Pe aceeași temă
Printre aceștia se numără Victor Ponta, Gabriel Oprea și Lia Olguța Vasilesu, primarul Craiovei.
Ministrul Educației, Adrian Curaj, a anunțat săptămâna trecută că va schimba legea, astfel încât titlurile de doctor în științe să fie acordate de către universitățile unde sunt ssusținute.
Simetric, ele vor fi retrase tot aici, în cazurile în care se dovedește că ele nu respectă criteriile sau sunt plagiate.
Acest lucru s-ar putea întâmpla chiar din 2016.
Aceasta este procedura internațională obișnuită, bazată pe faptul că universitățile țin la prestigiul lor și vor fi mai vigilente decât un sistem numit politic, de ministrul Educației, așa cum se întâmpla în România.
Celebrul Consiliu Național de Etică din subordinea ministerului, care i-a albit până acum pe Victor Ponta și Gabriel Oprea, a fost revocat, urmând ca această structură să nu se mai ocupe de plagiatele demnitarilor.
Întreaga procedură va fi atent monitorizată în ceea ce priveşte calitatea şi corectitudinea de către angajaţii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).
În condiţiile acestea, rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a declarat pentru „Adevărul“ că dacă vor avea cadrul legislativ care să permită asta, atunci vor începe procedura de retragere a titlurilor de doctor în cazurile de plagiat dovedite prin analiza oficială a Comisiei de Etică din cadrul universităţii.
„De îndată ce legea ne va permite, vom demara procedura de retragere a titlurilor de doctor în cazurile tezelor fraudate. În momentul de faţă avem o analiză oficială a Comisiei de Etică în cazul tezei de doctorat („Curtea Penală Internaţională“) a lui Victor Ponta. În cazul suspiciunilor de plagiat a tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, nu avem o analiză oficială, doar o analiză realizată în nume personal a preşedintelui Comisiei de Etică, Marian Popescu. Când vom şti ce ne va permite legea, vom realiza şi o analiză oficială. Practic, când va exista acest act normativ care ne va permite să facem asta, atunci vom face toate demersurile necesare pentru a retrage titlurile de doctor în cazurile dovedite de plagiat, însă mai întâi să vedem cum arată aceste reguli“, a spus rectorul Mircea Dumitru, pentru Adevărul.
Declaratiile ministrului Curaj din interviul acordat săptămana trecută Hotnews:
Consiliul National de Etica, desfiintat recent de ministrul Adrian Curaj, nu va mai analiza in viitor tezele de doctorat asupra carora exista acuze de plagiat, analiza si decizia urmind sa intre direct in competenta universitatilor care au acordat titlul.
In cazul ca exista suspiciuni in ce priveste decizia universitatilor, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), organism care va avea rolul de supraveghea calitatea intregului proces de acordare de titluri de doctor, va putea apela la experti romani si straini.
Ministru educatiei, Adrian Curaj, a explicat in interviul pentru HotNews ca scopul sau este sa faca operational un cadru institutional solid, cu reguli clare, astfel incit atit acordarea titlurilor de doctor, cit si analizarea plagiatelor sa intre intr-o procedura general valabila.
Ministrul a fost insa destul de evaziv in ce priveste subiectele fierbinti la ordinea zilei: plagiatul de care sunt acuzati ministrul de interne Toba, Gabriel Oprea si Victor Ponta. Curaj sustine ca noul cadru institutional nu va fi facut pentru cazuri punctuale, dar nici nu a explicat care va fi procedura in aceste cazuri.
Rolul CNATDCU in verificarea lucrarilor
CNATDCU va interveni numai in cazul unor sesizari, in rest, universitatile sunt obligate sa faca verificarea de plagiat in momentul discutarii unei lucrari si vor avea la dispozitie pentru acest lucru doua softuri.
Universitatile vor face raportul de similitudini (privind eventualul plagiat) si trebuie sa mentioneze, in raportul de similitudini care însoteste orice lucrare de doctorat, ce soft au folosit la verificarea lucrarii. Acest lucru va garanta ca se face verificarea antiplagiat.
Toate documentele privind lucrarea vor fi transmise CNATDCU, care se va putea uita la acest pachet si se va putea uita: ati respectat procedural pasii? Da! Daca are o mica banuiala, se poate uita de exemplu la ce inseamna profilul stiintific al celor care au fost in comisie. Dar se uita pe calitatea procesului, nu se uita pe teza.
Urmeaza decizia CNATDCU, care va fi o recomandare facuta ministrului, sa anunte universitatea ca poate sa emita diploma. Deci, nu ministrul va acorda diploma, ci universitatea va acorda diploma.
Daca CNATDCU constata ca nu s-au indeplinit conditiile, va da recomandarea ministrului sa spuna: Nu acordati diploma, sa transmita universitatilor ca nu este momentul sa acorde diploma, sa fie atenti, sa faca corecturile potrivite sau sa aiba grija sa fie totul in regula.
In cazul suspiciunilor de plagiat, CNATDCU va trebui sa poata sa apeleze la un grup de experti, romani si straini pentru analiza, oameni care sunt experti in domeniul lor de activitate, personalitati in stiinta.
Teza, dupa acordare, se pune online. Eu cred ca lucrurile acestea vor contribui la intarirea capacitatii de sistem, iar aceasta transparenta eu o consider a fi imuno-stimulator, nu este medicament. Deci va asigura un proces de calitate, cu rezultate bune, si incet-incet institutiile vor ajunge la capacitatea lor de a fi atente sa acorde diplome potrivite astfel incat vizibilitatea si credibilitatea lor internationala sa fie potrivita. Ca aici, in spatiul nostru, al invatamantului superior, credibilitatea institutiei… Nu o sa spuneti ca cineva are o diploma din Statele Unite, ci veti spune ca are diploma la MIT, ca are o diploma la Boston sau la Harvard sau la Stanford. Deci asta este frumusetea: diploma este acordata de universitate si ea are responsabilitatea morala si materiala.
Contestatiile in prima etapa trebuie sa ajunga la universitate. Adica, indiferent ca se duc direct la universitate sau vin la CNATDCU, CNATDCU le va trimite la universitate si va cere un punct de vedere.
Vor fi puse la dispozitia universitatilor doua instrumente de verificare antiplagiat, softurile necesare. Unul va fi la Minister, cel care s-a dezvoltat prin programul de capacitate administrativa. Sigur, acum testam, ne uitam sa vedem cum e platforma de doctorate, cum este software-ul respectiv, dar cred ca vom avea si un al doilea software, care este un produs romanesc. Noi l-am pregatit, la institutia pe care am condus-o pana acum 3 saptamani [UEFISCDI - n.red.]. Este un soft care se uita la suprapuneri in acelasi timp limba romana si limba engleza si deja avem o baza de date extrem de importanta, in afara de cea online, cu care facem comparatiile.
In raportul intocmit pentru fiecare lucrare, universitatile vor trebui sa spuna care este software-ul care a produs subiectul respectiv, va trebui sa fie ceva vizibil, ceva transparent, nu vin cu orice fel de raport.
Evaluarea școlilor doctorale
Voi solicita universitatilor si Academiei Romane ca pana la sfarsitul anului universitar actual sa isi faca un raport de evaluare a lor in legatura cu scolile doctorale. Raportul respectiv sa fie in cazul universitatilor prezentat in Senat si in cazul Academiei Romane in plenul Academiei.
Ma astept ca in 2017 sa facem o evaluare internationala a scolilor doctorale din Romania. In raport o sa apara obligatoriu numarul plagiatelor. Nu avem ce face. Sigur ca da. Daca fac o evaluare internationala, si cu bune, si cu rele, le faci.
O institutie care sistematic incearca sa creeze probleme si nu se poarta cum trebuie va avea consecintele de rigoare: probabil ca nu va mai putea sa conduca doctorat sau va avea suspendat programul de doctorat pentru o vreme.