Pe aceeași temă
Alexander Navalnii (38 de ani), considerat principalul disident din Rusia, a fost retinut din mijlocul unui grup de persoane care mergea la protestul organizat marți seara, la Moscova, față de regimul autoritar al lui Vladimir Putin. El a fost reținut deoarece a încălcat condițiile arestului la domiciliu stabilite prin condamnarea cu suspendare pronunțată marți.
(Imagini de la reținerea lui Navalnîi)
UPDATE: Numărul celor reținuți este de 170 de persoane, potrivit organizației OVD-Info.
UPDATE: Ciocniri între manifestanți și soldații OMON. demonstranții sunt împrăștiați, împinși spre gura de metrou din apropiere. Protestul la minus 16 grade Celsius s-a încheiat.
Au fost reținute aproximativ 117 persoane, potrivit jâjurnaliștilor ruși. poliția susține că au fost prezenți aproximattiv 1.500 de persoane, ceea ce înseamnă că a fost reținut cam unul din 10 demonstranți.
Protestarii spun că au fost la demonstrație aproximativ 10.000 persoane.
UPDATE: Trupele OMON sunt pregătite să intervină împotriva manifestanților din apropierea Kremlinului,
UODATE: Navalmy a fost dus acasă și pus sub pază. Cinci soldsți din forțele speciale stau la ușa familiei Navalny.
UPDATE: Mai mulți jurnaliști, inclusiv străini acreditați în Rusia, au fost reținuți de către forțele de ordine. Printre ei, redactorul șef adjunct al cotidianului Moskovsky Komsomolets și Alexandr Kolyandr, de la Wall Street Journal:
UPDATE: Manifestanții scandează: "Eu sunt fratele lui Navalny" și "Rusia fără Putin".
Navalnîi, considerat de liderii occidentali ca fiind principalul opozant al lui Putin, a fost condamnat într-un dosar de deturnare de fonduri, cu un prejudiciu de aproape 400.000 de euro adus companiei franceze Yves Rocher.
Fratele său, Oleg, a primit în acelaşi dosar o sentință la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. "Puterea rusă nu încearcă doar să-i elimine pe opozanţi şi să-i trimită la închisoare, dar îi elimină şi îi torturează pe apropiaţii opozanţilor", a declarant Alexander Navalnîi, la ieșirea din tribunal.
Condamnat şi în 2013, într-un alt dosar, la cinci ani de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri, Aleksei Navanlnîi a respins de fiecare dată acuzaţiile care i s-au adus, scrie Mediafax. "Nu regret nimic, nicio singură acţiune", a afirmat în timpul procesului opozantul rus, care şi-a manifestat ambiţia de a devenit într-o bună zi preşedinte al Rusiei şi de a înlătura actualul regim de la Moscova, care, în opinia lui, este "bazat pe corupţie".
De altfel, el şi-a reafirmat aspiraţiile luni, cu o zi înainte de anunţarea sentinţei, afirmând că în Rusia este necesară "o schimbare de regim în urma unor alegeri corecte, o justiţie independentă, lupta împotriva corupţiei, absenţa cenzurii la adresa presei şi o împărţire dreaptă a câştigurilor obţinute din vânzarea gazelor şi a petrolului".
Prin intermediul Internetului, al blogului său şi al un site înfiinţat pentru denunţarea corupţiei, Aleksei Navalnîi a devenit cunoscut în doar câţiva ani în Rusia, în contextul în care opoziţia rusă acuza o lovitură, după cei zece ani de mandat ai lui Vladimir Putin.
În septembrie 2013, scorul obţinut la alegerile muncipale din Moscova, unde s-a situat pe locul doi, după primarul în exerciţiu, Serghei Sobianin, cu 27,2% din voturi, i-a consolidat poziţia de lider al vocilor critice la adresa Kremlinului.
El rămâne o figură controversată, din cauza puternicelor accente naționaliste ale pozițiilor exprimate.
Reținerea
Imediat după condamnare, Navalnîi a chemat societatea civilă la proteste de stradă, în această seară, promițând că va fi și el present.
"Da, sunt arestat la domiciliu, dar azi vreau să fiu cu voi. Așa încât, vin", a scris Navalnîi pe Twitter, unde a postat și un selfie făcut în metrou, în drum spre locul demonstrației:
UE: Condamnarea lui Navalnîi pare politică
"Acuzaţiile formulate la adresa liderului opoziţiei şi a fratelui acestuia nu au fost demonstrate în cadrul procesului", a reacţionat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.
"Cu excepţia câtorva reprezentanţi ai presei care au fost selectaţi, nici publicul şi nici observatorii internaţionali nu au avut acces în instanţă", adaugă Mogherini.
Aleksei Navalnîi, opozantul numărul unu al Kremlinului, a fost declarat vinovat de justiţia rusă pentru deturnare de fonduri, fiind condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. Fratele lui, Oleg, a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.