UPDATE Comisia Juridica a Senatului da AVIZ NEGATIV unui proiect controversat de modificare a Codului Penal

P.c. | 23.06.2015

Pe aceeași temă

Comisia Juridica a Senatului a avut astazi pe ordinea de zi un proiect legislativ care a provocat numeroase controverse legate de incercarile membrilor Legislativului de a se implica in mersul Justitiei. "Adoptarea propunerii ar diminua semnificativ eficienţa DNA, ar îngreuna identificarea şi pedepsirea infractorilor şi ar afecta în mod sever statutul procurorilor în cadrul sistemului judiciar", a anuntat DNA la inceputul lunii mai, conform Hotnews.

 

UPDATE: Proiectul de lege a fost respins de senatorii juristi, in unanimitate.

 

Modificarile promovate prin proiectul in cauza ingreuneaza obtinerea denunturilor, face mai dificila arestarea si retinerea, reduce termenele de prescriptie si introduce o noua infractiune: abuzul de putere al organelor judiciare.

 

Proiectul a fost inregistrat in procedura de urgenta, acum o luna, la Senat si se afla in stadiu de avizare. Cele cateva zeci de modificari propuse, potrivit unor specialist in drept citati de HotNews, sunt grave si au un scop dublu: ingreunarea muncii procurorilor si intimidarea lor.

 

Din cei zece initiatori, patru sunt cercetati cercetati penal, ca Marius Manolache, finul premierului Ponta, trimisi in judecata sau chiar condamnati.


Cine sunt initiatorii proiectului:


1. Bogdan Gheorghe-Dănuţ - deputat PSD
 

2. Ghiveciu Marian - deputat PSD: Ghiveciu a fost trimis in judecata, in decembrie 2011, de procurorii DNA, sub acuzatia de "instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial - in forma calificata".
 

3. Manolache Marius - deputat PSD: Manolache este urmarit penal de DNA in dosarul Realitatea Media, potrivit unui comunicat al DNA din octombrie 2013. Procurorii anticoruptie il acuza pe parlamentarul social-democrat de fals in acte. In acelasi dosar au mai fost pusi sub invinure, Oana Mihaela Schwartzenberg - cumnata lui Elan Schwartzenberg -, sindicalistul Liviu Luca si administratorul special al Realitatea Media Florin Bercea, alaturi de alte patru societati comerciale. In acest moment nu avem informatii despre stadiul dosarului. Marius Manolache a declarat intr-o emisiune la B1 TV ca este finul lui Ponta.
 

4. Mocanu Adrian - deputat PSD: Este fiul fiul baronului de Buzau, Victor Mocanu, trimis in judecata pentru coruptie.
 

5. Ciprian Nica - deputat PSD. Este vicepresedinte la Comisia Juridica, deputat de Vrancea. A semnat in martea neagra raportul.


6. Pâslaru Florin-Costin - deputat PSD:  Paslaru a fost condamnat in martie 2015 de Inalta Curte pentru conflict de interese, judecătorii aplicând în cazul său o amendă penală de 2.000 de lei, pentru că şi-a angajat fiul la biroul său parlamentar, în perioada 2009-2012.  Decizia luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie poate fi contestată. Florjn Paslaru a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) pentru conflict de interese in 7 ianuarie 2014.
 

7. Păun Nicolae - deputat PRPE (minoritati)
 

8. Rădulescu Cătălin-Marian - deputat PSD: Radulescu a fost trimis in judecata in 18 aprilie 2014 de procurorii DNA, el fiind acuzat de dare de mita si efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția și dare de mită. Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada ianuarie 2013 — februarie 2014, Cătălin Rădulescu, concomitent cu ocuparea funcției de deputat, s-a ocupat și de administrarea efectivă a societății comerciale SC Concordia Con. Strade SRL, controlând activitatea acesteia prin exercitarea activă a pârghiilor de director general.
 

9. Traicu Rodin - deputat PSD
 

10. Uricec Eugen Constantin - deputat PSD

 

CITITI SI: Deputatul Marius Manolache (PSD) propune infiintarea unei sectii de investigare a infractiunilor savarsite de procurori si judecatori

 

Care sunt cele mai importante modificari:

 

1. Condamnari mai greu de obtinut.

2. Extinderea regimului nulitatii, dosare mai usor de distrus

3. Arestare preventiva "pe probe", nu pe "suspiciuni"

4. Politicienii dicteaza cum pot fi folosite probele de la denuntatori

5. Procurorii, amenintati ca vor plati pentru orice achitare

6. Scurtarea termenelor de prescriptie, mai multe sanse pentru infractori

7. Descurajarea denuntatorilor

8. Amenintarea procurorilor cu inchisoarea
 

Citeste integral pe HotNews.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22