Ungaria a ajuns "junk" pentru investitori. Guvernul acuză "atacuri financiare"

Fara Autor | 25.11.2011

Pe aceeași temă

Agenţia de evaluare financiară Moody's a redus, vineri, ratingul de țară al Ungariei cu o treaptă, în categoria "junk", la nivelul "Ba1", nerecomandat investitorilor, la câteva ore după ce Standard & Poor's (S&P) a amânat o decizie privind modificarea calificativului ţării. Oficialităţile ungare au acuzat "atacuri financiare".

Calificativul de țară al Ungariei a fost revizuit în scădere de Moody's Investors Service pentru prima dată în 15 ani. Ratingul de țară a scăzut de la „Baa3“ la „Ba1“. De asemenea, economiştii Moody's au anunţat că perspectiva ratingul Ungariei este negativă, lăsând astfel loc pentru alte potenţiale retrogradări.

Agenţia şi-a argumentat măsurile prin temeri legate de nivelul ridicat al datoriei de stat, perspectivele slabe de creştere economică şi incertitudinea privind capacitatea guvernului de a atinge ţintele de consolidare fiscală.
 
"Moody's consideră că impactul combinat al acestor factori va afecta advers stabilitatea financiară a guvernului şi îi va eroda capacitatea de absorbţie a şocurilor. Decizia de a menţine perspectiva negativă a fost determinată de incertitudinea privind capacitatea ţării de a rezista unor potenţiale riscuri propagate de criza datoriilor de stat din zona euro", scrie într-un comunicat al agenţiei, citat de Mediafax.
 
Anterior, S&P a amânat o decizie privind ratingul Ungariei, prelungind evaluarea ţării, datorită pregătirilor de la Budapesta pentru un nou acord de finanţare externă cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și Comisia Europeană (CE).
 
Ungaria a apelat la un nou acord cu FMI și CE după ce forintul s-a depreciat la minime istorice faţă de euro din cauza avertismentelor agenţiilor de rating, în particular S&P, cum că ţara riscă să-şi piardă calificativul "investment grade".
 
În replică, Ministerul Economiei de la Budapesta notează, într-un comunicat transmis vineri dimineaţă, că retrogradarea este "nefondată din punct de vedere profesional" şi se încadrează într-o serie de "atacuri financiare împotriva Ungariei".
 
Guvernul consideră că angajamentele de a menţine deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut anul viitor, de a constitui în bugetul pentru 2012 rezerve de 1% din PIB şi de a reduce nivelul datoriei de stat reprezintă argumente împotriva reducerii ratingului.
 
"Evident, slăbirea forintului nu este justificată nici de performanţa economiei ungare, nici de structura bugetului. Astfel, nu poate fi determinată decât de un atac speculativ împotriva Ungariei, care poate fi alimentat exact de aceste evaluări nefondate profesional din partea agenţiilor de rating", se spune în comunicatul Ministerului Economiei.
 
Însă, Moody's notează că tocmai solicitarea Ungariei pentru un nou acord cu FMI şi CE "ilustrează problemele de finanţare ale ţării".
 
"Totuşi, Moody's consideră că, chiar şi cu un astfel de acord, structura datoriei guvernamentale va rămâne vulnerabilă la şocuri pe termen mediu, situaţie care nu corespunde unui rating «Baa3»", comunică agenţia.
 
Ungaria trebuie să refinanţeze anul viitor datorii publice externe de 4,7 miliarde euro, deoarece va începe să ramburseze fondurile împrumutate în cadrul acordului de 20 miliarde euro cu FMI, CE şi Banca Mondială încheiat la finele anului 2008.
 
Ungaria este cea mai îndatorată ţară est-europeană, ponderea datoriei publice în PIB ridicându-se în prezent la 71,6% din PIB.
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22