Ungureanu:Guvernul va face un punct de vedere foarte consistent referitor la ACTA. PSD, catre Ungureanu: Retrageti sprijinul Romaniei pentru ACTA

Fara Autor | 15.02.2012

Pe aceeași temă

Guvernul va face un punct de vedere foarte consistent referitor la Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA), a declarat miercuri, la Palatul Parlamentului, premierul Mihai Razvan Ungureanu.

Intrebat despre ce parere are Guvernul Ungureanu despre ACTA, premierul a raspuns ca "pentru aceasta vom face un punct de vedere foarte consistent, fiti convins", informeaza Hotnews.

Reprezentanti din 22 de state membre UE si Uniunea Europeana au semnat, la sfarsitul lui ianuarie, la Tokyo, Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA), care nu va putea intra insa in vigoare fara aprobarea Parlamentului European (PE).

Scopul acordului (intre UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore, Coreea de Sud si Elvetia) este, potrivit PE, acela de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, inclusiv online, si de a combate contrafacerea si pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzica si filme.

Cateva state din cele 22 care au semnat tratatul si-au retras sprijinul pentru el, iar in week-end zeci de oameni au protestat impotriva acordului in mai toata Europa, inclusiv in Romania si Bulgaria, care a anuntat marti ca suspenda ratificarea acordului.


PSD cere guvernului retragerea sprijinului pentru ACTA

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca Romania nu ar fi trebuit sa semneze ACTA pana nu avea garantii ca un drept legitim, cel al apararii proprietatii intelectuale, nu atinge dreptul la viata privata si dreptul la protectia datelor cu caracter personal.

De asemenea, europarlamentarii PSD i-au trimis, miercuri, premierului Mihai Răzvan Ungureanu o scrisoare deschisă, prin care i-au solicitat să retragă "sprijinul României pentru ACTA" şi să se alăture "celor care au conştientizat pericolul semnării acestui acord în forma actuală", relatează Mediafax.

Europarlamentarii precizează că, prin intermediul acestei scrisori, au dorit să atragă atenţia că "indiferenţa" Guvernului României faţă de adoptarea Acordului comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) este "inacceptabilă", mai ales în contextul protestelor organizate în toată ţara şi în majoritatea statelor europene.

Ei amintesc că autorităţile din state precum Bulgaria, Polonia, Cehia sau Germania au luat act de cerinţele oamenilor şi "au reacţionat în conformitate".

"Având în vedere toate aceste schimbări, sunteţi obligat, domnule prim-ministru, să renunţaţi la pasivitate şi să retrageţi sprijinul României pentru ACTA. Trebuie să vă alăturaţi celor care au conştientizat pericolul semnării acestui acord în forma actuală", au scris ei.

Europarlamentarii au mai apreciat că "se impune introducerea acestuia într-o dezbatere publică reală, care să asigure transparenţa necesară unui acord internaţional de impact". Ei mai spun că "părerile oamenilor trebuie să fie auzite" şi reamintesc că "mii de români au manifestat împotriva acestui acord care ar putea duce la încălcarea dreptului la liberă exprimare şi la cenzurarea internetului".

"Atâta vreme cât există chiar şi cea mai mică suspiciune că ACTA ar putea deschide drumul către încălcarea drepturilor fundamentale cetăţeneşti, acordul trebuie de urgenţă suspendat şi regândit", mai scriu ei, amintind că europarlamentarii PSD şi USL au cerut, în Parlamentul European, o mai amplă dezbatere pe marginea ACTA.

"Trebuie să conştientizaţi semnificaţia acestor atitudini, să ascultaţi vocea oamenilor ieşiţi în stradă şi să acţionaţi în conformitate cu cerinţele lor", îşi încheie eurodeputaţii PSD mesajul adresat premierului.
 
Statele semnatare ale ACTA vor trebui sa aplice "sanctiuni juridice eficace" in cazul distribuirii, importului, radiodifuzarii sau televizarii, distribuirii unor opere, interpretari sau fonograme stiind ca informatiile privind regimul drepturilor de autor in format electronic au fost eliminate.

ACTA prevede ca "pentru a proteja informatiile privind regimul drepturilor in format electronic, fiecare parte prevede protectie juridica corespunzatoare si sanctiuni juridice eficace impotriva oricarei persoane care savarseste una din urmatoarele fapte cu stiinta si fara autorizatie sau, in cazul sanctiunilor civile, avand motive intemeiate de a crede ca aceasta fapta va determina, va permite, va facilita sau va disimula o incalcare a unui drept de autor sau a unor drepturi conexe: eliminarea sau modificarea oricarei informatii privind regimul drepturilor in format electronic; distribuirea, importul in vederea distribuirii, radiodifuzarea sau televizarea, comunicarea catre public sau punerea la dispozitia publicului a unor opere, interpretari, executii sau fonograme, stiind ca informatiile privind regimul drepturilor in format electronic au fost eliminate sau modificate fara autorizatie".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22