UPDATE Fostul presedinte Traian Basescu face o vizita privata de doua zile in R. Moldova. Ambasadorul roman la Chisinau sustine ca Basescu va primi cetatenia Moldovei

T.d. | 02.04.2015

Pe aceeași temă

Traian Basescu face o vizita privata in Republica Moldova, in 2 si 3 aprilie. Fostul sef de stat merge la Chisinau la invitatia presedintelui moldovean Nicolae Timofti.

UPDATE: Fostul presedinte Basescu va primi cetatenia Republicii Moldova, a declarat ambasadorul roman la Chisinau, Marius Lazurca, intr-un interviu pentru postul de radio Europa Libera, citat de Romania Libera.

 

 

Pe 2 şi 3 aprilie voi efectua o vizită privată în Republica Moldova, la invitaţia preşedintelui Nicolae Timofti. Atît în...

Posted by Traian Băsescu on Wednesday, April 1, 2015

 

In cadrul vizitei, fostul presedinte va fi decorat cu Ordinul “Stefan cel Mare”.

Atît în prima zi cît şi în cea de a doua zi a vizitei vom avea discuţii consistente legate de situaţia de securitate din regiune, situaţia de securitate a României şi a Republicii Moldova, evoluţia proceselor de apropiere de Uniunea Europeană a Republicii Moldova, precum şi relaţia bilaterală", afirma Basescu pe Facebook.

Cu acest prilej voi vizita biserica de lemn maramureşeană dăruită de România, Cetatea Soroca şi voi avea o întîlnire cu presa”, mai arata fostul sef de stat.

Traian Basescu subliniaza caracterul privat al vizitei, fara nicio implicare in politica de stat a tarii.
 

Timofti critica neutralitatea Chisinaului si pledeaza pentru NATO

Presedintele moldovean, Nicolae Timofti, pledeaza pentru o apropiere a Chisinaului de NATO. Timofti critica pozitia de neutralitate a tarii.

La adoptarea Constituției, autorii au greșit introducând această prevedere de neutralitate, în condițiile în care și la acea vreme o parte a teritoriului nostru era ocupat de forțe militare străine. Evoluțiile din regiune ne-au demonstrat că această abordare trebuie revizuită. Sunt de părere că Legea Fundamentală trebuie adaptată realităților unei lumi mereu în schimbare, fapt despre care am și vorbit în parlamentul țării”, a declarat Timofti.

Timofti considera ca apropierea Chisinaului de NATO este singura sansa a tarii, in conditiile prezentei armatei a 14-a a Federatiei Ruse in regiunea separatista Transnistria.

Șansa noastră este apropierea și colaborarea cu NATO.Trebuie luat în calcul exemplul țărilor baltice, foste republici sovietice, care după ce au aderat la NATO sunt în siguranță acum, beneficiind de prevederile articolului 5 al blocului nord-atlantic care stipulează apărarea colectivă în cazul unui atac armat”, a adăugat Timofti.

Referitor la rezolvarea conflictului transnistrean, președintele Republicii Moldova a menționat că autoritățile de la Chișinău sunt dispuse să acorde un statut special Transnistriei în cadrul Republicii Moldova.

Acest care “ar oferi populației din stânga Nistrului un nivel confortabil și garantat de autoguvernare în diferite domenii ale vieții publice”. În același timp, Timofti s-a exprimat pentru inlocuirea fortelor ruse de mentinere a pacii din Transnistria cu o misiune civila cu mandat international.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22