Pe aceeași temă
În vreme ce cadrele didactice se află în grevă pentru salarii decente, fiindcă nu se poate trăi nici cu 2.500 de lei cât are un debutant, nici cu 4.500 de lei cât au profesorii cu vechime, Ramona Lile, încă rector al Universității „Aurel Vlaicu” (UAV) din Arad, duce acasă peste 8.000 de euro lunar, conform ultimei declarații de avere depuse în 2022. După ce a pierdut în primă instanță procesele cu Ministerul Cercetării, cu Ministerul Educației și cu Comisia Națională de Etică (CNECSTDI), Ramona Lile face aranjamente pentru a-și asigura familia în eventualitatea unui eșec definitiv.
Sentința civilă 533/16.12.2022 pronunțată de Curtea de Apel Timișoara confirmă pe 37 de pagini că Ramona Lile este plagiatoare și că sancțiunile aplicate de CNECSTDI pentru cele șase plagiate analizate – degradarea academică, interdicții pe 5 ani de a participa la concursuri, comisii etc. – sunt juste. În procesul pierdut care durează din 2021, Lile a atras și universitatea, extinzând astfel rușinea și asupra instituției. Recursul a fost declarat pe 20.04.2023.
În cazul unei sentințe definitive, plecarea din funcție a rectorului devine inevitabilă. Tocmai de aceea Ramona Lile se pregătește intens pentru alegerile din martie 2024 pentru scaunul de rector, cu intenția posibilă de a le devansa. Calendarul și alte proceduri sunt demarate încă din februarie anul acesta. Noua Lege a Educației ar da rectorilor posibilitatea de a reveni în funcție încă două mandate, indiferent câte au avut înainte. Iar doamna Lile a avut trei. Familia trebuie asigurată, pentru orice eventualitate. Din semestrul al II-lea la Facultatea de Inginerie alimentară, turism și protecția mediului a poposit ca asistent fără doctorat Raul Lile, fiul cel mare al familiei. De altfel, și soțul doamnei, fost polițist, a predat o vreme la UAV. Tânărul, absolvent al acestei facultăți, va avea în sarcină discipline ca Protecția mediului, Controlul poluanților, Management strategic, Resurse naturale etc. Pe locul scos la concurs a fost singurul candidat și a trecut cu punctaj bun.
Începând cu anul trecut, Ramona Lile a căpătat o pasiune specială pentru vizite în Republica Moldova. După ce ne-a obișnuit cu destinații exotice ca Thailanda, Mexic, Venezuela etc. pe banii universității, itinerarii la care nu a renunțat, doamna rector s-a orientat brusc spre țara vecină, efectuând mai multe vizite la Chișinău. Mai mult, interesul s-a îndreptat spre universități de medicină, atât private, cât și de stat. De subliniat că UAV nu are facultate de medicină și nici secții de profil.
În octombrie 2022 făcea un tur pe la universități de medicină și încheia protocoale cu Universitatea Liberă ULIM, în noiembrie organiza Forumul România-Moldova, în decembrie participa la Gala studenților de la universitatea de medicină de stat. Care să fie explicația? Din corespondența redacției cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău, am aflat sub semnătura prodecanului Nicolae Schiopu că fiul cel mic, Lile Rareș Mihai, este student în anul I la Medicină I, grupa M2228, forma de studii cu taxă. Taxa este 5.600 de euro pe an, cu unele facilități pentru studenții din România. O nimica toată, la veniturile familiei.
Grija maternă presupune călătorii dese la Chișinău. Revista 22 a trimis mai multe întrebări către conducerea UAV (Consiliul de administrație, Senat etc.) despre costul acestor călătorii și al altora, cât și despre felul cum Hotelul Akademos a devenit casă de bătrâni administrată de un ONG obscur, fără obligații față de universitate. Nu avem nicio reacție, dar vom reveni dacă redacția va avea parte de un răspuns. De altfel, și alte proprietăți ale UAV sunt utilizate tot pe persoană fizică, mai exact, în beneficiul familiei. O vilă situată în stațiunea Moneasa este locul sărbătorilor familiale și al vizitelor unor prieteni și apropiați. Profesorii și angajații UAV nu au acces pentru odihnă.
Doamna rector Ramona Lile are ambiții mari, nu toate realizabile. În 2015, a urmat un program postuniversitar de două săptămâni numit „Securitate şi bună guvernare”, așa cum ne-a informat Colegiul Naţional de Apărare din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, devenit marcă a avansării în funcții. Plagiatele se răzbună în felul lor, în ritm de melc. //