Un pericol la siguranța națională, ascuns cu cifre. România raportează false împăduriri

Tudor Despina | 05.04.2016

România are un mod ciudat de a administra pădurile sale. Deși se confruntă cu defrișări masive, statul român raportează un ritm de împădurire mult prea alert pentru a fi și real.

Pe aceeași temă

 

La începutul acestui an, președintele Iohannis promulga legea prin care defrișările ilegale de păduri deveneau amenințări la securitatea națională. Dincolo de disputa politică pe marginea subiectului, legea a fost necesară ca urmare a unei realități dure: în România se defrișează masiv, fără nicio îngrădire legală consistentă.

 

Asta nu pare să fi schimbat mare lucru. Potrivit Curs de guvernare, datele Eurostat (biroului european pentru statistică) relevă o evoluție ciudată. Bucureștiul a raportat, în 2015, o suprafață pe care s-a angajat să o împădurească până în anul 2035.

 

România și-a fixat ca țintă creșterea cu 442.000 de hectare a suprafeței forestiere totale acoperite cu arbori, între 2010 și 2035. Cifre ambițioase, dar greu de realizat, dat fiind că datele statistice indică o extindere cu doar 6.379 de hectare/an, ținând cont de ritmul actual al împăduririlor și al tăierilor. Dacă în 2010, statul român avea 6,354 de milioane de hectare de pădure, în 2014 raporta 6,387 milioane de hectare. Creșterea fondului forestier e mult prea mică pentru a respecta planul. De aceea, raportările către Eurostat arată și mai greu de explicat.

 

Potrivit sursei citate, oficialii Institutului Național de Statistică (INS) spun că nu ei sunt cei care trimit datele la Eurostat, ci reprezentanții Ministerului Mediului. Acolo, culmea, secretarul de stat pentru păduri Erika Stanciu a spus că nici ministerul nu face raportările și că nu se știe ce instituție le transmite biroului european pentru statistică. Un lucru e cert, anume că în România nu au fost împădurite peste 300.000 de hectare în ultimii cinci ani, așa cum arată datele Eurostat.

 

Atunci când proiectul de lege privind defrișările a fost adoptat de Senat, în 2015, inițiatoarea proiectului, liberala Lucia Varga descria defrișările ilegale drept un atentat la adresa siguranței naționale. “Pădurea e un bun de interes public, e un factor de mediu care ne asigură siguranța comunităților în care locuim”, spunea pe bună dreptate Lucia Varga. Dar la fel de important este să înțelegem și că o problemă mascată de cifre și statistici nu înseamnă că e o problemă rezolvată.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22