Pe aceeași temă
Nu se știe exact la ce sondaj se referea Klaus Iohannis. Însă un sondaj Avangarde arată că a vut drepta, dar şi că este este cel mai bine cotat politician după protestele care au avut loc în toatră ţara.
O recentă cercetare realizată Avangarde, institut controlat de sociologul Marius Pieleanu, un apropiat al PSD, dar si al Antena3 ori RTV, arată că președintele a avut dreptate, scrie Dcnews.ro.
La întrebarea "După părerea dumneavoastră, în România lucrurile merg într-o direcție bună sau într-o direcție greșită?", răspunsurile au arătat astfel, conform Avangarde.
Direcția este greșită - 72%.
Direcția este bună - 17%.
Nu pot aprecia / NR - 11%.
Un astfel de rezultat este nemaintâlnit la o lună după alegeri, atunci când guvernul este creditat cu speranțele celor care au votat majoritar și pentru o perioadă "țara se îndreaptă într-o direcție bună". În funcție de metodologie, este posibil ca o altă casă de sondare să obțină un rezultat apropiat de 80%, așa cum menționa Klaus Iohannis.
Evoluțiile de pe scena politică, evenimentele și protestele din ultima perioadă au adus modificări importante în ceea ce privește încrederea românilor în personalitățile politice.
Ciudat, în sondajul Avangarde, cel mai bine poziţionat politician, după proteste, este primarul general, Gabriela Firea!
Cum a evoluat încrederea în liderii politici după proteste, conform Avangarde.
1. Gabriela Firea 54 %
2. Klaus Iohannis 49 %
3. Călin Popescu Tăriceanu 42 %
4. Laura Codruța Kovesi 42 %
5. Liviu Dragnea 34 %
6. Traian Băsescu 31 %
7. Nicușor Dan 30 %
8. Daniel Constantin 27 %
9. Alina Gorghiu 25 %
10. Raluca Turcan 22 %
Încrederea populaţiei în instituţiile statului, conform Avangarde
La întrebarea "Dumneavoastră aveți sau nu încredere în următoarele instituții?" răspunsurile au arătat astfel:
-Pompieri 94 %
-Armata 89 %
-Biserica 70 %
-DNA 49 %
-SRI 48 %
-SIE 47 %
-Guvern 40 %
-Parlament 37 %
-ONG-uri 35 %
Topul încrederii în instituții nu asuferit schimbări importante, după declanșarea evenimentelor legate de schimbările în Justiție. DNA nu este afectată de disputele din spațiul public, ocupând în continuare poziția a patra în topul încrederii, după Pompieri, Armată și Biserică și la mare distanță de Parlament, care se bucură doar de 37% aprecieri pozitive.
Sondajul a fost realizat de Avangarde în perioada 6-8 februarie 2017, prin metoda CATI–interviuri telefonice asistate de calculator.
Scandalul ordonantei 13 care scoate oamenii in strada zilnic, de aproape doua saptamani, a avut un impact si asupra preferintelor romanilor in materie de partide politice.
La sondajul Avangarde a fost si în atenţia Ziare.com care relevă ca PSD a pierdut mai mult de 10%, conform unor surse politice
Astfel, daca in decembrie, dupa alegeri, PSD avea aproximativ 50%, acum ar mai preferat doar de 39% dintre cei intervievati.
PNL, care dupa scorul slab de la parlamentare s-a prabusit la 15% in sondaje in decembrie, urca acum la 24%, in vreme ce Uniunea Salvati Romania se situeaza la 15%, in usoara crestere.
Partidele mici din Parlament au ramas la cotele inregistrate la alegerile parlamentare, intre 5-6%.
Cifrele care indica scaderea PSD se situeaza intre procentele vehiculate in ultima saptamana de lideri ai partidului.
Astfel, zilele trecute, primarul Iasiului, Mihai Chirica, vicepresedinte PSD, a declarat ca, dupa scandalul ordonantelor, partidul a scazut in sondaje cu circa 23% in orasul sau, in timp ce Liviu Dragnea a sustinut ca scaderea a fost de doar 2-3 procente la nivelul intregii tari.
Si increderea in Liviu Dragnea, liderul PSD si autorul moral al ordonantelor, a scazut semnificativ in ultimele zile, arata sondajul Avangarde realizat la comanda DC News.
Un sondaj realizat tot de Avangarde dupa alegerile din 11 decembrie 2016 arata ca Liviu Dragnea era politicianul care se bucura de cea mai mare incredere (48%), fiind urmat de Calin Popescu Tariceanu (47%). Klaus Iohannis era cotat atunci cu 41%, iar Nicusor Dan cu 23%.