Universitatea Bucuresti incearca din nou sa-i retraga titlul de doctor lui Victor Ponta

Vlad Toma | 01.03.2016

Universitatea din Bucuresti incearca din nou, a treia oara, sa obtina retragerea titlului de doctor in drept al lui Victor Ponta, fost prim-ministru al Romaniei.

Pe aceeași temă

 

Prof. univ. Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, a confirmat aceasta actiune a Universitatii, anunta ziare.com

 

În iunie 2012, Premierul Ponta a fost acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat susţinută la Universitatea Bucureşti, în 2003, sub îndrumarea științifică a premierului Adrian Năstase. După mai multe manipulări marca Ponta, acuze la adresa lui Traian Băsescu şi discuţii sofisticate despre aşa-zisa introducere a ghilimelelor în 2003, CNATDCU, Comisia de Etică a Universității din București şi o comisie formată din trei profesori de drept de la Universităţile din Sorbona, Strasbourg și București au decis ca lucrarea ar fi plagiată, în timp ce Consiliul Național de Etică, aflat în subordinea ministerului Educaţiei, a decis că nu este plagiată.
 
 
Liviu Pop, ministrul interimar al Educaţiei, a reorganizat CNATDCU tocmai în zilele în care trebuia să delibereze în privinţa plagiatului lui Ponta, numărul membrilor acestui Consiliu ajungând, din raţiuni de majoritate, de la 20 de membri cât avea iniţial, la 45 de membri.
 
 
În cele din urmă, ministerul a luat în considerare doar verdictul de neplagiat dat de CNE.
 
 
În ciuda imensului scandal apărut în jurul său, cazul a rămas lipsit de orice consecinţe, până în noiembrie 2014 când, după ce a pierdut alegerile prezidenţiale, Ponta a anuntat publica ca va renunta la titlul de doctor.
 
 
Universitatea Bucuresti a afirmat de la inceputul scandalului, in 2012, ca lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta este un plagiat, ulterior cerand in mai multe randuri Ministerului Educatiei retragerea titlului. Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a declarat pentru „Adevărul“ că dacă vor avea cadrul legislativ care să permită asta, atunci vor începe procedura de retragere a titlurilor de doctor în cazurile de plagiat dovedite prin analiza oficială a Comisiei de Etică din cadrul universităţii.

 

De îndată ce legea ne va permite, vom demara procedura de retragere a titlurilor de doctor în cazurile tezelor fraudate. În momentul de faţă avem o analiză oficială a Comisiei de Etică în cazul tezei de doctorat („Curtea Penală Internaţională“) a lui Victor Ponta. În cazul suspiciunilor de plagiat a tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, nu avem o analiză oficială, doar o analiză realizată în nume personal a preşedintelui Comisiei de Etică, Marian Popescu. Când vom şti ce ne va permite legea, vom realiza şi o analiză oficială. Practic, când va exista acest act normativ care ne va permite să facem asta, atunci vom face toate demersurile necesare pentru a retrage titlurile de doctor în cazurile dovedite de plagiat, însă mai întâi să vedem cum arată aceste reguli“, a spus rectorul Mircea Dumitru, pentru Adevărul.

 

In 19 ianuarie 2016, Guvernul a adoptat o ordonanta care a scos plagiatele demnitarilor din analiza Consiliului National de Etica. Componenta acestui for - care i-a scapat de plagiate atat pe Victor Ponta, cat si pe Gabriel Oprea - a fost revocata la inceputul lunii decembrie de ministrul Curaj.

 

In noul mecanism de verificare a plagiatelor, "numai universitatile vor retrage titlul sau vor anula diploma, indiferent de momentul si modalitatea in care acestea au fost atribuite", a anuntat ministrul Educatiei, Adrian Curaj intr-o conferinta de presa de la sediul Guvernului.

 

Acesta a declarat ca Guvernul a modificat legea privind buna conduita in cercetarea stiintifica, pentru ca plagiatele demnitarilor sa nu mai fie exceptate de la analiza universitatilor.

 

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, a criticat schimbarile initiate de actualul ministru Adrian Curaj. „De la o procedură simplă și rapidă, ajungem la o procedură mai mult decât barocă”, sustine Mircea Miclea intr-o analiza extrem de critica la adresa noii legislatii referitoare la doctorate. Miclea afirma ca toate cazurile de plagiat puteau fi rezolvate pe actuala legislatie in maximum 4 saptamini, in timp ce pe baza noilor reguli pana la finalul anului 2016 nu se va putea face nimic.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22