Pe aceeași temă
UPDATE: Plenul comun al Senatului și Camerei Deputaților a respins, marți, propunerea de numire a lui George Orbean în funcția de președinte-director general al SRTv. Au fost 206 voturi “împotrivă” și 185 “pentru”. Conducerea Parlamentului urmează să se reunească marți seara pentru a stabili o nouă ședință de plen comun, potrivit Hot News.
***
Parlamentarii au votat pentru investirea lui George Orbean in functia de presedinte-director-general, dupa doua ore de la ora la care ar fi trebuit ca aceasta sedinta comuna de plen trebuia sa inceapa, insa votul nu a fost valabil intrucat nu a existat cvorum regulamentar - au fost 199 deputati si senatori, insa ar fi trebuit sa fie 272 prezenti la vot. Majoritatea parlamentarilor PSD nu si-au exprimat votul.
Rezultatul votului: 130 voturi pentru, 59 impotriva.
La audierile din comisiile de cultura, Orbean a primit aviz negativ, PSD anuntind ca nu-l va vota in plen. De altfel, Orbean s-a confruntat cu mai multe intrebari si comentarii ostile din partea mai multor parlamentari PSD si PNL.
Pentru ca numirea lui Orbean a fost respinsa, procedura se reia. Membrii titulari ai noului CA se reunesc in sedinta si voteaza o noua propunere de PDG - sanse mari ca aceasta sa fie Irina Radu - aceasta noua candidatura este audiata de comisiile de cultura care dau aviz, ulterior numirea merge la vot final in plenul reunit.
Orbean i-a acuzat pe membrii comisiei ca fac "bascalie generala". "Ma scuzati ca am fost atat de penibil asa incat sa produc aceasta stare de bascalie generala."
Orbean a confirmat pentru HotNews.ro ca cei de la PSD si PNL i-au propus sa isi retraga candidatura, insa a refuzat. PNL precizeaza insa ca il va sustine pe Orbean si ca nu i-a cerut sa isi retraga candidatura.
PSD nu-l vrea pe Orbean, propus de Guvern
Senatorul PSD Georgica Severin a declarat pentru HotNews.ro ca trei lucruri au contat cand PSD s-a pronuntat impotriva lui. Primul e "Sorbonica de la Spiru", anume faptul ca Orbean "n-are studii" sau are studii "limitate" si prea recente: trei ani de Relatii Internationale la Spiru Haret, facultate terminata recent, plus Istoria, pe care o frecventeaza inca la aceeasi universitate. Al doilea motiv - ca si-a schimbat prea des locul de munca, ceea ce a trezit neincredere. Al treilea motiv - "faptul ca habar nu avea, nu putea sa zica ce e in TV (...) fiind consilierul fostului presedinte Stelian Tanase, ma asteptam sa cunoasca mai bine problemele".
George Orbean și-a început activitatea în presa locală la sfârșitul anilor ’90, arată Hot News. Ulterior, el a trecut ca producător sau manager de proiect prin mai multe posturi TV:
- 1998-2001 - producator executiv Prima TV
- 2001-2003 - senior editor la stirile Antena 1
- 2003-2004 - producator general National TV
- 2006-2007 - manager de proiect si director Neptun TV
- 2008-2009 - managerul dezvoltarii retelei de posturi locale Realitatea TV
- 2009-2010 - manager de proiect Jurnal TV (Republica Moldova)
- 2011-2013 - manager de proiect Digi 24
***
Votarea noului CA al TVR nu a fost nici ea lipsita de evenimente. UDMR a parasit sala inainte de votul Consiliului de Administratie al TVR in semn de protest fata de numirea Oanei Stanciulescu. "Eu sunt aici in Parlament de 26 de ani nu am apucat o luare de cuvant in care sa se apere Miscarea Legionara si mi-am respectat colegii. Sa ne trezim in 2016 ca in mod direct sa apere cineva miscarea legionara eu nu pot concepe acest lucru. Vom parasi sedinta daca cei care au sarit in apararea Miscarii legionare nu-si vor cere scuze," a declarat Marko Bella, citat de Hotnews.
Conform sursei citate, deputatul Aurel Vainer a criticat nominalizarea Oanei Stanciulescu in Consiliul de Administratie al TVR. "Doamna Oana Stanciulescu, ziarista recunoscuta de inalta calitate, s-a implicat fundamental in acest proces de a combate legea (217/2015, n. Red.), care a fost propusa si initiata de PNL. Vreau sa punctez atitudinea pro aducerea pe primul plan a Miscarii Legionare si a unor liderii ai Miscarii Legionare - este vorba de poetul Radu Gyr, care a fost un pilon al Miscarii Legionare", a spus Vainer.
Lista completa a noului CA al TVR:
Președinție: Christel Țopescu, titular, Ana Maria Sandu, supleant
Guvern: George Orbean.
PSD: Irina RADU, titular (in prezent director gen.interimar), Doina GRADEA, titular, Alfred BULAI, titular, Elena Anca DINDIRICĂ, supleant, Smaranda VORNICU SHALIT, supleant, Lucian ROMAŞCANU, supleant
PNL: Ionica Oana STĂNCIULESCU, titular, Radu CARP, titular, Adriana – Silvia MESESIAN, supleant, Cristian Vasile PETCU, supleant
UDMR: DEBRECZENI Hajnal – titular, ROSTÁS – PÉTER István, supleant
UNPR: Ruxandra GAROFEANU, titular, Savu Cătălin CĂTANĂ, supleant
ALDE: Valeriu Cristian HADJI- CULEA, titular, Gheorghe BĂLĂŞOIU, supleant
Grupul Parlamentar al Minorităţilor Naţionale: Raico CORNEA, titular, Andrea-Julika GHIŢĂ, supleant.
Personalul angajat al Societăţii Române de Televiziune: Monica Simona GHIURCO, titular, Teodor Gabriel GIURGIU, titular, Cornel MIHALACHE, supleant, Luminiţa VELCIU, supleant
Principala problema a noului Consiliu va fi situatia financiara a TVR, existand pierderi cumulate pe 2015 de 689 milioane lei.
ALDE a depus zilele trecute la Camera Deputatilor o initiativa legislativa referitoare la insolventa TVR.