Un jurnalist britanic ar fi plătit trei români ca să joace rolul traficanţilor de arme

E.b. | 10.08.2016

Stuart Ramsay, un jurnalist britanic al televiziunii Sky News, ar fi plătit trei români ca să joace rolul de traficanţi de arme într-un reportaj pe care l-a făcut în România. Unul dintre aşa-zişii traficaţi a fost cel care a dezvăluit totul procurorilor: le-a spus şi că jurnalistul de la Sky News a sugerat chiar şi replicile din material.

Pe aceeași temă

 
 

 

UPDATE: Postul britanic de televiziune Sky News a declarat că jurnalistul Stuart Ramsay și echipa sa au realizat un reportaj „temeinic” pe teama traficului de arme din România, iar Sky News susține pe deplin materialul difuzat, conform digii24.ro.

 

 

Cazul este anchetat acum de DIICOT, care face percheziţii în locuinţele suspecţilor. Procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, miercuri, că informațiile obținute până acum în ancheta din cazul traficului de arme prezentat de postul britanic Sky News confirmă ceea ce a preconizat – un scenariu pus la cale de jurnaliștii britanici, conform digi24.ro.


 

„În legătură cu dosarul cu armamentul: la această oră se fac percheziții în Mureș și Bistrița. Au fost identificate persoanele mascate și pe cele care au colaborat. Au fost identificate armele, s-a descoperit și autoturismul. Vor fi aduși azi pentru a fi ascultați la București, vom veni cu amănunte cu ascultarea lor”, a declarat, miercuri, Daniel Horodniceanu.
„Până la această oră se confirmă ce am preconizat – un scenariu care cred că a fost pus la cale de jurnaliștii britanici”, a adăugat șeful DIICOT.

 

Sky News a transmis sâmbătă o anchetă jurnalistică, realizată de Stuart Ramsay, care ar fi fost filmată în România. Presupuşi traficanţi de arme le prezintă jurnaliştilor britanici automate precum AK-47 şi alte arme de asalt, pe cere ar fi intenţionat să le vândă oricui plăteşte, chiar şi teroriştilor. Armele ar fi fost aduse din Ucraina pentru a ajunge, ulterior, în vestul Europei și în Orientul Mijlociu. 
Încă de la început, materialul Sky News a ridicat multe semne de întrebare.

 

Procurorii spun că totul ar fi început pe 18 iulie 2016, în momentul în care un cetățean român care se afla la muncă în Marea Britanie, Aurelian Mihai Țană, de 40 de ani, din Mureș, a fost contactat de Sky News. Reprezentanții postului i-au spus că au nevoie de un ghid, de o persoană care să însoțească echipa postului la o filmare în România despre cât de nociv este traficul de arme.

 

La 29 iulie, echipa Sky News ajunge în România, pe aeroportul de la Târgu Mureș, împreună cu cetățeanul român care trebuia să-i ajute pe jurnaliștii britanici pentru realizarea unui material cu privire la traficul de arme din Europa.

 


Procurorii au stabilit că în aceeași zi, reporterul din Marea Britanie, operatorul și cetățeanul român s-au cazat la un hotel din Mureș. A doua zi, românul a adus în fața jurnaliștilor britanici doi amici, unul chiar finul său. Aceștia ar fi primit instrucțiuni cu privire la modul în care materialul avea să fie realizat. Jurnalistul britanic, spun procurorii, a venit pregătit: adusese niște geci de camuflaj și le-a spus celor doi cetățeni români că trebuie să poarte cagule în momentul în care se filmează materialul. Pentru ca totul să fie cât mai credibil, jurnalistul le-a dat și replicile pe care trebuiau să le rostească.

 

Procurorii au stabilit și locul în care a avut loc filmarea: o zonă împădurită din județul Mureș, în localitatea Mărișelu.

 

Procurorii antimafia mai spun că cei trei au fost și recompensați pentru acest efort – ghidul a primit 1.000 de euro, în vreme ce ceilalți doi cetățeni, care nu aveau nicio legătură cu traficul de arme – ar fi primit câte 500 de euro.

 

Armele care apar în filmare sunt arme de vânătoare, care aparțin legal celor doi cetățeni români. Armele au fost aduse la DIICOT.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22