UPDATE Deputatul UDMR Marko Attila demisioneaza din Parlament. Camera Deputatilor amana votul pentru arestarea sa si ii cere lui Attila demisia in original

T.d. | 01.04.2015

Pe aceeași temă

Deputatul UDMR Marko Attila a demisionat din Parlament, potrivit unor surse citate de Gandul. Attila este vizat de doua cereri de arestare, el plecand din tara dupa prima cerere a DNA. Marko Attila se afla in acest moment la Budapesta

UPDATE: Camera Deputatilor amana cu o saptamana discutarea raportului privind cererea de incuviintare a arestarii preventive a deputatului UDMR Marko Attila, pana cand cererea de demisie din Parlament va fi depusa in original. Potrivit presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, cererea de demisie a lui Attila a fost depusa la Biroul Permanent in copie si, din punct de vedere juridic, nu poate fi luata in considerare, potrivit Romania Libera.
 

Marko Attila este implicat in dosarul fostului sef al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, alaturi de deputatul Theodor Nicolescu, ambii fiind sub arest.

Acum doua zile, in 30 martie, Comisia juridical din Camera Deputatilor aviza pozitiv o noua cerere DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a lui Attila.

Ciprian Nica, vicepresedintele Comisiei juridice, a declarat ca s-a votat in favoarea incuviintarii arestarii lui Marko Attila, acesta fiind reprezentat de doi avocati, el nefiind prezent la audieri: "Au venit reprezentantii domniei sale, care au spus ca acesta se afla in Ungaria. Marko Attila comunica cu parchetul prin avocati, iar cu avocatii prin e-mail. Mesajul sau este ca nu se sustrage retinerii, pentru ca vrea sa is dovedeasca nevinovatia", a declarat Ciprian Nica.
 

Cazul Attila, posibila disputa diplomatica

La finalul lunii martie 2015, DNA trimitea o noua cerere de arestare a deputatului UDMR. Intr-un comunicat, Directia Anticoruptie arata ca “din ansamblul activităţilor desfăşurate până în prezent, a rezultat că inculpatul se sustrage activităţilor de urmărire penală, părăsind teritoriul României”.

Altfel spus, procurorii fac referire la momentul in care Attila a parasit teritoriul tarii, plecand la Budapestea, unde ar beneficia de protectia politica a regimului maghiar aflat la putere. Potrivit informatiilor actuale, Attila a plecat catre capitala maghiara chiar in ziua in care colegii sai incuviintau cererea de arestare preventiva formulata de DNA. De la acel moment, Marko Attila nu a revenit pe teritoriul romanesc.

"Deocamdata se afla in Republica Ungara, la Budapesta. El a primit protectie din partea premierului ungariei Viktor Orban, deci el se regaseste pe teritoriul statului maghiar. S-a apreciat ca in ceea ce-l priveste pe domnul Marko Attila demersurile judiciare sunt de natura a provoca o puternica reactie de stat ca s-a incalcat dreptul de proprietate si dreptul la un proces echitabil si de aceea s-a decis sa i se acorde protectie”, explica la acel moment avocatul deputatului, intr-o declaratie.

  • Marko Attila a ramas fara imunitate pe data de 3 decembrie, cand parlamentarii au votat in favoarea solicitarii DNA de arestare preventiva in dosarul Bica. Totusi, el nu s-a prezentat nici in fata Comisiei juridice, cu o zi inainte, nici in plen, pentru a-si sustine punctul de vedere, transmitandu-le colegilor ca este plecat din tara.

Deputatul UDMR nu a mers nici la audierile procurorilor anticoruptie in dosarul Bica, din 4 decembrie, desi fusese citat, pentru ca se afla la Budapesta, unde participa la o intalnire a maghiarilor de pretutindeni, a explicat atunci avocatul sau, Eugen Iordachescu.
 

Budapesta si intruziunea in Justitia romana

In noiembrie 2014, Curtea de Apel Ploiesti il condamna pe deputatul UDMR Marko Attila la trei ani de inchisoare cu suspendare. Decizia este definitiva si a fost luata intr-un dosar privind retrocedarea unor imobile.

In prima instanta, deputatul UDMR primise aceeasi pedeapsa, dar cu executare. Judecatorii l-au gasit vinovat de abuz in serviciu.

In hotararea pe care pronuntat-o, Curtea de Apel din Ploiesti a confirmat in parte o hotarare prin care Biserica Reformata va fi deposedata de titlul de proprietate a proprietatii restituite.

Imobilul in care functioneaza colegiul, la fel ca alte proprietati bisericesti, au fost confiscate in timpul regimului comunist din Romania.

Ulterior, Guvernul ungar s-a declarat “socat” sa afle sentinta data in cazul lui Marko Attila, potrivit vicepremierului ungar, Zsolt Semjen.

“Eforturi ale Guvernului roman de renationalizare a unor proprietati restituite unor organizatii ecleziastice, inclusiv Colegiul Szekler Miko din Sfantu Gheorghe, in cazul lui Marko Attila, sunt inacceptabile”, a declarat Semjen.
 

Cum a reactionat Bucurestiul

La scurt timp, Bucurestiul avea sa reactioneze la declaratiile vicepremierului ungar Semjen.

Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE) considera “nepotrivite” si “neadecvate” declaratiile lui Semjen, potrivit unui comunicat de presa.

"Apreciem ca fiind cel putin nepotrivit si neadecvat gestul unui inalt oficial politic ungar de a se pronunta asupra unei decizii definitive judecatoresti a unei instante romane. Infractiunea de abuz in serviciu se pedepseste, conform legii penale romane, indiferent de apartenenta politica sau originea etnica a celui in cauza”, transmite MAE roman.

Ministerul de Externe de la Bucuresti mai transmite ca: “Independenta Justitiei este un principiu fundamental al oricarui stat european de drept, iar deciziile Justitiei trebuie respectate fara exceptie, de catre toti".

"Mai mult decat atat, nu pot fi facute conexiuni intre acest dosar penal si procesul de retrocedare a unor bunuri imobile apartinand minoritatilor nationale, in care statul roman a solutionat in numar semnificativ cererile depuse", se mai arata in precizarea MAE.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22