Ungaria: România nu reuşeşte să controleze virusul. Italia: România, focar european de coronavirus

Redactia | 24.07.2020

România a intrat în atenția presei europene odată cu creșterea zilnică a cazurilor de infectare cu coronavirus, în special a jurnaliștilor din Ungaria și Italia.

Pe aceeași temă

Napi Gazdasag: Ţara vecină nu reuşeşte să controleze virusul

Infectarea cu coronavirus se extinde în România într-un ritm accelerat. Joi, recordul negativ al infecţiilor diagnosticate cu o zi în urmă a fost depăşit din nou – scrie MTI.

Conform raportului GCS în ultimele 24 de ore au fost luate în evidenţă 1.112 de noi cazuri de coronavirus şi alţi 25 de bolnavi şi-au pierdut viaţa. Astfel numărul deceselor provocate de epidemie a ajuns la 2.126, iar din momentul debutului epidemiei s-au identificat în România peste 41.000 de persoane infectate cu coronavirus.

În ultimele 24 de ore numărul celor aflaţi în carantină a crescut aproape de 4 ori: în acest moment 2.150 de persoane infectate, respectiv sosite din ţări unde este prezentă epidemia se află în carantină la domiciliu sau în spaţiile desemnate de autorităţi, aşteptând trecerea perioadei latente a bolii. După o pauză de peste două săptămâni marţi a intrat în vigoare legea carantinei care garantează o bază juridică pentru izolarea persoanelor suspectate de infectare.

Joi, GCS a prezentat pentru prima oară în detaliu că dintre cele peste 20.000 de testări evaluate în ziua precedentă sub 12.000 au fost efectuate la cererea personalului sanitar şi peste 8.000 la solicitarea persoanelor în cauză. Din această situaţie a reieşit că o importantă parte a testărilor nu s-a făcut pentru retestarea celor infectaţi, ci oglindeşte starea de sănătate a cetăţenilor care solicită efectuarea testelor de coronavirus din cauza plecărilor în străinătate.

Deci o importantă parte a rezultatelor nu provine din partea unor persoane suspecte de infectare, ci din partea unor persoane alese aleatoriu, ceea ce ar putea constitui şi mostre statistice. Multe persoane din România atribuie creşterea continuă a numărului de infectări numărului în creştere al testărilor. După nivelul cel mai scăzut de 2% obţinut la începutul lunii iunie, creşte gradual şi proporţia testelor pozitive, iar acum procentul de 5% este considerat drept cifra medie.

Traducerea: Imola Stănescu (Rador)

Il Fatto Quotidiano: România este unul dintre cele mai importante focare de coronavirus din Europa

Primul val al epidemiei de coronavirus din România nu a prezentat un motiv deosebit de îngrijorare.

Însă al doilea, în curs de desfășurare în aceste săptămâni, a transformat ţara într-unul dintre focarele majore din Europa și, cu siguranță, primul din Balcani. În ultimele 24 de ore a fost atinsă cifra record de 1.112 de cazuri pozitive, numărul total al persoanelor infectate de la începutul epidemiei şi până în prezent fiind 41.275, cel al morţilor, 2.126, dintre care 25 au decedat ieri. Capitala București este cea mai afectată, iar la 22 iulie, guvernul a decis închiderea satului Cartojani, în provincia Giurgiu, în extremitatea sudului țării, unde săptămâna trecută s-au înregistrat în medie peste 3 cazuri pe zi la o mie de locuitori.

În Belgia, numărul de cazuri a crescut cu 91% față de săptămâna precedentă și a fost introdusă obligația de a purta măşti şi în exterior, în timp ce Regatul Unit a stabilit că acestea trebuie purtate în toate magazinele, inclusiv în restaurante sau în cafenelele takeaway. Pe de altă parte, Germania înregistrează aproximativ 2 mii de noi infecții, toate legate de focarul izbucnit în abatorul Toennies din orașul Rheda-Wiedenbrueck, din Renania de Nord-Westfalia. În creştere şi cazurile din Spania (971), în special în regiunile Aragon și Catalonia.

În România nu trece o zi fără ca numărul persoanelor infectate să nu-l depășească pe cel din ziua precedentă, iar în ultimele 24 de ore s-a atins un nou record: 1.112 de cazuri. Aspectul care trebuie luat în considerare, ținând cont de statistici, este că, creșterea infecțiilor este direct proporţională cu creșterea numărului testelor care se efectuează zilnic, la cererea cetățenilor înșiși. Pentru români, în această perioadă de vacanță, testul anti-Covid este obligatoriu pentru a putea intra în țări precum Grecia (este valabil 72 de ore) sau chiar pentru a trece prin Ungaria (ruta principală prin care se ajunge, în maşină, în Europa de Vest). Din cele 20.085 de teste din ultimele 24 de ore, 8.107 au fost efectuate la solicitarea spontană a cetăţenilor. Autoritățile au arătat că nu doresc să recurgă deocamdată la alt lockdown, în conformitate cu solicitările Uniunii Europene, însă în urmă cu câteva zile, premierul Ludovic Orban a lăsat de înţeles că soluția nu este exclusă în totalitate. „Nu dorim să impunem alte restricții – a spus premierul – niciun fel de măsuri care pot avea un efect negativ asupra economiei, însă totul depinde de respectarea regulilor și de evoluția pandemiei”.

Traducerea Cătălina Păunel (Rador)

Il Messaggero: În regiunea Lazio, joi au fost depistate 26 de noi cazuri de coronavirus. Jumătate sunt cetăţeni străini, printre care două românce din Bacău care se întorceau la îngrijit bătrâni

În ultimele 24 ore, în regiunea Lazio au fost înregistrate 26 de noi cazuri de coronavirus și un deces. Este a doua zi succesivă când se înregistrează o creștere a infectărilor (ieri au fost 16). Din noile cazuri, aproape jumătate (12) sunt importate: patru cazuri sunt cetăţeni din Bangladesh, alţi patru provin din India, două cazuri sunt din România, unul din Lituania și un caz din Maroc. S-a dispus suspendarea temporară a restaurantului „Michelino Fish” din cauza unei angajate care s-a dovedit a fi pozitivă la testul Covid.

A început operaţiunea de urmărire a contactelor, şi au fost cerute listele clienților care vor fi trimişi la drive-in-ul din Casal Bernocchi. Au fost identificate şi îngrijitoarele care se întoarceau din România la bordul autocarelor care circulă pe ruta Bacău-Roma. Ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare. „Scăderea atenției poate genera o creştere a numărului cazurilor zilnice. Factorii de risc care trebuie monitorizați rămân cazurile din import și viaţa de noapte”, comentează consilierul pentru sănătate din regiunea Lazio, Alessio D’Ama.

Două cazuri privesc două femei care se întorceau din România, iar procedurile internaționale de urmărire a contactelor au început deja. În unitatea sanitară Roma 4, s-a înregistrat un singur caz de pozitivitate în ultimele 24 de ore, fiind vorba de o persoană originară din Bangladesh. În unitatea sanitară ASL Roma 5 s-au verificat patru cazuri noi în ultimele 24 de ore, două fiind persoane de naționalitate indiană. A început deja o anchetă epidemiologică. Un alt caz priveşte un bărbat de naționalitate lituaniană care s-a întors din țara de origine. Au început început procedurile de urmărire internațională a contactelor.

Traducerea Cătălina Păunel (Rador)

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22