Un grup de senatori americani cere inarmarea Ucrainei: Costul actiunilor lui Vladimir Putin trebuie sa creasca

T.d. | 21.02.2015

Pe aceeași temă

Un grup de senatori americani din ambele tabere - republicani si democrati – au facut, vineri, un apel catre secretarul de Stat John Kerry pentru livrarea de capacitati militare neletale Kievului, in incercarea de a contracara avansul agresiv al separatistilor sustituti direct de Federatia Rusa.

"A venit timpul pentru a oferi arme defensive Ucrainei şi pentru a lua în considerare impunerea unor sancţiuni şi penalităţi care vor creşte costul acţiunilor lui (Vladimir Putin), inclusiv o eventuală eliminare a Rusiei din sistemul financiar SWIFT", pledează, într-o scrisoare adresată lui Kerry, un grup de senatori republicani şi democraţi, alarmaţi de încălcarea armistiţiului intrat în vigoare duminică în Donbas şi ocuparea oraşului Debalţeve, în regiunea Doneţk, de către rebelii proruşi.

Printre semnatarii scrisorii se numără influentul senator democrat Dick Durbin şi preşedintele Comisiei pentru Forţele armate din Senatul Statelor Unite, republicanul John McCain, potrivit Gandul.

Preşedintele american Barack Obama nu a exclus posibilitatea livrării de ajutor militar neletal Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a avertizat, vineri, că operaţiunile militare ale rebelilor proruşi în estul Ucrainei riscă să ducă la "creşterea costurilor" pentru Rusia.
 

NATO denunta prezenta militarilor rusi in Ucraina

Discutia privind inarmarea Ucrainei in conflictul cu Federatia Rusa prin separatistii din asa-zisele “republici populare” constitutie ilegal in estul tarii este una intensa si contradictorie la nivelul Aliantei Nord Atlantice. La mijlocul acestei saptamani, Secretarul General al NATO a atras din nou atentia asupra prezentei impotriva oricaror tratate internationale a fortelor militare ruse pe teritoriul suveran al Ucrainei.

Acordul de pace de la Minsk este cea mai buna sansa pentru o solutie pasnica de durata”, a declarat miercuri Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, intr-o declaratie de presa comuna cu presedintele Letoniei. Stoltenberg a subliniat necesitatea cresterii chetuielilor pentru Aparare, lansand totodata un apel catre Federatia Rusa sa opreasca sustinerea pentru separatistii din estul Ucrainei.

“Fortele militare rusesti sunt inca active in Ucraina”, atrage atentia Secretarul General NATO, vorbind despre “artilerie, unitati ani-aeriene si elemente de comanda si control”.

“Ceea ce conteaza acum este aplicarea acordului de incetare a focului aprobat la Minsk. Sunt foarte ingrijorat de deterioriarea situatiei din jurul orasului Debalteve. Refuzul separatistilor de a respecta acordul ameninta intreaga situatie. Acelasi lucru se intampla si prin refuzul accesului pentru reprezentantii OSCE”, a spus liderul Aliantei Nord Atlantice.

Stoltenberg acuza Moscova ca isi continua incursiunea militara ilegala si abuziva pe teritoriul suveran al Ucrainei.

Rusia sustine separatistii cu forte militare, antrenament si armament modern. De asemenea, am semnalat prezenta crescuta de tancuri si vehicule blindate de-a lungul granitei ruso-ucrainene”, afirma Stoltenberg, cerand in mod expres Kremlinului sa se retraga din estul Ucrainei.

Solicit Rusiei sa opreasca sustinerea pentru separatist si sa isi retraga fortele si echipamentul militar din estul Ucrainei, conform acordului de la Minsk. Separatistii sa opreasca toate atacurile imediat si sa permita accesul reprezentantilor OSCE”, mai arata Jens Stoltenberg, inainte sa exprime din nou pozitia NATO conform careia “acordul de la Minsk este cea mai buna solutie catre o rezolvare politica a conflictului din Ucraina”.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22