Universitatea Bucuresti va cere Ministerului Educatiei sa ia act de dovezile de plagiat in cazul Ponta si sa ia masurile care se impun

Fara Autor | 12.09.2012

Pe aceeași temă

Universitatea din Bucuresti va cere Ministerului Educatiei, printr-o scrisoare, sa ia act de dovezile de plagiat in cazul Victor Ponta si sa ia masurile care se impun, a anuntat rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru, la finalul sedintei Senatului in care s-a discutat procedura pe care Universitatea o are de urmat in acest caz. "Nu vom putea cere noi insine retragerea titlului de doctor", a declarat Mircea Dumitru. De asemenea, o comisie a Senatului Universitatii va decide daca, din punct de vedere juridic, Universitatea din Bucuresti poate sa ceara Ministerului Educatiei sa anuleze titlul de doctor al lui Victor Ponta, a comunicat Universitatea, se precizeaza intr-un comunicat al UB.



Rectorul Mircea Dumitru a precizat ca "Universitatea, potrivit legii, nu poate sa ia nicio masura pentru ca exista reglementari juridice in vigoare care impiedica luarea oricarei decizii atunci cand este vorba despre demnitari". 

"In scrisoarea pe care o vom trasmite Ministerului Educatiei la inceputul saptamanii viitoare o sa aratam care sunt dovezile de natura deontologica si nu din punct de vedere juridic ale plagiatului. Putem cere ca Ministerul Educatiei sa ia act de aceste dovezi si sa ia masurile legale care se impun. Nu vom putea cere noi insine retragerea titlului de doctor", a declarat Mircea Dumitru, potrivit HotNews.

Cu toate acestea, in comunicatul Universitatii Bucuresti se precizeaza ca "o comisie a Senatului Universitatii din Bucuresti va realiza un punct de vedere juridic asupra posibilitatii ca Universitatea din Bucuresti sa solicite Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului anularea titlului de doctor al domnului Victor Ponta".

In jurul orei 13:30 sedinta Senatului Universitatii din Bucuresti s-a terminat. Surse universitare au declarat pentru HotNews.ro ca discutiile s-au centrat pe procedurile juridice pe baza carora Universitatea din Bucuresti poate trimite o propunere Ministerului Educatiei, in ce priveste diploma de doctor a lui Victor Ponta.

In cadrul sedintei au fost discutate mai multe variante, printre care trimiterea catre Ministerul Educatiei a raportului realizat de Comisia de Etica si solicitarea ca Ministerul sa ia deciziile legale care se impun, precum si varianta amanarii cu inca o luna a luarii unei hotarari.

Adrian Cioroianu, care a fost invitat la sedinta Senatului UB in calitate de decan al Facultatii de Istorie, a declarat ca discutiile s-au centrat pe procedurile juridice in baza carora Universitatea poate propune Ministerului Educatiei ridicarea titlului de doctor al lui Victor Ponta, tinind cont ca acesta este demnitar.

"Am fost senator, am fost ministru, dar nu am ştiut niciodată că un demnitar ar putea avea un alt tratament, un tratament separat, în acest caz. Nu am crezut că pentru demnitari Consiliul Naţional de Etică are o altă unitate de măsură, şi nu Legea educaţiei. Se bat cap în cap discuţiile comisiilor cu Legea educaţiei", a spus Adrian Cioroianu, citat de Romania libera.

Cioroianu a precizat că discuţiile au loc în momentul în care Victor Ponta este demnitar, şi nu în 2003, când a susţinut teza de doctorat.

"Eu personal am sugerat ca Senatul să trimită o notă Consiliului Naţional al Ministerului Educaţiei, care să ceară aplicarea măsurilor legale. Adică rectorul, cu aprobarea Senatului UB, pot să hotărască retragerea titlului de doctor. Adică să se facă o notă de către Senat prin care să se ceară aplicarea legii. Am avut impresia că se bat cap în cap comisiile cu legea. În discuţiile de astăzi (miercuri, din Senatul UB, n.r.) au fost jurişti care s-au pronunţat că putem să trimitem această decizie a Senatului Universităţii Bucureşti Ministerului Educaţiei. Alţii au spus însă că retragerea titlului de doctor nu poate fi luată decât de către Consiliului Naţional de Etică", a mai spus Cioroianu, potrivit Romania libera.

Comunicatul Universitatii Bucuresti:

"In cadrul sedintei Senatului Universitatii din Bucuresti a fost prezentat punctul de vedere privind autosesizarea in cazul tezei de doctorat Curtea Penala Internationala, sustinuta de domnul Victor Ponta in 2003 la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, de catre prof. dr. Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti.

De asemenea, Rectorul Universitatii din Bucuresti, prof. dr. Mircea Dumitru, a prezentat raportul de expertiza stiintifica realizat de trei specialisti in drept, personalitati de talie nationala si internationala, la solicitarea rectorului Universitatii din Bucuresti. Specialistii juristi care au realizat raportul stiintific sunt prof. dr. Simina Tanasescu, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti; prof. dr. Vlad Constantinesco, Facultatea de Drept, Universitatea din Strasbourg; conf. dr. Claudia Ghica-Lemarchand, prodecan al Facultatii de Drept, Universitatea Sorbona Paris XII. Raportul reprezinta o analiza de continut a tezei de doctorat Curtea Penala Internationala, sustinuta de domnul Victor Ponta in 2003 la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.

Pe baza acestui punct de vedere si al expertizei stiintifice, cu aprobarea Senatului Universitatii din Bucuresti, Rectorul Universitatii din Bucuresti va transmite Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului cele doua documente oficiale, impreuna cu solicitarea de a lua masurile legale care se impun in acest caz.

In acelasi timp, pe baza celor doua expertize, cea morala emisa de Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti si cea stiintifica emisa de specialistii juridici, o comisie a Senatului Universitatii din Bucuresti va realiza un punct de vedere juridic asupra posibilitatii ca Universitatea din Bucuresti sa solicite Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului anularea titlului de doctor al domnului Victor Ponta.

Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti si-a formulat punctul de vedere vineri, 20 iulie 2012.

Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti si reprezentanti ai conducerii Universitatii din Bucuresti au transmis public punctul de vedere al Comisiei de Etica, in cadrul unei conferinte de presa, pe baza dreptului la libera exprimare si a autonomiei universitare, dar si pe baza valorilor Universitatii din Bucuresti inscrise in Carta Universitatii din Bucuresti, si anume integritatea academica si prestigiul universitatii".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22