Ungureanu: Voi prelua interimar Ministerul Mediului. Cupru Min este o companie neprofitabila

Fara Autor | 05.04.2012

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a facut, joi, declaratii, la Radio Romania Actualitati, privind cazul ministrului mediului, privatizarea Cupru Min si formarea Consiliului Consultativ. 

Pe aceeași temă

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a facut, joi, declaratii, la Radio Romania Actualitati, privind cazul ministrului mediului, privatizarea Cupru Min si formarea Consiliului Consultativ.
 
Ungureanu va prelua interimar portofoliul ministerului Mediului, dupa demisia lui Laszlo Borbely. „Pana la sfarsitul anului, nu avem intentia sa modificam ceva in domeniul fiscal, in domeniul taxarii. Nu vom aduce variatii suplimentare la acest capitol“, a spus premierul Mihai Razvan Ungureanu, la postul public de radio.
 
“Am avut o discutie cu Borbely la finalul careia a inaintat demisia catre mine. Am luat nota de demisia domnului ministru si de aici lucrurile intra in logica obisnuita. Demisia va fi publicata in Monitorul Oficial.
 
Are mai putina importanta cine a spus primul <>. Borbely imi va fi in continuare un bun coleg de activitate politica. Contez pe colaborarea domniei sale. Ma bucur ca un om a dovedit demnitate pe tot parcursul activitatii sale isi va dovedi nevinovatia si evita ca suspiciuni de orice fel sa planeze asupra prezentei sale in Cabinet. Este nu doar un coleg bun, ci un om de amplitudine opolticia, un spirit cu care imi face placere sa ma intalnesc si un bun reprezentant al intereselor nationale, ori de cate ori a fost pus in aceasta situatie. Demisia lui Borbely nu imi produce o senzatie de confort“, a spus Ungureanu, referitor la demisia lui Borbely din fruntea ministerului Mediului.
 
 
Consiliul Consultativ, cel mai bun progres de comunicare intre stat si privat
 
In ceea ce priveste formarea unui Consiliu Consultativ de Afaceri, premierul a afirmat ca nu are intentia de a modifica ceva in domeniul fiscal si ca isi pune speranta in membri consiliului de a ajuta economia tarii.
 
„S-au intamplat multe lucruri de la investitura mea, insa crearea Consilului Consultativ de Afaceri, este cel mai bun progres de comunicare intre economia publica si cea privata. Am reusit sa aducem reprezentanti romani ai investitiilor straine din toate ramurile si intr-un spirit de cooperare si respect reciproc le-am oferit din partea Guvernului subiectele in care vreau sa ma consult cu ei(combaterea evaziunii fiscale si absorbtia fondurilor europene) si din partea lor tot ce poate fi imbunatatit in climatul economic romanesc.
 
Pana la sfarsitul anului, nu avem intentia de a modifica ceva in domeniul taxarii, tinand cont de nevoia de predictibilitate economica, pe care mediul de afaceri il intelege foarte bine.
 
In schimb, am solicitat acestui Consiliu un ajutor de cretivitate si in primul rand solutii posibile care pot fi implementate in cadrul legislativ prezent, in ceea ce priveste evaziunea fiscala si absorbtia fondurilor. Ei se confrunta zilnic cu probleme care prin corectare pot imbunatati mediul de afaceri. Acestea sunt maruntisuri la prima vedere, insa impreuna sunt interesele mediului de afaceri romanesc.
 
Contez pe faptul ca industria romaneasca are capacitatea de a se orienta si catre alte piete - Republica Moldova, Ucraina, Federatia Rusa, China, Statele Golfului si Orientul Apropiat.In ultimii douazeci de ani nu a existat companie care sa fi fost profitabila in bugetul de stat.“
 
 
Cupru Min – o companie neprofitabila
 
Premierul Ungureanu a declarat ca vanzarea companiei Cupru Min a fost un lucru foarte bine, pentru ca si in guvernul socialist era neprofitabila, iar Romania nu are bani pentru a o pune pe picioare.
 
„Acum am reusit sa scoatem compania de cupru la vanzare, la un pret foarte bun. Altfel spus, oricine preia intreprinderea aflata in faliment si izolata economic, am reusit un lucru extraordinar, pentru ca Romania nu avea atatia bani pentru a pune compania pe picioare.
 
CupruMin era si in guvernul socialist o companie neprofitabila.
 
Daca am fi pus toata forta bugetara la indemana, am fi creat un deficit bugetar imens. Or, noi avem un deficit bugetar destul de mare. Ganditi-va ca la Casa Nationala de Pensii avem un deficit 3,6 miliarde de lei“
 
 
Ungureanu: Noi vrem sa facem doar o prospectare fara avize de mediu, nu o exploatare a gazelor de sist
 
Mihai Razvan Ungureanu a declarat, la Radio Romania, ca exploatarea gazelor de sist nu exista, in fapt, fiind vorba de o exploatare petroliera, „o prospectare care nu presupune avize de mediu“.
 
„Nu exista niciun fel de acord de exploatare a gazelor de sist. Nu vorbim despre un acord de exploatare a gazelor de sist, ci un acord de exploatare petroliera. Noi vrem doar sa facm o prospectare care nu presupune avize de mediu. Adica, o sonda subtire care sa verifice locul unde se presupune ca ar fi zacamantul. Vom vedea daca exista posibilitatea ca tehnologia de astazi ne permite sa le exploatam. Suntem intr-o faza foarte incipienta.
 
Evitam sa ne aducem aminte ca acestea nu sunt lucruri noi. Exista o Hotarare din 2004 in care se face un acord de concesiune intre ANRM si o firma de petrol. Cand va incepe faza de exploatare, atunci discutam despre avize de mediu si altele. Momentan suntem in sfera speculatiei“.
 
Despre secretizarea contractelor privind exploatarea gazelor de sist de la Barlad, premierul a spus ca : „Acordurile se clasifica prin legea petrolului si sunt clasificate pe trei categorii. Acordurile de extractie pot fi desclasificate daca accepta compania privata.
 
Acordul poate fi desclasificat de stat, doar daca si cealalta parte contractanta accepta desecretizarea acordului. In conditiile in care ai un acord secretizat, este o masura de protectie a propriei investitii.
 
Confidentializeaza modul in care este zacamantul alcatuit, unde se afla, felul in care poate fi exploatat, modul in care isi va face calculele de pret. Lucrurile acestea sunt normale, iar confidentialitatea este un produs al intelegerii valorii economice.
 
Ele se clasifica prin legea petrolului, se declasifica prin vointa partilor.“
 
 
Motiunea de cenzura a USL este o motiune fara obiect
 
Premierul Ungureanu a declarat ca in ceea ce priveste avertismentele USL privind declansarea unei motiuni de cenzura pe problema de la UMF Targu Mures este vorba de o motiune fara obiect.
 
„In primul rand, daca motiunea are ca motiv UMF Targu Mures atunci este una dintre rarele ocazii în care exista motiune de cenzura pentru ca Guvernul a impus legea.
 
Este o motiune de cenzura fara obiect. UMF Targu Mures s-a angajat sa puna în aplicare acel HG. Este vorba despre membrii corpului didactic, deci partile direct implicate sunt acomodate cu solutia gasita. Daca este vorba despre asa ceva, atunci este paradoxal.
Daca vrem o motiune de cenzura ca sa cada un Guvern care merge bine, aratam ce nu vrem sa aratam.
 
Ca schimbarea de guverne nu duce la altceva decat la semi-anarhie institutionala. Aratam ca binele pentru mai putini este mai important decat binele Romaniei ca întreg si ca Romania este o tara instabila politic.“
 
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22