Un deținut politic trimis de PSD la negocieri cu Iohannis era și informator al Securității

Laurentiu Gheorghe | 16.04.2019

Unul dintre cei doi deținuți politici trimiși de PSD la discuțiile cu președintele Iohannis, Iancu Marin, era informator al Securității, dezvăluie istoricul Mădălin Hodor, cercetător CNSAS.

Pe aceeași temă

Este adevărat că Marian Iancu, prezentat de PSD ca fost deținut politic, a obținut o decizie de necolaborare cu fosta Poliție Politică acordată de Curtea de Apel București, mai scrie Mădălim Hodorpe Facebook, dar cu sprijinul a doi martori, colegi de celulă la Aiud, care au declarat că Iancu era șantajat de Securitate cu exmatricularea fiicei lui din facultate, lucru practic imposibil de dovedit.

”Bun. Ce avem până aici? Iancu Marin, da acel Iancu Marin, «victima» lui Augustin Lazăr, delegatul PSD-ului menit să îl umilească pe președintele Iohannis, era de fapt informatorul «Călin F» din legătura lt.col. Lazăr Gheorghe de la CI Aiud și turna un coleg de celulă tocmai în legătură cu…. un decret de grațiere. În Sentința civila nr. 2935 din 29.09.2009, publicată în MO nr. 180/08.06.2011 se mai menționează ca Iancu Marin a furnizat în 3 ani și 6 luni un număr de 160 de note informative, la dosarul sau existând doar doua note olografe, restul fiind dactilo.

Două precizări pentru cei care vor dori sigur o nouă trimitere în Comisia de Disciplină.

  1. Informația este publică pe site-ul instituției.

  2. Cunosc lucrurile astea pentru că eu chiar știu cum să le caut” a postat Hodor

Linkul indicat de Hodor arată că în anul 2009, Curtea de Apel București a tranșat o dispută între Marin Iancu și CNSAS, în favoarea acestuia. Iancu a obținut un verdict de necolaborare cu fosta Securitate grație mărturiei a doi colegi de celulă, care l-au susținut în instanță.

Unul dintre aceștia a spus într-o declarație dată instanței că a fost coleg de celulă cu Marian Iancu și că avea cunoștință despre relatările acestuia, „când și ce note informative dădea, cunoscut fiind faptul că a acceptat acest lucru din cauza presiunilor la care a fost supus în legătură cu exmatricularea fiicei sale de la facultate”.

De asemenea, conform declarației acestuia, „în timpul detenției a fost vădit împotriva regimului comunist, solidarizându-se cu ceilalți deținuți în acțiunile de obținere a unor drepturi”.

PSD a decis să trimită la consultările cu președintele Klaus Iohannis o delegație compusă din Eugen Nicolicea, Marin Iancu și Ioan Muntean.

„Domnul Marin Iancu a fost deținut politic la penitenciarul din Aiud timp de cinci ani și patru luni. Deși îndeplinea condițiile pentru a putea fi eliberat, procurorul Augustin Lazăr, pe atunci președinte al Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate condiționată de la închisoarea din Aiud i-a refuzat de patru ori liberarea condiționată. Mai exact, cazul domnului Marin Iancu a fost analizat de patru ori de către Comisia lui Lazăr. Și de fiecare dată s-a considerat că acesta nu poate fi pus în libertate, fiind amânat până când deținutul politic și-a ispășit integral pedeapsa, deși îndeplinea condițiile legale pentru a putea fi eliberat” preciza un comunicat al PSD, transmis în ziua consultărilor.

Sentința de la Curtea de Apel București precizează că Marian Iancu a fost căpitan de miliție la Miliția Municipiului București și a fost acuzat pentru că a redactat „două scrisori ce conțineau calomnii la adresa orânduirii socialiste din România, precum și la adresa unor persoane ce îndeplineau funcții de conducere pe linie de partid pe care le-a predat lui…. pentru a fi difuzate la Radio Europa Liberă”.

Mai departe de statutul de deținut politic este cel de-al doilea bărbat trimis la Cotroceni de PSD, Ioan Muntean despre care G4Media a scris că a fost condamnat pentru tâlhărie și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, după ce a atacat un grănicer și i-a luat acestuia pistolul mitralieră și 30 de cartușe. Mai mult, potrivit documentelor de la dosarul său, nu era la prima condamnare: și înainte de incidentul respectiv fusese condamnat la pedepse cuprinse între 7 luni și 4 ani, pentru abuz în serviciu, ucidere din culpă și neglijență în serviciu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22