Un grup de disidenta din ALDE cere revocarea lui Tariceanu de la conducerea Senatului

Dora Vulcan | 13.10.2016

Mai multi membri ai ALDE au infiintat grupul Actiunea pentru Parlament Curat 2016, potrivit unui comunicat transmis presei de senatorul Vasile Nistor, copresedinte executiv ALDE, care a cerut demisia lui Calin Popescu-Tariceanu din fruntea Senatului.

Pe aceeași temă

 

 

 

EI cer adoptarea de criterii de integritate pentru candidatii la alegeri si organizarea unui congres . ALDE este singura formatiune de pe scena politica fara un Cod etic de integritate.

 

Nistor a trimis o scrisoare deschisa in care face un apel catre colegii "fara dosare penale" sa ia act de modul in care Tariceanu "protejeaza coruptia" si le cere sa initieze de urgenta procedura parlamentara pentru revocarea acestuia de la conducerea Senatului.

 

Grupul de membri disidenti sustine ca "tot mai multi lideri din teritoriu ai partidului s-au solidarizat cu demersul lui Vasile Nistor si au protestat fata de actuala conducere ALDE."

 

"Ideea adoptarii de catre partid a unui set de criterii de integritate pentru toti candidatii la viitoarele alegeri, precum si solicitarea organizarii unui congres extraordinar au fost primite cu mult entuziasm de catre filialele din tara" sustin acestia.  Solicitarile privind adoptarea unor criterii de integritate impotriva penalilor din partid si organizarii unui congres extraordinar au fost promovate de lideri din mai multe filiale judetene in ultimele doua saptamani" se spune in comunicatul citat de Agerpres.

 

Acestia sustin ca grupul este "deschis tuturor membrilor, simpatizantilor dar si reprezentantilor societatii civile".

 

"Dumneavoastra, domnule Tariceanu, sunteti cel care a protejat fiecare corupt pe care procurorii au incercat sa il aduca in fata Justitiei si tot dumneavoastra sunteti cel care le-a promis acelorasi corupti locuri eligibile pe listele partidului la viitoarele alegeri. Acesta este si motivul pentru care v-ati opus criteriilor de integritate dorite de cetateni si de societatea civila si pe care eu le-am cerut public. Vorbiti, domnule Tariceanu, despre o posibila suspendare a presedintelui Romaniei, un gest iresponsabil si nejustificat, care ar avea ca efect declansarea unei grave crize politice pentru Romania. In replica, eu fac apel la membrii Senatului, la cei fara dosare penale, sa ia act de modul in care protejati coruptia prin functia pe care o detineti si sa initieze de urgenta procedura parlamentara pentru revocarea dumneavoastra din fruntea Senatului', se arata intr-o scrisoare deschisa semnata de Vasile Nistor, adresata presedintelui Senatului si transmisa, joi, Agerpres.

 

Vasile Nistor subliniaza ca "a citit cu ingrijorare mesajele lansate la adresa presedintelui Romaniei si Justitiei' de catre Tariceanu si a constatat ca acesta 'ignora cu buna stiinta realitatile constitutionale si a transformat institutiile statului intr-un adversar absolut ca urmare a calitatii de inculpat".

 

"Atacurile repetate si nefundamentate la adresa Justitiei si a presedintelui Romaniei nu pot fi explicate decat prin implicarea in dosarul retrocedarilor ilegale si, avand in vedere jocul de imagine pe care il practicati, probabil si in alte dosare de coruptie despre care stiti ca urmeaza sa iasa la suprafata", a adaugat Nistor, potrivit scrisorii citate.

 

El ii aminteste lui Tariceanu ca relatia dintre Presedintele Romaniei si institutiile din sfera sigurantei nationale si a Justitiei este una de natura constitutionala si este prevazuta explicit de legile statului roman.

 

"Fara a detalia procedurile, pe care sper ca amandoi le cunoastem, precizez doar ca presedintele Romaniei este cel care propune directorii SRI si SIE si care, prin decret prezidential, numeste presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau sefii Parchetului General, ai DNA si ai DIICOT. In plus, domnule presedinte al Senatului, tot presedintele Romaniei este cel care conduce forul suprem din zona sigurantei nationale, CSAT. Asadar, avand in vedere rolul sau constitutional in numirea oamenilor esentiali din Justitie si zona sigurantei nationale, presedintele Romaniei nu poate fi acuzat de o implicare fatisa si anticonstitutionala in stirbirea independentei justitiei", se mai arata in document.

 

Nistor il considera pe Tariceanu "principal promotor al intereselor parlamentarilor corupti" si il acuza ca demonstreaza "o implicare deopotriva 'fatisa' si 'anticonstitutionala' impotriva procesului de justitie".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22