Pe aceeași temă
Moscova isi continua campania de intimidare in estul Europei. De aceasta data, Kremlinul vorbeste prin vocea sefului Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, care percepe sistemul antiracheta NATO ce va fi instalat in Romania drept un “obiectiv prioritar” al armatei ruse. Romania si Polonia sunt state-cheie in desfasurarea sistemului de aparare antiracheta.
UPDATE 2: Reactia NATO la declaratiile Moscovei
UPDATE 1: Premierul Victor Ponta a reactionat, joi, la noile amenintari rusesti.
(Foto: Victor Ponta/Twitter)
---
“Puterile non-nucleare care vor gazdui elemente antiracheta au devenit obiective prioritare ale reactiei militare a Rusiei”, afirma Valeri Gherasimov, potrivit Wall Street Journal, citat de Gandul.
“Elemente antiracheta”, asa cum le denumeste Gherasimov, vizeaza planul american de aparare antiracheta desfasurat in mai multe state din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania.
Tonul amenintator al Moscovei este intarit si de ministrul rus de Externe, care percepe desfasurarea scutului antiracheta drept o “preocupare grava” si un risc pentru Rusia.
“Programul american de aparare antiracheta ramane o sursa de preocupare grava. Consideram aceste actiuni parte a unui proiect global de a crea riscuri pentru fortele strategice ruse, perturband echilibrul strategic si securitatea la nivel regional”, a spus Serghei Lavrov.
Moscova si avanpostul SUA
Declaratiile vin la o saptamana de la un alt semnal moscovit ce poate fi receptionat drept amenintare. In 8 aprilie, purtatorul de cuvant al ministerului rus de Externe, Alexander Lukasevici spunea ca planurile NATO privind desfasurarea de trupe pe teritoriul romanesc sunt conflictuale.
De asemenea, potrivit lui Lukasevici, Romania se transforma intr-un avanpost de sustinere pentru SUA si NATO in apropierea granitei rusesti.
Astfel, potrivit oficialului rus, e vorba despre “o transformare secventiala a tarii (Romania – n.r.) intr-un avanpost al SUA si NATO in proximitatea granitei rusesti”.\
De altfel, arata Lukasevici, guvernul de la Bucuresti sacrifica securitatea regionala prin acordul dat pentru desfasurarea fortelor armate ale Aliantei.
“Se poate trage concluzia ca autoritatile romane, din dorinta de a creste in ochii strategilor de peste ocean, sunt dispuse sa sacrifice stabilitatea in zona Marii Negre din motive tactice”, a spus Lukasevici.
Oficialul rus a mai afirmat ca Moscova nu prezinta o amenintare fata de Romania sau orice alta tara, fapt ce face ca declaratiile privind caracterul defensiv al activitatilor NATO sa fie lipsite de sens.
Replica Bucurestiului
Tonul agresiv al Moscovei a primit, in scurt timp, o reactie prin vocea ministrului roman de Externe. Bogdan Aurescu a subliniat ca Romania nu se simte intimidate de retorica rusa
Prezent la Facultatea de Studii Europene a Universiatii Babes-Bolyai (UBB), in cadrul unei dezbateri, Aurescu a comentat declaratia MAE rus privind “responsabilitatea” si “consecintele” suplimentarii efectivelor Aliantei Nord Atlantice pe teritoriul romanesc.
Masurile luate in acest caz, spune Bogdan Aurescu, sunt de reasigurare si protectie ca reactie la atitudinea agresiva a Moscovei.
“Am luat nota de declaratiile MAE rus si ceea ce pot sa spun e ca masurile pe care NATO le-a luat in urma deciziilor adoptate la summit-ul din Marea Britanie de anul trecut sunt masuri luate pentru protectia aliatilor din flancul estic in urma a ceea ce s-a intamplat in Ucraina, in Crimeea, ocuparea ilegala a Crimeei, in urma sustinerii de catre Federatia Rusa a separatistilor pro-rusi din estul Ucrainei”, a spus Aurescu.
Seful Diplomatiei romane a punctat faptul ca Romania “nu se simte intimidata de aceste amenintari”.
“Federatia Rusa nu poate sa invoce aceste masuri de protective a aliatilor de pe flancul estic, care sunt reactii la atitudinea Rusiei in Ucraina, ca justificare pentru a adresa amenintari mai mult sau mai putin voalate, mai mult sau mai putin directe catre aliatii din flancul estic”, a mai spus Bogdan Aurescu.
Rabdarea “limitata” a americanilor
Recentele luari de pozitii rusesti fata de tarile din Estul Europei, prin care Kremlinul incearca sa puna presiune, au primit un raspuns nuantat , dar ferm de la Washington, prin vocea lui Frank Rose, oficial in Departamentul de Stat american.
Federatia Rusa a incalcat Tratatul privind fortele nucleare cu raza medie de actiune (INF), sustine asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentului. Potrivit lui Frank Rose, Washingtonul vrea o relatie legala si transparenta in materie de securitate cu Moscova. Totusi, subliniaza Rose, Statele Unite au o rabdare limitata.
“Dupa ce anul trecut Rusia a incalcat Tratatul privind fortele nucleare cu raza medie de actiune (INF), scopul nostru este sa o determinam sa intre din nou in legalitate si sa incurajam respectarea unei relatii transparente in probleme de securitate”, a declarat Frank Rose, aflat in vizita la Bucuresti.
Potrivit oficialului american, SUA vor continua presiunile asupra Rusiei, astfel incat Kremlinul “sa se implice constructiv” in relatiile bilaterale.
Totusi, “am dori ca Rusia si aliatii nostri sa stie ca rabdarea noastra nu e nelimitata. Vom lua masuri pentru a ne proteja, pe noi si aliatii nostri, daca Rusia continua sa incalce tratatul”, a subliniat Rose.
CITESTE SI: