UPDATE Darius Valcov a fost RETINUT de procurorii DNA

T.d. | 25.03.2015

Pe aceeași temă

Darius Valcov a fost retinut, miercuri seara, de procurorii anticoruptie. In cursul zilei, senatorii au aprobat cererea DNA privind retinerea si arestarea sa, ulterior Valcov mergand din nou la DNA. Fostul ministru de Finante este anchetat intr-un dosar cu un presupus trafic de influenta.

UPDATE: Darius Valcov a ajuns miercuri seara in arestul Politiei Capitalei. Fostul ministru de Finante a fost retinut in cursul zilei de procurorii DNA. Valcov a iesit incatusat din sediu institutiei anticoruptie, spunandu-le jurnalistilor ca “Mergem inainte!”.
 

Fostul sef de la Finante a subliniat la intrarea in sediul DNA ca nu a fost surprins de rezultatul votului din Parlament, acolo unde senatorii i-au ridicat imunitatea, astfel ca Valcov poate fi retinut si arestat, potrivit Agerpres.

De altfel, Valcov le-a cerut miercuri senatorilor sa voteze pentru ridicarea imunitatii.

"Astazi este Buna Vestire. Primim o veste buna: Codul fiscal, Codul de procedura fiscala vor fi aprobate azi in Guvern, vor veni la noi in Senat si apoi in Camera Deputatilor. De asta trebuie sa ne ocupam. In ceea ce priveste speta in cauza, de ceea ce eu sunt acuzat de catre procurori, va rog sa lasati justitia sa spuna daca eu trebuie sa fiu retinut sau arestat. De aceea, solicitarea mea este sa dati un vot 'da'. Fiind si ziua mea, cred ca este o rugaminte in plus, rugaminte pe care o fac de a nu ma pune in situatia de a imi da demisia din functia de senator pentru a ajunge in fata instantei", a declarat Valcov in fata colegilor din Senat.

Saptamana trecuta, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) cerea aviz pentru retinerea si arestarea preventiva a senatorului Darius Valcov. Potrivit unui comunicat, anchetatorii il suspecteaza pe fostul sef de la Finante de trafic de influenta, infractiune presupus comisa in mandatul de primar la Slatina
 

Licitatii trucate

Concret, procurorii il acuza pe Valcov ca, in timpul mandatului de primar la Slatina, ar fi modificat in mod abuziv caietul de sarcini pentru o licitatie in cadrul proiectului “Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt”. Astfel, ca urmare a acestui fapt, o anumita firma a castigat licitatia.

Anchetatorii sustin ca, in schimbul sprijinului acordat, administratorul in cauza i-ar fi propus lui Valcov 20% din valoarea sumelor incasate din contractele de executie.

CITESTE SI: Averea din seif a lui Darius Valcov: 3 kg de aur, 1,3 milioane de lei, 90.000 de dolari si tablouri. DNA a facut o noua cerere de arestare

Procurorii anticoruptie vorbesc, in acest caz despre o suma de aproximativ 2 milioane de euro, care ar fi fost primita de Darius Valcov.

În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări.
 

Circuit financiar fictiv

Totodata, DNA sustine ca Valcov a creat impreuna cu Florin Prina, viceprimar la Slatina la acel moment, un circuit financiar fictiv, pentru a masca provenienta banilor.

Anchetatorii arata ca Prina “a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens”, potrivit comunicatului.
 

Comunicatul intergral:

“Cererea procurorilor anticorupție are în vedere faptul că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe inculpatul Vâlcov Bogdan Darius, în calitate de primar al municipiului Slatina, județul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări.

Astfel, în luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Oltul” (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apă și canalizare în aria de implementare a proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în județul Olt”.
În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava”, „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul Slatina” și „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt”.
Cu ocazia derulării procedurilor de licitație, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri.
În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări.
Administratorul societății și inculpatul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei și numai la sediul firmei.
Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății.
Începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plățile către Vâlcov Bogdan Darius.
În acest context, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu inculpatul Prina Minel-Florin, la vremea respectivă, viceprimar al municipiului Slatina, care, având cunoștință de înțelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens.
De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Sușală Lucian Petruț, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian și a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăți comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani.
Contractele încheiate între aceste firme, precum și facturile emise în baza acestor contracte erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realității.
Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că urmare a înțelegerii cu omul de afaceri, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme”
, sustine DNA.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22