Pe aceeași temă
Procurorii DNA l-au ridicat, miercuri dimineata, pe presedintele Consiliului Judetean (CJ) Timis, Titu Bojin (PSD). Oficialul este suspectat de fapte de coruptie. In acest caz, au loc perchezitii in 48 de locatii in Bucurestii, Timis, Cluj, Brasov, Sibiu, Arges , Prahova, Arad, Suceava, Galati, Iasi si Constanta. Procurorii DNA vizeaza 20 de institutii publice si sediile unor societati comercale, dar si domiciliile unor persoane fizice, potrivit Hotnews.
UPDATE: Titu Bojin este suspectat de luare de mita si abuz in serviciu. Alaturi de presedintele CJ Timis, consilierul PSD la nivel de judet Marcel Mihoc este implicat in ancheta, potrivit Romania Libera.
Cei doi l-ar fi ajutat pe omul de afaceri George Didilă să obțină nelegal contracte de achiziții publice de la societăți din subordinea Consiliului Județean Timiș, de la 17 primării cu primari PSD, de la depouri CFR Călători din 11 județe și din București.
Bojin și Mihoc au făcut și rectificări bugetare ca să finanțeze contractele încheiate cu Didilă. Bojin făcea presiuni asupra primarilor și directorilor de instituții publice să-i facă plăți cu celeritate protejatului său. Didilă îi raporta periodic lui Bojin câți bani primea .
Anchetatorii fac cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, comise in cursul anului 2014.
Printre institutiile vizate sunt Consiliul Judetean Timis si 17 primarii din Timis unde procurorii au descins la primele ore ale diminetii. Actiunea urmareste modul in care Consiliul Judetean a acordat finatare catre primariile din judet.
Vizat este si seful CJ Timis, Titu Bojin (PSD). Bojin asista la actiunea procurorilor si la ridicarea de dosare din aceasta institutie. Apoi, va fi dus la audieri la sediul DNA din Bucuresti.
Ora 10.03: Pe langa seful CJ Timis sunt audiati 17 primari din judet, managerul Muzeului Satului Banatean, un director de la Administratia Bazinala a Apelor Banat, directorul regional si directorul economic al Directiei Drumuri si Poduri Timisoara.
Ora 09.30 Perchezitiile vizeaza, printre alte institutii, Administratia Bazinala de Ape Banat, Directia Regionala de Drumuri si Poduri Timisoara si filialele CFR Calatori din mai multe judete.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descins, miercuri dimineaţă, la locuinţa preşedintelui CJ Timiş, din comuna Remetea Mare, aflată lângă Timişoara.
Bojin a fost ridicat de anchetatori şi dus la sediul CJ, unde procurorii fac percheziţii în prezenţa acestuia. La intrarea în sediul instituţiei, Bojin a spus că nu ştie despre ce este vorba şi urmează să afle.
La finalul percheziţiilor, Titu Bojin ar urma să fie dus la DNA Bucuresti, acolo unde este instrumentat acest dosar
Potrivit unor surse judiciare, Titu Bojin este suspectat de luare de mită, iar ancheta vizează contracte de achiziţii atribuite ilegal de Consiliul Judeţean Timiş.
În 10 octombie, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, a fost audiat la Parchetul ICCJ într-un dosar de evaziune fiscală privind mai multe contracte semnate între Direcţia Apele Române Banat şi o firmă care a aparţinut soţiei şi fiului acestuia.
Surse judiciare declarau că preşedintele Consiliului Judeţean Timiş a fost citat de procurori pentru a da declaraţii de martor în dosarul în care se fac cercetări pentru presupuse fapte de evaziune fiscală de la Direcţia Apele Române Banat, cauză preluată de procurorii Parchetului instanţei supreme de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş.
În 11 octombrie 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş a fost audiat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş în acelaşi dosar, în care sunt vizate mai multe contracte semnate între Direcţia Apele Române Banat şi o firmă care aparţinea soţiei şi fiului acestuia. Tot atunci au fost audiaţi de procurori soţia şi fiul lui Titu Bojin. Titu Bojin declara atunci că nu are nicio implicare în dosarul de evaziune fiscală şi că nu el a semnat, în 2008, contractele dintre Direcţia Apele Române Banat şi firma care a aparţinut soţiei sale.
Preşedintele CJ Timiş spunea că în acest dosar este vorba despre taxe şi impozite care nu au fost plătite statului de către firmă şi că toate documentele au fost semnate de contabil.
Titu Bojin a fost directorul DirecţieiApelor Române Banat în perioada 2001- 2011, în prezent fiind preşedintele Consiliului Judeţean Timiş şi liderul PSD Timiş.
Cine este Titu Bojin
Suspectat de coruptie, presedintele CJ Timis, Titu Bojin, are 61 de ani si este absolvent al Scolii Tehnice de Maistrii Mecanici Cernavoda. Intre 1985 si 1989, Bojin a urmat cursurile Institutului de Stiinte Politice si Economice din Bucuresti (fosta Academie “Stefan Gheorghiu”), iar între 1990 şi 1993 a urmat cursurile Universităţii de Vest Timişoara, obţinînd diploma de economist, potrivit Gandul.
În perioada 1970-1978, Bojin a lucrat ca maşinist la Întreprinderea de mecanizare, transport, lucrări de îmbunătăţiri funciare- IMTLIF Timişoara, iar între 1978-1985 a fost maistru mecanic utilaje grele la Staţia de utilaje grele, transport construcţii - SUGTC Timişoara. El a fost şi ”şef de lot” la Întreprinderea de execuţie şi exploatare lucrări îmbunătăţiri funciare - IEELIF Timişoara, fiind şi preşedinte al sindicatului din fabrică, în perioada 1984-1985.
În anul 1986, Titu Bojin a devenit primar al localităţii Remetea Mare, ocupând această funcţie până în anul 1992. Ulterior, el a fost, timp de patru ani, director economic al SC TIBUC-SNC Bucovăţ.
În anul 1996, Bojin a redevenit primar al localităţii Remetea Mare. După un mandat de primar, Titu Bojin a fost, timp de un an, director economic al SC REMODET TMB SRL.
Din anul 2001 şi până în 2011, Titu Bojin a fost director al Direcţiel Apelor Banat. În această perioadă, mai exact din 2000 şi până în 2012, Titu Bojin a fost şi consilier judeţean PSD.
În septembrie 2011, Titu Bojin, declara că a decis să se retragă din funcţia de director al Direcţiei Apelor Banat, după ce a fost nominalizat de USL să candideze la şefia CJ Timiş. Până la alegerile din iunie 2012, când a câştigat mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Bojin a fost şef al Serviciului Exploatare şi Întreţinere a Sistemelor din cadrul Direcţiei Apelor Banat.
Bojin este membru al PSD încă de la formarea PDSR, în 1992, iar din anul 2008 este preşedinte al filialei Timiş a partidului. El este şi membru în Comitetul Executiv Naţional al PSD şi membru în Consiliul Naţional al PSD.
În ultima sa declaraţie de avere, din iunie 2013, Titu Bojin menţionează că are două terenuri în Remetea Mare, de 2.368 metri pătraţi, respectiv 1,46 hectare, primul cumpărat, iar cel de-al doilea atribuit conform Legii 18. El are o casă tot în Remetea Mare, de 260 metri pătraţi, deţinută alături de soţie.
Titu Bojin este considerat un apropiat şi "protejat" al senatorului PSD Ilie Sârbu, datorită căruia ar fi fost menţinut în funcţie la Direcţia Apelor Banat, deşi la guvernare era PDL.