Pe aceeași temă
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) cere ambasadelor sa-si trimita reprezentanti in plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la momentul dezbaterii privind implicarea SRI in actul de justitie.
"Toate ambasadele ţărilor membre UE, ale Statelor Unite, Norvegiei, Elveţiei şi Canadei au fost solicitate de organizaţiile judecătorilor şi procurorilor din România să îşi trimită un reprezentant la şedinţa CSM din data de 15 iunie 2015 când se va discuta raportul «de apărare a independenţei justiţiei în faţa influenţei serviciilor secrete româneşti»", potrivit unui comunicat UNJR, citat de Mediafax.
Solicitarea Uniunii este motivata de “indoieli temeinice” privind analiza serioasa a cererii, in plenul CSM.
CSM sesizeaza CSAT
In 13 mai, Consiliul Superior al Magistraturii a decis sa sesizeze Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) pentru verificarea posibilitatii de a exista ofiteri acoperiti ai serviciilor secrete printre magistrati. In acest sens, toate declaratiile autentice date de judecatori si procurori au fost trimise la CSAT.
Plenul CSM a luat in discutie, acum o luna, solicitarea Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR) pentru a fi facute demersuri in vederea verificarii si eliminarii eventualilor ofiteri acoperiti din magistratura.
“Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, profund ingrijorata fata de recentele declaratii publice potrivit carora in randul magistratilor ar exista ofiteri acoperiti ai serviciilor secrete, precum si ca instantele de judecata au devenit <camp tactic> al serviciilor de informatii, a solicitat azi, 11 mai 2015, CSM, garantul independentei justitiei, sa verifice daca toti procurorii si judecatorii respecta interdictia de a nu fi lucratori de orice fel ai serviciilor de informatii, iar rezultatul sa fie facut public, pentru restabilirea increderii in Justitie”, se arata in comunicatul UNJR.
Uniunea a solcitat, de asemenea, ca CSM sa ceara clarificari pe aceasta tema din partea Serviciului Roman de Informatii (SRI).
UNJR sustine ca prima solicitare vine ca urmare a afirmatiilor facute de fostul presedinte Traian Basescu.
“Aceste declaratii ale unui fost presedinte sunt zguduitoare, deoarece afirma ca pana in 2004 se stie ca au existat persoane in randul magistratilor care au incalcat legea sistematic, fiind in conflict de interese. Acelasi fost sef al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii afirma ca dupa 2004 a cerut serviciilor sa ii retraga pe cei acoperiti din Justitie, insa nu stie daca acest lucru s-a intamplat”, se mai arata in comunicat.
Cea de-a doua solicitare, explica UNJR, vine in contextul unor declaratii facute de directorul Directiei Juridice a Serviciului Roman de Informatii, care a vorbit despre existenta unui “camp tactic” de operatiuni al serviciilor in instantele de judecata
Uniunea subliniaza ca Legea magistratilor – aflata in vigoare de mai bine de zece ani – obliga judecatorii si procurorii sa dea declaratii anuale pe proprie raspundere ca nu sunt lucratori de niciun fel ai serviciilor de informatii.