură penală şi a codului penal, „care au tot făcut trasee între Parlament şi Curtea Constituţională" şi care ar urma să fie prezentate în plen.

„În sfârşit, sper eu - săptămâna viitoare sau cealaltă - să fie respinse în plen pentru că am reuşit să dăm rapoarte de respingere şi la Comisia Juridică şi la Comisia de Constituţionalitate", a mai spus parlamentarul USRPLUS.

Conform unei modificări legislative din 2018, implementată de PSD asupra Legii CCR, judecătorii constituționali nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată penală decât cu încuviințarea a două treimi din plenul Curții Constituționale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22