Ungureanu: Aceasta motiune ar trebui indreptata impotriva celor care au facut privatizari pe 1 dolar, nu la adresa acestui Guvern care a vindut actiuni pe bursa

Fara Autor | 27.04.2012

Pe aceeași temă

Mihai Razvan Ungureanu a acuzat Opozitia ca este departe de valorile europene, acuzind cabinetele Nastase si Tariceanu de privatizari netrasparente, in beneficiul unor clienti politici, dar mai ales faptul ca au vindut pe 1 dolar. Premierul a spus ca in 2004, Nastase a concesionat  perimetrului Barlad unei companii de la care Chevron a preluat ulterior concesiunea, iar cabinetul Tariceanu a incercat sa privatizeze toate exploatarile miniere, inclusiv CupruMin, dar pe sume mult mai mici.

" La adresa carui Guvern e indreptata aceasta motiune?  La adresa Guvernelor care au facut privatizari pe un dolar sau la adresa acestui Guvern, care a vandut actiuni pe bursa?", a intrebat Ungureanu.

"Ne acuzati de instrainarea rapida a ultimelor resurse aflate in mana Romaniei. Alte resurse au fost deja instrainate, inteleg. Cineva, anterior, a vandut majoritatea resurselor Romaniei, nu doar fara strategie, nu s-a facut rapid, ci din contra. E un proces demarat in urma cu ani de zile si prapadit in urma intereselor nelegitime", a mai spus Ungureanu.

"Autorii si semnatarii textului sunt  mult mai departe de valorile europene decat mi-as fi putut eu imagina. E o invitatie catre Romania arhaica, in care interesul cetateanului nu e reprezentat in niciun fel. Autorii motiunii pornesc de la premisa ca votul poate fi cumparat, ca electoratul e corpuptibil. Imi pare rau, nu impartasesc aceasta logica. Nu subestimez electoratul Romaniei si stiu ca libera optiune politica e sacra.
 
Ce ne mai spune motiunea? Ca modernizarea Romaniei e un obiectiv gresit, ca privatizarile nu sunt in interesul acestei tari. A avea dezbateri care incurajeaza ideea ca nationalizare e un lucru de dorit ma descumpaneste. Instrumente moderne de actiune economica au fost criticate constant. Nu inteleg cum poate fi respinsa ideea unei listari la bursa. Guvernul pe care am onoarea sa-l conduc nu a facut nici concesiuni preferentiale nici privatizari intempestive. Acest Guvern continua politicile asumate de guvernele anterioare, e o chestiune de credibilitate externa a Romaniei. Ne-am obisnuit sa negam tot ce au facut alte guverne, sa invocam mosteniri dezastruoase. Acest Guvern a vorbti de continuitate, stabilitate, predictibilitate. Acest guvern nu poate fi acuzat de lipsa de trnasparenta din cauza lipsei unora de informare sau de incapacitatea de a intelege. Toate aspectele imputate nu doar ca nu au fost ascunse, dar au fost publicate pe site-urile guvernamentale si in Monitorul Oficial.
 
Doresc sa le raspund celor care au ridicat semne de intrebare privind oportunitatea primului ministru de a se afla la Varsovia. Am fost acolo pentru Romania, pentru a apara interesele Romaniei. Stim cu totii ce inseamna China. Romania nu e un magazin pe care sa pui o placa inchizand usa si sa spui ca te intorci dupa ce iti termini vacanta, eventual in Dubai. Incerc sa-mi dau seama cum percep cetatenii Romani care se afla in afara granitelor mesajul ca ideile de nediscriminare nu isi mai pot gasi reflectie in actiunea unei parti a politicienilor din Romania", explica premierul.
 
 
Ungureanu: Revin la ideea ca modul in care autorii abordeaza privatizare e cel putin anacronica
 
Premierul Ungureanu a tinut sa-si explice actiunile cu privire la privatizari explicand ca "In chestiunea privatizarii, revin la ideea ca modul in care autorii abordeaza aceasta problema e cel putin anacronica, daca nu ingrijoratoare."
 
"In chestiunea privatizarii, revin la ideea ca modul in care autorii abordeaza aceasta problema e cel putin anacronica, daca nu ingrijoratoare. Nu inteleg exact in ce parte a USL sunt confuziile. Guvernul aplica politici de centru-dreapta. Nu-mi dau seama daca PNL, foarte vehement in a-mi nega apartanenta, crede in criticile formulate in motiune. Printre obiectivele asumate de PNL sunt: stimularea initiativei private, este o critica adusa guvernului Boc de domnul Tariceanu. Acum, dupa zece luni, inteleg din motiune ca prin masurile de privatizare luate guvernul e la cheremul unor grupuri de interese. Inteleg ca privatizarile anterioare facute de guvernele dvs au fost bune, profitabile si legale, inclusiv cele privatizate pe doar un dolar, precum IMG, CS Resita, Sidex, Petrom etc", a spus Ungureanu.
 
De asemenea, el s-a aratat surprins de ideea ca "putem castiga capital electoral cu un discurs nationalist specific altor vremuri. Autorii motiunii ne spun ca aplicarea legii trebuie sa fie selectiva. Indiferent de rezultatul motiunii, voi continua sa promovez aceleasi principii."
 
 
Acordurile cu Chevrron
 
In ceea ce priveste acuzele aduse de Opozitie cu privire la secretizarea acordurilor cu Chevron, premierul a tinut sa explice ca "Licentele nu sunt un cec in alb".
 
"Acordul incheiat cu Chevrron: procedura a fost demarata in decembrie 2009. Anuntul privind organizarea rundei de licitatie pentru 30 de perimetre petroliere a fost publicat in jurnalul oficial al UE. Pana la termenul limita, 21 de companii au depus 62 de oferte, iar 10 au castigat licitatiile. In cursul lui 2011, au fost aprobate cinci acorduri petroliere. In privinta acordului pentru zona Barla, acesta a fost acordat de guvernul PSD in 2004, titularul initial fiind o alta companie. 
 
Toate acordurile sunt acorduri petroliere, in stricta confromitate cu legea petrolului. Nu apare formularea gaze de sist, iar licentele sunt doar inceputul unui proces. In acest moment nici nu stim daca Romania dispune sau nu de aceasta resursa. Scopul explorarii, care nu afecteaza mediul, arata existenta sau inexistenta combustibililor neconventiionali. 
 
Daca se vor identifica resurse, va urma evaluarea resurselor si abia dupa aceea o decizie. Orice stat are nevoie sa-si cunoasca resursele de care dispune, e o chestiune strategica. Licentele nu sunt un cec in alb.
 
Pana la acel posibil moment, va trebui ca legislatia sa fie completata si adaptata. Intre timp, ar trebui sa participam la dezbateri lasand sa vorbeasca specialistii. Ni se imputa clasificarea conctractelor privind resursele energetice. Pracitca nu imi apartine. Legea privind informatiile clasificate din 2002, legea petrolului din 2004 si normele de aplicare. Ati avut cu totii in perioada cand ati fost la guvernare, stimati membri ai PSD, posibilitatea sa interveniti direct. Nu ati facut-o.
 
Acest guvern a decis sa schimbe practica si contractele sunt pe site-ul ANRM. Autorii motiunii si-au pus in situatia de a fi fost prim ministri. Au contestat aprobarea in 2004 a concesionarii perimetrului Barlad unei companii de la care Chevron a preluat ulterior concesiunea? Domnilor de la PSD, ce consultari au avut loc cu cetatenii din Barlad? Cum le raspundeti propriilor colegi, domnule prim ministru Adrian Nastase? Cred ca nu aceasta a fost intentia autorilor motiunii, sa-si puna colegii in situatii stanjenitoare", spune Ungureanu.
 
 
Cupru Min: 67 milioane lei datorii, dar zacamantul nu se vinde
 
Premierul Ungureanu si-a continuat discursul acuzand mai multe puncte din motiune de "confuzie", referindu-se la situatia de la Cupru Min.
 
"In mai 2006, guvernul condus de domnul Tariceanu aproba strategia de restructurare si atragere de investitii la: Cuprum Min, Moldo Min, Mininvest Deva etc. Aceste documente prevad in prima faza un contract de cooperare, iar ulterior initierea procesului de privatizare. Intrebati in motiune daca s-au luat in calcul si alte forme de asociere. Cu siguranta da. 
 
In iunie 2007 autoritatile au incheiat un contract de cooperare. Energo Mineral se angaja sa investeaza 180 milioane de euro. Obligatiile nu au fost respectate, nu s-au facut investitiile, nu s-au achitat datoriile si a exploatat la maximum utilajele. Timp de doi ani, Energomineral a extras cupru fara investitii, facand un profit de 6 milioane euro pe an. In iunie 2009, Energomineral a denuntat contractul, ramanind cu datorii de 40 milioane lei. Cu acelasi consoirtiu, in iunie 2007 s-a incheiat un contract la Moldomin. 
 
S-a derulat la fel contractul, incheiat cu datorii de 50 de milioane de euro. Unii analisti au numit aceste contracte <>.
 
In 2008 au incercat doua incercari de privatizare. Anuntul de vanzare a fost publicat in octombrie, in presa romana, dar si in FT. Este o problema de informare sau dezinteresul celor care invoca lipsa de transparenta a executivului? Unde ar trebui sa publice guvernul aceste anunturi? In privinta evaluarii, s-a facut conform standardelor in vigoare. Problema ar putea fi alta: de ce in 2008 valoarea societatii era de 2,5 ori mai mica?", a explicat Ungureanu.
 
In continuare, el a afirmat ca valoarea datoriilor Cuprumin e de 67 milioane lei, dar zacamantul nu se vinde.
 
"Ati invocat ca Guvernul instraineaza resursele. Zacamantul nu se vinde, conform prevederilor din legea minelor. Zacamantul de la Rosia Poieni nu a fost supus evaluarii pentru ca nu face obiectul vanzarii si nu poate fi vandut. Atunci cand achizitionezi o autorizatie sau un permis de pescuit, suma platita nu e egala cu valoarea pestelui din balta, pentru ca nu il poti pescui pe tot. Ni se pare ingrijorator faptul ca ati ales sa resuscitati un slogan anacronic de la inceputul anilor '90. In acest moment, valoarea datoriilor Cuprumin e de 67 milioane lei", a spus Ungureanu.
 
 
Romania produce concentratul de cupru, dar nu il poate prelucra 
 
Premierul a mai explicat ca Romania este cea care produce concentratul de cupru, dar tara nu mai are capacitate de prelucrare, motiv pentru care toata productia se exporta.
 
"Concentratul trebuie trimis la prelucrare metalurgica. Acum, toata productia e destinata exportului, deoarece Romania nu mai are capacitate de prelucrare. De ce? Deoarece combinatul de la Zlatna, care funcitona neintrerupt din secolul XVIII, a fost inchis definitiv in 2003 si trimis la fier vechi. Acest guvern, incercand o privatizare corecta, a obtinut o oferta de 200 mil euro.  Am arata ca suntem profund devotati interesului national. Noi am hotarat ca Romania nu mai poate fi tara lui merge si asa.
 
Zacamantul e estimat la 800 milioane - un miliard de tone de cupru, continut relativ mic de cupru. Cel mai simplu calcul arata ca e nevoie de 400-500 de ani pentru epuizarea zacamantului", a mai spus Ungureanu
 
 
Oferta la Transelectrica a reprezentat un succes 
 
Premierul a vorbit si despre oferta de la Transelectrica, care a fost un succes, amintindu-le celor din opozitie ca "Bursa e garantia transparentei si a eficientei", raspunzand astfel la acuzele acestora referitor la "instrainarea resurselor Romaniei."
 
"Ne acuzati de instrainarea rapida a ultimelor resurse aflate in mana Romaniei. Alte resurse au fost deja instrainate, inteleg. Cineva, anterior, a vandut majoritatea resurselor Romaniei, nu doar fara strategie, nu s-a facut rapid, ci din contra. E un proces demarat in urma cu ani de zile si prapadit in urma intereselor nelegitime.  La adresa carui guvern e indreptata aceasta motiune?  La adresa guvernelor care au facut privatizari pe un dolar sau la adresa acestui guvern, care a vandut actiuni pe bursa?
 
Oferta la Transelectrica a reprezentat un succes. Dupa incheierea cu succes a ofertei, s-a incasat suma de 37,6 milioane euro. Castigul statului roman nu e reprezentat doar de bani, ci transmite si un semnal de incredere privind forta economiei romanesti. Toate marile banci de investitii internationale au apreciat la superlativ modul in care s-a efectuat aceasta vanzare. Bursa e garantia transparentei si a eficientei", a  mai spus Ungureanu.
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22