Un raport al CE scoate în evidență gravele carențe ale sistemului românesc de sănătate

E.b. | 23.05.2017

România dispune de un sistem sanitar subfinanţat, axat pe spitale, cu puţine servicii de îngrijire primară şi ambulatorie, ceea ce duce la servicii învechite şi ineficiente, arată cel mai recent raport întocmit de Comisia Europeană.

Pe aceeași temă

 

Documentul scoate în evidenţă lipsurile cu care se confruntă România din acest punct de vedere şi cere eliminarea şpăgii la doctor.

 

Concret, raportul face o radiografie a sistemului de sănătate pe anul 2016, când, arată experţii care au întocmit documentul, au existat mici schimbări structurale. Cu toate acestea, specialialiştii spun că sistemele electronice care ar trebui să reducă birocraţia din sistem nu sunt întotdeauna funcţionale, astfel că incidenţa corupţiei nu poate fi eliminată, scrie Adevarul.    

 

Din punct de vedere al ratei mortalităţii, aceasta continuă să fie una foarte ridicată. Mai precis, se pierd 2.204 ani de viaţă potenţial productivi la 100.000 de locuitori.  În plus, mortalitatea infantilă, mortalitatea perinatală, mortalitatea evitabilă şi mortalitatea cauzată de boli ale sistemului circulator se numără printre cele mai ridicate din UE, deşi cifrele sunt în scădere de-a lungul timpului”, evidenţiază documentul.

 

Şi accesul la medicină este unul limitat şi inegal, un prim motiv fiind lipsa specialiştilor, pe fondul nediminuării fenomenului de migraţie. Iar din cei care rămân, cei mai mulţi acceptă plăţile informale, se mai arată în document.  

 

 

„Nivelul scăzut al finanţării publice contribuie la plăţile informale, care constituie unul dintre principalele obstacole financiare în ceea ce priveşte accesul la asistenţa medicală. Având în vedere faptul că sectorul rămâne în continuare insuficient finanţat, 11 % din populaţie a declarat în 2014 că a oferit bani sau cadouri medicilor şi 8% asistenţilor medicali”, notează raportul.    

 

Există şi un decalaj referitor la accesul pe care îl au la serviciile medicale bogaţii şi săracii, aceştia din urmă fiind privaţi de medicamente esenţiale cu un grad de eficacitate ridicat. Iar medicina primară şi medicina comunitară nu sunt bine reprezentate în sistem, arată Comisia Europeană.    

Însă în ciuda acestor bile negre evidenţiate de experţii europeni, aceştia arată că anul 2016 a fost un an în care s-au introdus noi medicamente precum şi un nou sistem de fixare a preţurilor la acestea. În plus, în octombrie 2016 a fost adoptată o lege care să instituie centre şi echipe sanitare în comunităţile izolate.    

 

Strategia Naţională Anticorupţie 2016-2020 din august 2016 propune un set cuprinzător de măsuri de combatere a corupţiei din sistemul de sănătate. Un sistem electronic revizuit de raportare are ca obiectiv reducerea plăţilor informale. Dată fiind natura multilaterală a problemei corupţiei din sistemul de sănătate, principala provocare va fi aceea de a pune în aplicare în mod eficace toate măsurile prevăzute în cadrul Strategiei naţionale anticorupţie 2016-2020”, conchide documentul.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22