Pe aceeași temă
UPDATE: Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu,i-a criticat pe actuali lideri social-democrați că au o "slabă legătură" cu mediul intelectual și că nu recrutează și promovează elitele politice și administrative.
UPDATE: Marian Oprișan, șeful organizației PSD Vrancea, le-a cerut colegilor săi de partid, duminică, la Congresul extraordinar, să lase ipocrizia la o parte și să modifice legea incompatibilităților aleșilor locali, pe care a catalogat-o drept "blestemată".
"Înțelegem integritatea, nevoia de curățenie, dar trebuie să înțelegem și nevinovăția și abuzul. Modificați - pentru că vă cer de trei ani acest lucru - această blestemată lege a incompatibilităților din România, care a făcut numai necazuri și românilor și administrației din România!", a spus Oprișan, citat de Agerpres.
CITIȚI ȘI: Oprisan: Terminati cu ipocrizia si modificati blestemata de lege a incompatibilitatilor
UPDATE: Călin Popescu-Tăriceanu, copreședinte ALDE, a declarat la Congresul extraordinar al PSD că acțiunile în justiție intentate președintelui PSD, Liviu Dragnea, și premierului Victor Ponta sunt politice și începute din interese partizane.
UPDATE: Dragnea a fost a fost validat și declarat președinte al PSD cu unanimitate de voturi.
Potrivit rezoluției citite de Florin Iordache, Dragnea a obținut la scrutinul intern, care a avut loc duminica trecută, 442.650 de voturi "pentru" dintre cele 457.764 exprimate de membrii de partid.
CITIȚI ȘI: Liviu Dragnea este noul presedinte al PSD: Vom construi primul partid modern din România
UPDATE: La Congresul extraordinar al PSD au fost adoptate, duminică, în unanimitate, o serie de modificări la Statutul partidului, printre care restrângerea numărului de membri ai Biroului Permanent Național și posibilitatea președintelui de a solicita vot de încredere pentru miniștrii partidului.
UPDATE: În discursul ținut la Congresul PSD, Vitor Ponta a promis că va fi alături de noua echipă de conduecre a partidului și i-a mulțumit lui Dragnea pentru cei 5 ani în care i-a fost, loial, alături.
De asemenea, el a anunțat că dacă-și va încheia mandatul de premier se va implica în dezbaterile ideologice privind buna guvernare:
"După ce îmi termin mandatul de prim-ministru voi face anumite schimbări în viața mea, nu voi mai fi în conducerea partidului, dar o să fiu activ, (...) vreau să mă implic în continuare în ceea ce doar PSD face cu adevărat, și anume o dezbatere ideologică ce stă la baza unei guvernări, ce stă la baza unui plan pentru dezvoltarea României și aici o să apară o mică dezbatere. Domnul Iliescu spunea că partidul trebuie să meargă mai la stânga. Se întâlnește în mod ciudat, neașteptat în această solicitare cu Vasile Dâncu, care zice tot așa — mai la stânga. Eu o să fiu alături de Adrian Năstase și o să spun că trebuie să fim mai la centru, pentru că suntem partidul care reprezintă cei mai mulți cetățeni din România", a afirmat Ponta duminică la Congresul extraordinar al PSD, citat de Agerpres.
El a adăugat că vrea ca tot mai mulți dintre românii care au avut și au probleme în viața de zi să fie duși către "o masă medie", să fie cetățeni care pot să-și asigure traiul, să muncească corect, să-și plătească taxele și să creeze bunăstare.
UPDATE: Mesajul lui Dragnea către delegații PSD, înainte de începerea congresului:
"Să nu iasă vicepreședinți aleși de bilețele. Nu aș vrea să mai văd bilețele prin sală. Asta sper. Le-am tot transmis acest lucru. Trebuie să înțeleagă că aceste funcții îi vor face să aibă șansa să muncească mai mult decât alți colegi. Trebuie să fie foarte modești și foarte hotărâți în ceea ce privește munca", a zis Liviu Dragnea.
Întrebat ce așteaptă de la viitorul președinte executiv, Liviu Dragnea a zis: "De la președintele executiv PSD am multe așteptări. Vreau să spun foarte simplu: am de la el așteptările pe care Victor Ponta le-a avut de la mine. Ce am făcut eu pentru Victor Ponta aș vrea să facă președintele executiv pentru partid".
La congres delegații vor avea de ales între 15 candidați care vor concura pe 10 funcții de vicepreședinte alocate bărbaților și între cele șase femei care și-au depus candidatura pe cele patru locuri de vicepreședinte alocate organizației de femei a partidului. Cei 15 candidați sunt: Andrei Dolineaschi, Mihai Tudose, Victor Negrescu, Georgian Pop, Mihai Fifor, Gabriel Vlase, Ioan Vulpescu, Gheorghe Șimon, Mihai Chirică, Viorel Ștefan, Nicolae Bănicioiu, Mihai Sturzu, Constantin Niță, Marian Cătălin Rădulescu, Marius Adrian Dobre. Vor candida pentru funcțiile rezervate femeilor Gabriela Firea, Doina Pană, Aurelia Fedorca, Lia Olguța Vasilescu, Gabriela Crețu, Ecaterina Andronescu.
Pentru funcția de președinte executiv s-au înscris în cursă președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și fostul ministru Constantin Niță. Actualul președinte interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, în mai multe rânduri, că îl va susține pe Zgonea pentru această funcție.
În ceea ce privește modul în care se va desfășura scrutinul, Dragnea a precizat că la congresul de duminică vor exista buletine de vot separate, pe culori, pentru fiecare funcție.
Pe de altă parte, Dragnea anunța, vineri, că în cadrul Comitetului Național Executiv au fost efectuate o serie de modificări la statutul PSD care vor fi supuse validării Congresului.
"La statut au fost câteva modificări. Numărul de vicepreședinți este diferit de cel actual. Biroul Permanent Național este constituit din cei care sunt aleși în congres, respectiv președinte, președinte executiv, vicepreședinți, în schimb participă de drept la BPN cu drept de vot prim-ministrul, președintele Consiliului Național, președinții organizațiilor de tineret, femei, pensionari, secretarul general și secretari regionali", a afirmat Dragnea.
El a precizat că vor exista opt secretari regionali, ca și în prezent, câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare.
"Vor fi secretari regionali, câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare. Acum avem opt, vor fi opt. De asemenea, Consiliul Național va avea alte competențe. Nu va mai fi o structură așa cum este acum formată din aproximativ 1.200 de delegați care erau chemați o dată pe an să asculte niște discursuri și eventual să adopte niște rezoluții. Va deveni o structură de specialitate a partidului formată din toți parlamentarii partidului, președinții de Consilii județene sau vicepreședinți unde nu avem președinți, primarii de municipii, primarii de orașe și câte trei reprezentanți ai primarilor de comune din fiecare județ și vor avea în subordine departamentele de specialitate ale partidului", a explicat președintele PSD.