Un nou protest al taximetriștilor în fața Guvernului pentru interzicerea Uber și Taxify

Laurentiu Gheorghe | 17.04.2019

Deși Guvernul le-a emis ordonanța pe care o cereau împotriva pirateriei, peste 2.000 de taxmetriști au blocat Piața Victoriei miercuri pentru a cere eliminarea Uber și Taxify.

Pe aceeași temă

La cel de al patrulea miting, taximetriștii cer ultimativ Guvernului să interzică activitatea tuturor serviciilor de ride sharing din România. De această dată au aruncat cu ouă și au distru simbolic aparate de taxat.

La începutul manifestațiilor, COTAR, asociația transportatorilor, nu s-a pronunțat tranșant împotriva aplicațiilor de ride-sharing ci au susținut doar reglementarea domeniului apărut prin aplicațiile on-line și eliminarea pirateriei, a celor care efectuează transport de persoane fără niciun document valabil.

In acest an, COTAR a organizat deja alte trei proteste, in afara celui de astazi, pentru a convinge Cabinetul Dancila sa interzica Uber si Taxify. Iar insistentele lor au dat roade: pana la urma, guvernul a dat o ordonanta de urgenta care permite sanctionarea mult mai aspra a tuturor soferilor care fac transport de persoane contra cost in oras, fara a fi licentiati ca taximetristi.

Cu toate astea, la acel moment, ministrul Dezvoltarii, Daniel Suciu, a anuntat ca inainte sa intre in vigoarea "ordonanta taximetristilor", va da o alta, care sa reglementeze regimul Uber si Taxify si sa le permita soferilor care folosesc aceste aplicatii se circule legal. La acel moment, Suciu a sustinut ca Guvernul nu vizeaza desfiintarea transportului alternativ de persoane - asa cum isi doresc taximetristii - ci doar reglementarea si fiscalizarea lui.

La inceputul acestei saptamani, insa, Suciu a revenit asupra declaratiei si a spus ca, totusi, "ordonanta taximetristilor" se va publica prima - cel mai tarziu miercuri, pe 17 aprilie. Abia ulterior ar urma sa apara si ordonanta care sa le permita soferilor de Uber si Taxify sa circule legal.

Pana la urma "ordonanta taximetristilor" s-a publicat in Monitorul Oficial inca de marti, 16 aprilie.

Cu toate acestea, taximetristii tot n-au fost multumiti. In consecinta, COTAR a organizat un nou protest, miercuri sustinand ca nu e corect ca Uber si Taxify sa aiba parte de legi separate, preferentiale, ci ca transportul de persoane cotra cost ar trebui sa se desfasoare doar in baza Legii 38/2003 (a taximetriei).

In fata Guvernului, mai multi taximetristi si-au calcat in picioare casele de marcat, sustinand ca s-au saturat sa plateasca taxe la stat, in vreme ce soferii de Uber si Taxify circula linistiti, fara sa o faca. In plus, doi taximetristi au aruncat cu oua catre un taxi cu clienti al carui sofer nu participa la actiune.

Concret, taximetristii cer Guvernului sa renunte la intentia de a mai da o "ordonanta Uber". In plus, cer Parlamentului sa retraga din circuitul legislativ proiectul de lege initiat de senatorii PSD Daniel Butunoi si Vasile Toma, care propune o serie de solutii pentru legalizarea serviciilor de tip Uber si Taxify.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22