Pe aceeași temă
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de cod galben şi cod portocaliu de ninsori, viscol, precipitaţii şi polei, valabilă în nordul, centrul, sudul şi estul ţării, începând de duminică seara până luni seara, la ora 20.00. Potrivit directorului ANM, Ion Sandu, este posibil ca pentru câteva județe din sudul țării să fie declarat cod roșu.
UPDATE: Toate porturile din Constanta - Midia, Mangalia, Constanta Sud-Agigea si Constanta Nord - sunt din nou inchise din cauza vantului puternic, potrivit Centrului Infotrafic, anunta Mediafax. Masura a fost luata duminica, in jurul orei 20.00. Manevrele navelor au fost suspendate, in cursul noptii de vineri spre sambata, in toate porturile constantene, din cauza vantului puternic, ce sufla la rafala cu viteze de 70 - 80 km/h.
Potrivit autoritatilor portuare, operatiunile fusesera sistate in porturi, rand pe rand, incepand cu Mangalia si Constanta Sud - fluvial, deoarece vantul sufla cu viteze de 60 - 70 km/h la tarm, iar in larg atingea si depasi 80 km/h. Activitatea a fost apoi oprita si in porturile Constanta Nord si Midia.
Tot din cauza vantului puternic, a fost restrictionata si deplasarea convoaielor de barje pe Canalul Dunare-Marea Neagra, prin ecluza de la Agigea catre portul Constanta Sud - fluvial.
UPDATE: De la inspectoratele pentru situatii de urgenta care nu sunt sub atentionari de fenomene meteo periculoase au fost mobilizate 12 autospeciale si senilate care vor actiona in aceasta noapte in opt judete, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
De la ISU Iasi s-a deplasat in judetul Vaslui o autospeciala de transport persoane si victime multiple (ATPVM - autospeciala de capacitate mare, 4x4) si o senilata, iar catre judetul Bacau o alta ATPVM. Totodata, judetele Arges si Olt vor avea o capacitate de interventie sporita intrucat beneficiaza, fiecare, de cate o autospeciala tip ATPVM din cadrul ISU Dolj.
Trei mijloace de interventie au plecat de la ISU Mures catre judetul Buzau (o autospeciala tip ATPVM) si catre judetul Braila (o senilata si o autospeciala tip ATPVM).
De asemenea, de la ISU Bucuresti au fost trimise in judetele Ialomita si Buzau doua autospeciale tip ATPVM.
ISU Timis a trimis catre judetul Dambovita o autospeciala tip ATPVM si o senilata, iar de la Unitatea Speciala de Interventie in Situatie de Urgenta Ciolpani a fost trimisa o senilata in ajutorul autoritatilor din judetul Ialomita.
Toate aceste mijloace tehnice de interventie au echipaje complete si sunt pregatite sa actioneze incepand din aceasta noapte, potrivit MAI.
UPDATE: Drumul national 1 este foarte aglomerat, duminica, in zona statiunilor de pe Valea Prahovei, unde pe sensul de coborare dinspre munte se circula in coloana, cu viteza redusa, in conditiile in care mii de turisti se intorc acasa de la munte, politistii recomandand ca alternativa DN 1 A, anunta Mediafax.
Circulatia pe drumul national 1 se desfasoara cu dificultate, duminica, in zona statiunilor de pe Valea Prahovei, pe sensul de mers Brasov - Bucuresti circulandu-se in coloana.
Astfel, conform datelor furnizate de catre reprezentantii Politiei Prahova, coloana de masini se intinde intre statiunile Predeal si Busteni, pe acest tronson al DN 1 circulandu-se cu viteza redusa, insa fara a exista blocaje in trafic. Carosabilul este umed, dar neacoperit de zapada.
Un numar de 20 de politisti de la Politia Rutiera Prahova actioneaza pe DN 1, la Busteni, Sinaia si Comarnic, pentru fluidizarea circulatiei.
Pe sensul de urcare catre munte pe Valea Prahovei traficul rutier se desfasoara in conditii normale.
Mii de turisti care au petrecut vacanta de Craciun sau weekend-ul in statiunile de pe Valea Prahovei si din Brasov se indreapta spre Ploiesti si Bucuresti, duminica dupa-amiaza.
In conditiile in care drumul este foarte aglomerat, Politia recomanda soferilor ca ruta alternativa DN 1 A, care face legatura intre Brasov si Ploiesti pe ruta Sacele - Cheia - Valenii de Munte. Soferii sunt sfatuiti sa circule cu viteza redusa si sa nu se angajeze in depasiri riscante.
UPDATE: Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat că este posibil ca ANM să emită Cod roșu de viscol, în noaptea de duminică spre luni, pentru județe precum Buzău, Ialomița, Brăila și Vrancea.
"În timpul maximului viscolului e posibil, dacă se depășesc 90 km pe oră (viteza vântului — n.r.), ca ANM să emită Cod roșu, cu probabilitate mare în zonele Buzău, nordul județului Ialomița, Făurei, Brăila, Râmnicu Sărat, sudul județului Vrancea (...) în intervalul 6 dimineața — 12 ziua", a spus Sandu, la Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, convocat duminică de viceprim-ministrul Gabriel Oprea, la sediul MAI.
Sandu a precizat însă că nu poate anunța cu certitudine când va fi emis Cod roșu, adăugând că "ANM va veni cu actualizările" pe măsură ce evoluează "situația sinoptică".
În privința avertizării emise deja de ANM pentru noaptea de duminică, Sandu a adăugat că "intensitatea viscolului va fi după ora 2 la noapte până după ora 12 ziua".
Directorul ANM a mai spus că în cursul zilei de duminică vor fi intensificări mari de vânt și în partea de vest a județului Mehedinți.
Codul portocaliu de ninsori, viscol, precipitaţii mixte şi polei este valabil în judeţele Buzău, Vrancea, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Vaslui, Bacău, precum şi în zona de munte a judeţelor Argeş, Dâmboviţa şi Prahova.
În aceste zone, în a doua parte a nopţii de duminică spre luni şi în cursul zilei de luni, 29 decembrie, cantităţile de precipitaţii vor depăşi izolat 40 - 50 l/mp. Vântul va avea rafale de peste 70 – 80 km/h, viscolind şi troienind zăpada, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.
În Capitală şi alte 25 de judeţe din ţară, respectiv Ilfov, Giurgiu, Mehedinţi, Dolj, Gorj, Olt, Teleorman, Vâlcea, Călăraşi, Constanţa, Tulcea, Neamţ, Suceava, Botoşani, Iaşi, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Maramureş, Sibiu, Alba, Hunedoara şi Caraş-Severin, va fi cod galben de ninsori, viscol, precipitaţii mixte şi polei, în acelaşi interval.
Astfel, începând de duminică seara, ninsorile vor cuprinde treptat cea mai mare parte a ţării, iar în jumătatea sudică a Moldovei, cea mai mare parte a Munteniei şi nordul Olteniei vor fi abundente şi se va depune un strat nou şi consistent de zăpadă. În Dobrogea, iar în prima parte a nopţii şi în jumătatea de sud-est a Munteniei, precipitaţiile vor fi mixte şi se va depune poleii.