UniCredit către investitori: politica fiscală și legile Justiției- risc de conflict cu UE

Dora Vulcan | 30.01.2018

”Cele mai mari riscuri pe care le anticipam sunt doua conflicte posibile cu Uniunea Europeana (UE), unul cauzat de politica fiscala laxa, iar al doilea cauzat de modificarile legilor justitiei adoptate de Parlament in decembrie 2017”, se spune într-un raport trimestrial al Uni Credit către investitori.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"Anticipam o temperare a cresterii economice la 4,6% in 2018 si la 3,5% in 2019 din cauza incertitudinilor fiscale, inaspririi conditiilor monetare reale si a cresterii economice bazate prea mult pe consum in 2017", se arata in raportul trimestrial al Unicredit, transmis marti, investitorilor, citat de Hotnews.ro.

 

 

 "Estimam o depasire temporara a limitei superioare a intervalului de variatie al tintei de inflatie pe parcursul anului 2018, fapt care va forta BNR sa inaspreasca conditiile monetare. Pincipalele riscuri sunt fiscale si politice, cele din urma referindu-se la incercarile de a limita independenta justitiei. Romania risca un conflict cu Comisia Europeana pe cele doua subiecte",  se mai spune în raport

 

 

Anticipam incetinirea cresterii economice la 4,6% anul acesta si la 3,5% in 2019, de la 6,6% in 2017. Aceasta incetinire este rezultatul direct al faptului ca expansiunea economica se bazeaza prea mult pe consum si stocuri, in timp ce investitiile sunt afectate de incertitudinea fiscala si de favorizarea masurilor populiste. Ritmul de crestere ar putea incetini chiar mai mult daca va fi nevoie de cresterea taxelor sau reducerea cheltuielilor publice pentru a mentine deficitul bugetar sub 3% din PIB. 

 

 

In plus, mecanismul platii defalcate a TVA va fi aplicat selectiv. Schimbarile frecvente ale legislatiei fiscale ar putea cauza intarzieri la platile din sectorul privat, care sunt deja cele mai mari din Europa Centrala si de Est (o medie de 69 de zile). Acest fenomen este explicat de faptul ca firmele pastreaza rezerve pentru a evita potentialele crize de lichiditate si pentru a acoperi majorarile neprevazute de taxe.

 

 

Banca Nationala a Romaniei nu poate preveni o continuare a cresterii dobanzilor pe termen scurt, din cauza accelerarii rapide a inflatiei. Inflatia totala va parasi intervalul tintit de 1,5-3,5% in T1 2018 si ar putea creste pana in preajma nivelului de 5% pe parcursul verii, in timp ce inflatia de baza (excluzand preturile volatile si administrate) va depasi 4%.

 

 

Cele mai mari riscuri pe care le anticipam sunt doua conflicte posibile cu Uniunea Europeana (UE), unul cauzat de politica fiscala laxa, iar al doilea cauzat de modificarile legilor justitiei adoptate de Parlament in decembrie 2017.

 

 

O noua procedura de deficit excesiv ar putea fi initiata in 2019. Este posibil chiar ca lansarea ei sa aiba loc deja anul acesta daca deficitul conform standardelor europene (ESA) a depasit 3% din PIB in 2017. Comisia Europeana a exprimat ingrijorari cu privire la majorarea deficitului structural al Romaniei si a solicitat guvernului ca pana in luna aprilie sa ia masuri de ajustare structurala de cel putin 0,8% din PIB pentru 2018.

 

 

Cateva legi aprobate spre finalul anului 2017 reduc independenta justitiei si ingreuneaza campania anticoruptie. Acestea pot fi respinse de Presedintele Klaus Iohannis o singura data. Astfel, legile ar putea intra in vigoare pana la jumatatea anului, in pofida faptului ca au fost criticate de autoritatile europene si cele ale Statelor Unite ale Americii (SUA) si de organele judiciare din tara. Consiliul Grupului de State impotriva Coruptiei (GRECO) a initiat o ancheta care va fi finalizata in martie 2018. Reducerea independentei justitiei ar putea deschide un nou conflict cu Comisia Europeana, riscul cel mare fiind o procedura conform Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendarii drepturilor de vot ale tarii

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22