Un grup de intelectuali maghiari acuză UDMR că a devenit reprezentantul FIDESZ în România

L. G. | 01.02.2022

Mai mulți intelectuali maghiari din Transilvania au acuzat UDMR, că a devenit „reprezentantul FIDESZ” în România și că a suprimat democrația pluralistă din interiorul organizației.

Pe aceeași temă

Pe de altă parte, aceștia au lansat și o petiție online, o luare de poziție înaintea alegerilor din Ungaria, programate pentru data de 3 aprilie, reclamă ei într-o conferință de presă organizată online.

 

Semnatarii petiției denunță „campaniile saturate de ură promovate în ultimul deceniu” și afirmă că „nu trebuie și nu vrem să ne temem de Bruxelles, de György Soros, de migranți sau de minorități sexuale!”.

 

Inițiatorii petiției, între care Eckstein-Kovács Péter, Fosztó László, Gáspárik Attila, Kozák Gyula, Magyari Nándor László, Selyem Zsuzsa, solicită „să se asigure transparența alegerilor și verificarea eficientă a voturilor exprimate în afara granițelor Ungariei”, având în vedere că maghiarii din Transilvania vor putea vota prin corespondență.

 

„Protestăm împotriva cumpărării de voturi și fraudării alegerilor”, se mai arată în textul petiției online, pe care o redăm integral mai jos. Inițiatorii petiției au admis că se gândesc să înființeze „o organizație” sau „o fundație” pe baza principiilor enunțate azi în cadrul ”Inițiativei pentru pluralism”.

Democrația pluralistă este alternativa la falsele temeri inoculate politic

„Ungaria votează anul acesta. În Transilvania sunt maghiari cu dublă cetățenie care se pregătesc să voteze la scrutinul din aprilie. Este dreptul lor consfințit prin lege. O parte dintre ei, care reprezintă majoritatea maghiarilor din Transilvania, nu va participa la alegeri din varii motive. Nu sunt cetățeni maghiari, nu consideră că este moral să voteze în altă țară, sau pur și simplu nu sunt interesați. Cu toate astea, rezultatele alegerilor ne afectează pe toți în egală măsură.

 

Nu suntem și nu putem rămâne indiferenți la evoluția vieții politice din Ungaria, la modul în care se va configura guvernul într-o țară cu care avem relații culturale și sociale, de care ne leagă multiple relații de rudenie sau prietenie. Suntem pe deplin conștienți de importanța valorilor la care aderă un stat membru al Uniunii Europene pentru că acestea modelează atitudinea UE față de maghiari, ceea ce afectează calitatea vieții noastre în Transilvania. Evoluția vieții politice din Ungaria este esențială și în privința relației dintre guvernul României și al Ungariei pentru că dinamica relației va defini cadrele vieții politice și sociale a maghiarilor din România.

 

Cultura politică a Ungariei, divizarea internă din țara vecină trece dincolo de granițe. Campaniile saturate de ură promovate în ultimul deceniu contribuie pe deplin la deteriorarea relațiilor sociale chiar și la nivelul vieții cotidiene. Nu trebuie și nu vrem să ne temem de Bruxelles, de György Soros, de migranți sau de minorități sexuale! Nu avem nevoie de protecție împotriva lor. Dorim dialog, nu discursuri alarmiste.

 

Clientelismul și arbitrarul promovat în politica din Ungaria a devenit dominant și dincolo de granițele ei cu consecințe nefaste. Discursul public din Transilvania s-a atrofiat, spațiul public este inundat de propagandă fățișă iar analizele, luările de poziție raționale sunt reprimate, ori nici nu ajung să fie formulate de teama represaliilor. Această stare nu poate fi menținută în continuare pentru că miza este viitorul vieții politice, culturale și economice a comunității maghiare din Transilvania, credibilitatea ei morală.

 

Tăcerea ar confirma logica prevalentă în Ungaria care susține că politica din Transilvania se reduce la urmărirea unor interese personale imediate. Respingem această idee, pentru că întărește o imagine falsă despre maghiarii din Transilvania (și despre maghiarii din afara Ungariei, în general) cum că ei votează motivați doar de un calcul pragmatic personal. Este inacceptabil să fim priviți în acest mod. Protestăm împotriva acestei caracterizări vădit tendențioase.

 

Credem în respectarea principiilor democratice și repudiem toate încercările de prejudiciere a procesului electoral, protestăm împotriva cumpărării de voturi și fraudării alegerilor. De aceea considerăm că este esențial să se asigure transparența alegerilor și verificarea eficientă a voturilor exprimate în afara granițelor Ungariei. Este interesul comun al maghiarilor din Transilvania, inclusiv al celor care nu vor vota, pentru că stigmatul fraudei ne va afecta pe toți.

 

Voturile maghiarilor din afara Ungariei pot influența rezultatul alegerilor – un fapt care nu poate fi ignorat de partidele din Ungaria. Comunitatea maghiară din Transilvania este eterogenă cu opțiuni politice diverse: de stânga, liberală, ecologistă, conservatoare, indeciși. Cei care văd în noi un electorat nediferențiat, înregimentat într-un singur partid întăresc imaginea negativă a comunităților maghiare din afara Ungariei. Imaginea comunității trebuie adaptată la pluralismul ei caracteristic, iar pentru asta avem nevoie de dialog, de un spațiu public lipsit de constrângeri și, nu în ultimul rând, de respect reciproc”

 

Inițiatorii: Eckstein-Kovács Péter (fost ministru, consilier prerzidențial, în prezent avocat la Cluj), Fosztó László (antropolog clujean), Gáspárik Attila (Director general al Teatrului Naţional Târgu-Mureş) , Kozák Gyula (sociolog clujean), Magyari Nándor László (sociolog), Selyem Zsuzsa (profesor universitar, scriitoare).

 

Redăm mai jos cele mai relevante luări de poziție din conferința de presă:

 

Eckstein-Kovács Péter:

Pluralitatea a cam dispărut din comunitatea maghiară din Ardeal.

Așa cum trece mizeria pe Someș în Ungaria, așa trec niște idei la noi care sunt nocive. Idei fățiș negative față de Uniunea Europeană. Prin UDMR, aceste idei se introduc în politica românească.

Această implicare este necesară pentru că UDMR preia unele legi din Ungaria. Nu vrem să ajungem la soarta nemților din România care timp de secole au zis „Ardealul, pământ dulce” după care au trecut la „Deutscheland uber alles”. Nu vreau să trec de la „Ardealul este patria mea” la „Ungaria este prima, este în interesul nostru.”

Vom vedea în recensământul care urmează ce rol are propaganda care spune că suntem uniți cu Ungaria peste graniță.

Mult mai importantă decât vizita lui Orban în Rusia cred că este întâlnirea din Madrid, în care viziunile lui Orban sunt asemănătoare cu ale liderilor AUR și naționaliști din România. Toți politicienii care au fost aolo sunt anti-europeni. Acolo și-a dat mai mult arama pe față domnul Orban.

Magyari Nándor László:

Problema pluralității pentru comunitatea maghiar este foarte delicată. Pentru noi este foarte îngust acel cadru în care putem să ne mișcăm. Au fost vremuri când o pluralitate interioară în cadrul UDMR a început să se manifeste. Acele vremuri au dispărut, lucrurile s-au oprit. Am vrea o pluralitate internă pentru comunitatea maghiară.

Se vorbește despre doctrina lui Marko Bela în care platformele interne comunicau cu cele din Ungaria și cu cele din București. UDMR este un fel de reprezentant al FIDESZ în România și nu ne mai regăsim în acestă formulă de partid care s-a dezvoltat pe modelul FIDESZ-ului. Legitimitatea UDMR este oarecum știribită de o problemă reală, nici nu vrea să audă de o pluralitate politică în comunitatea maghiară.

Finanțările dinspre Ungaria sunt total netransparente. O foarte mare parte a acestor fonduri servesc niște interese clientelare. Vin alegerile și este foarte curios dacă maghiarii din România cu dublă cetățenie, dacă voturile lor sunt considerate democrartice, fiind fără transparență.

Nu avem certitudini în ce privește fraudarea alegerilor cu dublă cetățenie, dar vedem că sistemul maghiar în care sunt organizate alegerile face posibilă intervenția. Nu e vorba numai de înregistrarea votanților, care a și început, nu putem ști dacă procesul merge curat și precis. Asta e prima fază, votul e în princpiu prin corespondență și totuși sunt trei organizații care adună voturilor. Presupunem că le adună și le transmit mai departe. Sunt aici niște circumstanțe care ne fac să ne gândim de zece ori dacă nimeni nu intevine.

Celelalte fraude sunt de altă natură. Noi am făcut referire la faptul că nu există nici o monitorizare a voturilor venite din Ardeal.

Fosztó László:

Influență nefastă din perspectiva finanțărilor, tăierea fianțărilor care a existat înainte din partea guvernului maghiar. Apare o imagine distorsinată despre noi, mai ales că din perspectiva maghiarilor din Ungaria ei văd ca și un votant FIDESZ bloc din România, cred că este greșit. Petiția noastră vine pentru a contracara că tendița este una dăunătoare.

Gáspárik Attila:

În ultimii 12 ani, politica culturală și educațională a Ungariei a băgat între noi niște diferențe. Am ajuns să punem la îndoială maghiarismul din noi. Dacă nu-ți place o inițiativă politică din Ungaria ți se spune că nu ești maghiar. Lucrurile acestea au început să se accelereze.

Cred că trebuie să dăm un semnal, ne-am pierdut autonomia decizională pe care am avut-o. Vor să ne trimită comenzile în scris dinspre Budapesta. Multe idei sunt foarte bune, dar nu există un dialog. Vrem să fim buni cetățeni ai Româei, ai Europei și vrem să trăim maghiarul din noi.

În ziare, în media nu mai avem loc. Foarte mulți au spus nu faceți, o să vedeți ce pățiți. În 89 am văzut ce am pățit. Ce facem noi acum e același lucru. Am spus că măcar tragem niște semnale. Vrem dialog, vrem convorbiri. Vrem să trăim cultura moștenită.

Cei cu dublă cetățenie pot vota de acasă prin plicuri. Milioane de unguri care lucrează în străinătate, în Marea Britanie de pildă, nu pot vota prin corespondență, ei trebuie să se ducă la punctele de vot. Pentru asta s-a creat deja o tensiune măsurabilă între ungurii din România care pot vota și cei care nu pot vota din Angalia.

Despre vizita premierului maghiar la Moscova: E o vizită de imagine pentru Viktor Orban care vrea să se dea mare european și pentru tabăra lui contează, e o ruptură de viziune între România și Ungaria. Avem Deveselu, parteneriatul cu Statele Unite, pentru noi e mult mai greu.

Selyem Zsuzsa:

Microhidrocentralele subvenționate pe Valea Uzului de guvernul maghiar sunt un pericol pentru biodiversitate și întmatricularea tractoarelor neconforme. Demnitarii maghiari vin în pădurile Transilvaniei să vâneze. Șapte deputați UDMR au inițiat modificarea legii drepturilor copiiilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22