Pe aceeași temă
Conform primelor informații, MIG-ul 21 decolase de la Baza Aeriană Câmpia Turzii, conform purtătorului de cuvânt al MApN.
Potrivit Ministerului Apărării Naționale, aeronava MiG 21 LanceR de la Baza 71 Aeriană Cîmpia Turzii făcea un zbor de instrucție. Avionul s-a prăbușit în jurul orei 14.30, la în apropierea localității Dedrad, județul Mureș, într-o zonă nelocuită.
Pilotul a reușit să execute manevra de catapultare și este în stare stabilă, conștient și cooperant cu echipele de intervenție ajunse la fața locului, precizează MApN.
Conform sursei citate, conducerea bazei aeriene a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații, iar o comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene se va deplasa de urgență la locul prăbușirii pentru investigarea evenimentului.
Avioanele de vânătoare de producție sovietică MIG 21 au fost importate de Forțele Aeriene Române începând cu anii 1960. După 1990, 111 de aeronave cu avionică nouă și sisteme care să fie compatibile NATO. Așa a aparut modelul LanceR, avioanele modernizate la acest standard intrând treptat în dotarea Forțelor Aeriene între 1997 și 2002.
Numărul exact de avioane de vânătoare MiG 21 LanceR care mai sunt încă în uzul Forțelor Aeriene Române e ținut confidențial, însă estimările neoficiale arată că în momentul de față Armata se bazează pe 30 de astfel de aparate, practic mai puțin de două escadrile complete (n.r. - o escadrilă este formată din 16 aeronave).
În realitate însă, numărul avioanelor MiG 21 LanceR care chiar sunt funcționale și sunt folosite este și mai mic - undeva spre 24-26 de aeronave, au precizat pentru HotNews.ro mai multe surse din domeniu.