Ungaria solicită României și Ucrainei să nu mai polueze râurile Tisa și Someș

Laurentiu Gheorghe | 07.07.2020

Președintele Ungariei, Janos Ader, le-a scris președinților Volodimir Zelenski și Klaus Iohannis, să militeze pentru stoparea poluării râurilor Tisa și Someș, relatează MTI.

Pe aceeași temă

Scrisorile – publicate marţi pe site-ul Oficiului Preşedintelui Ungariei – arată că inundaţiile din ultima vreme au adus, contrar promisiunilor, o nouă cantitate imensă de PET-uri şi alte deşeuri pe teritoriul Ungariei, ceea ce reprezintă un pericol din punct de vedere epidemiologic, totodată împiedică pescuitul şi turismul, are un efect dăunător grav asupra naturii şi în plus este şi respingător.

Preşedintele ţării s-a adresat omologilor săi din România și Ucraina spunând că guvernul de la Budapesta a cerut deja de mai multe ori ajutorul autorităţilor din cele două ţări vecine, însă reacţia acestora – dincolo de reafirmarea cooperării – s-a manifestat în prea puţine măsuri eficiente, care au dus la şi mai puţine îmbunătăţiri.

Aşa cum János Áder a subliniat, cauza principală a poluării este faptul că populaţia depozitează deşeurile în zona de inundaţie a râurilor.

Din textul scrisorilor reies şi datele potrivit cărora Tisa a transportat anul acesta circa 2258 metri cubi de deşeuri solide, iar din 13 iunie încoace au fost scoase din râu 938 metri cubi de aluviuni mixte, în timp ce din Someş au fost scoase 846 metri cubi de aluviuni mixte, iar înlăturarea deşeurilor depăşeşte deja capacitatea utilajelor.

„Consider o mare decepţie faptul că poluarea cu deşeuri a râului Tisa nu a scăzut în pofida promisiunilor repetate şi a devenit în prezent o ameninţare permanentă pentru ecosistemul fragil al acestui râu”, a scris János Áder, precizând totodată că acest fenomen nu este demn de normele europene.

Poluarea râurilor și a solului este o problemă majoră în România, unde autoritățile nu sunt capabile să-i sancționeze pe cei care aruncă gunoiul pe unde apucă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22