Pe aceeași temă
"M-am întâlnit joi cu Liviu Dragnea pentru acea alianță de stânga. Pentru a maximiza șansele celor două partide, am stabilit că vom candida singuri fiecare. În județele în care sunt echipele mai bine încheghate, se înțeleg bine, au libertatea să candideze împreună. Procentul UNPR pentru aceste alegeri locale este de minim 10%. Toți colegii noștri sunt pregătiți să atingă obiectivele stabilite", a spus Gabriel Oprea, citat de Mediafax.
Social-democraţii au anunţat vineri că, din punctul de vedere al PSD, alianţa cu ALDE şi UNPR din Parlament se păstrează, chiar dacă UNPR s-a desprins de PSD în Parlament, formând propriile sale grupuri în Senat și Camera Deputaților, așa cum anunțase de mai multe ori.
Dragnea a minimalizat mișcarea aceasta a UNPR și a susținut că nu afectează alianța veche dintre cele două formațiuni: ''Poate-şi fac grup separat sau nu, asta-i mai puţin important, asta e o chestiune de procedură", a spus Dragnea, la Sinaia, la finalul Comitetului Executiv PSD.
Oprea: UNPR nu boicoteaza niciodata!
UNPR sustine sistemul electoral aflat in vigoare, insa refuza sa adopte aceeasi strategia ca si PSD-ul, care a declarat ca va boicota localele in cazul revenirii la doua tururi pentru primari:
"Noi nu boicotam niciodata", a spus sambata Gabriel Oprea,citat de Ziare.com
"Avem incredere si mergem pe legea care s-a votat cu primari intr-un singur tur", a spus Oprea, ca replica la framantarile de pe scena politica, dupa ce PNL a cerut imperativ Guvernului sa schimbe legea electorala prin ordonanta de urgenta si sa se revina la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.
ALDE crede că ar fi avantajat de două tururi, dar nu consideră corectă schimbarea legii în timpul jocului
"Pentru noi, scrutinul în două tururi ar fi avantajos, pentru că ne-ar creşte rezultatele. Scrutinul într-un singur tur îi favorizează pe cei deja aleşi. Modificarea alegerilor înainte de alegeri nu este o practică democrată. Anul trecut, când s-a aprobat modalitatea de alegeri locale s-a ajuns la un acord politic în care cele două partide, PSD şi PNL, au ajuns la un punct de vedere comun. Nu pot schimba regulile jocului în favoarea lor. Trebuie să existe o stabilitate legislativă", a declarat Tăriceanu, citat de Mediafax.
El a oferit și un răspuns foarte clar la invitația PSD de a se alia acolo unde asta ar duce la creșterea șanselor pentru obținerea unor primării:
"Ideea este simplă şi clară, mergem singuri în alegeri, mergem cu propriii noştri candidaţi, propriile noastre liste şi propriul nostru program. Noi considerăm că există un singur partid liberal şi acela suntem noi. Reprezentanţii PNL nu mai sunt, au trecut la familia populară, au cu totul alte valori pe care le îmbrăţişează acum. În România există un electorat liberal, care are nevoie de o valoare politică, iar pentru noi este foarte important şi dorim să promovăm aceste principii. Acestea sunt motivele pentru care noi considerăm că trebuie să mergem singuri în alegeri", a spus Tăriceanu.
PSD a decis joi, la SInaia, că singurii pe care-i va accepta, eventual, pentru a forma alianțe sunt cei de la UNPR și ALDE. Însă, nu peste tot, ci doar acolo unde organizațiile PSD și ale partenerilor „consideră că este eficient pentru procesul electoral şi se măresc şansele de câştig în alegeri” prin formarea acestor alianțe.
În Parlament, PSD va păstra alianța cu cei doi parteneri – UNPR și ALDE, chiar dacă prima formațiune își va face grup parlamentar distinct.